Ascultă Online Radio Cernăuți

15 nov. 2013

„La șezătoare”

                                                     VIDEO: http://youtu.be/FzHfwvjIuUU   ************************************************
                           /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Ce-a dea V-a activitate intitulată ,,La şezătoare”, componenta proiectului cultural ,,Bucovina unită prin limba şi tradiţiile ei”, proiect finanţat de Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, s-a desfăşurat pe data de 13.11.2013 în satul Voloca, raionul administrativ Hliboca, regiunea Cernăuţi, Ucraina.

 Cu acest prilej echipa FBP (Forumul Bucovinenilor de Pretutindeni) ţine să mulţumească din suflet gazdelor din Voloca care au adăpostit cu atâta generozitate şi ospitalitate activitatea şezătorii sub acoperişul căminului cultural cât și SCR (Societatea pentru Cultură Românească) „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, care ne-a călăuzit şi îndrumat către cei mai talentaţi tineri artişti, cu care să reuşim să colaborăm într-un mod fructuos, în special domnului Vasile Bâcu. 

 De asemenea, un lucru deloc de neglijat este apariţia în premieră a grupului folcloric comun, transfrontalier ,,Bucovineanca”, care a văzut pentru prima dată lumina reflectoarelor pe scena din Voloca. Vă mărturisim că această formaţie constituită din 20 de români din sudul Bucovinei şi 40 de români din nordul ţinutului istoric au avut o mare priză la public. Mulţi spectatori din sală au confundat şezătoarea organizată cu un concert, spectacol, iar impresiile celor intervievaţi au fost asociate cu euforie, sărbătoare a sufletului sau chiar refugiu într-un paradis. Întregul scenariu al şezătorii a durat o oră şi jumătate, respectiv de la 19.00 la 20.30 sub egida prezentatorilor Tudor HRENIUC, preşedintele FBP, şi Elena PAPAZEAN, vicepreşedintele FBP.

 Activitatea a fost însoţită de multe cântece populare, care fac parte din repertoriul folcloric românesc, cântece de voie bună, de dor şi doine interpretate atât de către soliştii: Liliana Ursachi,
 Ion Semeniuc, Ana Maria Vaman, Ion Dicusar, Florina Gaziuc şi  Învăţătorul emerit al Ucrainei, poetul, interpretul şi folcloristul  Nicolae MINTENCU, cât şi de întreaga formaţie care a readus în circulaţie un larg şir de piese muzicale îndrăgite de către toţi bucovinenii: ,,Cânta cucul”, ,,Ista-i moldoveanul”, ,,Hai, bună sara”, acompaniate de maiestosul ansamblu instrumental condus de domnul ION BODNARIUC.

 Flăcăii formaţiei ,,Bucovineanca” s-au adeverit a fi dansatori de invidiat, care odată ce s-au alăturat şezătorii nu au mai lăsat fetelor timp pentru ţesut, cusut, împletit sau tors. Fetele şi feciorii au jucat hore,

 dansuri pe ritmurile muzicale ,,Huţulca”, ,,Leşaska”, ,,Polka”, ,,Codrâneasca”, ,,Bucovineanca”.



 Doar înregistrările video ale şezătorii, precum şi fotografiile pot ilustra şi reda cu exactitate acel tablou multicolor al scenei presărat cu flori, ornamente sclipitoare, mărgele şi desigur, tinere talente care s-au descătuşat de timiditate şi s-au contopit, formând într-un timp atât de scurt un aliaj puternic, pentru care cântecul şi dansul reprezintă un buletin de identitate naţională.





 Dragii noştri cititori, echipa FBP vă anunţă că spectacolul final al proiectului ,,Bucovina unită prin limba şi tradiţiile ei” care reprezintă activitatea de bilanţ va fi susţinut în Casa de Cultură din satul Iordăneşti, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi, Ucraina, pe data de 24.11.2013.

*** 

Avem plăcerea şi onoarea de a invita alături de noi pe toţi cei cărora le-am trezit sentimentul admiraţiei şi curiozităţii pentru noul grup folcloric comun ,,Bucovineanca”.

Mai mult decât atât, veţi putea admira expoziţia de pictură religioasă realizată de copii, expoziţie etnografică, iar surprizele din partea echipei FBP nu se termină aici. Veţi avea prilejul să întâlniţi autorităţi locale, oameni de vază, invitaţi speciali atât din România, cât şi din Ucraina, cărora le veţi putea adresa întrebări legate atât de rezultate proiectului şi modul acestuia de desfăşurare, cât şi alte doleanţe, propuneri sau neclarităţi care vă macină personal. Va aşteptăm cu drag!

 ©Echipa FBP (Forumul Bucovinenilor de Pretutindeni)

Urmează un reportaj compus din imagini foto şi video realizate de Nicolae Hauca ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
 VIDEO - http://youtu.be/FzHfwvjIuUU http://youtu.be/FzHfwvjIuUU

 http://youtu.be/KjmtaH6TDro http://youtu.be/KjmtaH6TDro

  http://youtu.be/JBVu6fo2TKs
http://youtu.be/JLwsdQu_7FA
http://youtu.be/8nWPrQ75uac


http://youtu.be/2rR0u7nsNyA
http://youtu.be/Rar1JIogBxs
http://youtu.be/PemXx-KMQec
http://youtu.be/wtezon2UEaA
http://youtu.be/rGOP14yLTP0
http://youtu.be/KY-szZApuW8
http://youtu.be/FXYNe9mRpUY

http://youtu.be/ml2_QSDVNv4
http://youtu.be/jEXk4Fdtxr8

http://youtu.be/D7Iu94HELdk
http://youtu.be/xpW7L9Cecj0

http://youtu.be/EQvK3p3pbvk
http://youtu.be/wCckgwK0pio

http://youtu.be/AE-OHOkLLU8               http://youtu.be/T7wO8gR-Qgw

2 comentarii:

  1. Re: VEŞTI DIN NORDUL BUCOVINEI ...
    От кого: Val Butnaru
    Кому: EUROMEDIA BUCOVINA
    Сегодня, 20:05
    Nicolae, de luni, materialele voastre vor incepe sa apara pe jc.md

    Succese!

    Vasl Butnaru


    În data de 15 noiembrie 2013, 18:45, EUROMEDIA BUCOVINA a scris:
    ,,La şezătoare” în satul Voloca, raionul administrativ Hliboca, regiunea Cernăuţi, Ucraina.
    http://euromedia-ucraina.blogspot.com/2013/11/la-sezatoare.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Re: VEŞTI DIN NORDUL BUCOVINEI ...
    От кого: ghiuner acmola
    Кому: EUROMEDIA BUCOVINA
    Сегодня, 19:30
    Revista mea, EMEL//IDEAL este trimestrială.Va mai apare și anul viito, sper, are deja 10 // 83 de ani. Pentru numărul din ian.2014 am preluat șezătoarea românilor din Bucovina.Vă felicit!


    On Friday, November 15, 2013 6:44 PM, EUROMEDIA BUCOVINA wrote:
    VEŞTI DIN NORDUL BUCOVINEI …
    ,,La şezătoare” în satul Voloca, raionul administrativ Hliboca, regiunea Cernăuţi, Ucraina.

    http://euromedia-ucraina.blogspot.com/2013/11/la-sezatoare.html

    RăspundețiȘtergere