Ascultă Online Radio Cernăuți

24 iun. 2021

ÎNTRE ARGUMENTELE DOCUMENTARE ALE LUI DRAGOȘ OLARU ȘI PUBLICISTICA DOINITĂ A MARIEI TOACĂ

 


VIDEO - https://www.facebook.com/euromediaucrablogspotcom/videos/337740071083355 //////
Anume ele ne-au adus satisfacție spirituală la evenimentul de miercuri seară, 23 iunie, de la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți”, care amintea de lichidarea câtorva restanțe create de pandemia corona virusului. Este vorba despre lansarea concomitentă a câtorva cărți ale autorilor nord-bucovineni. Și de la bun început țin să-mi exprim bucuria că acesta a fost al doilea eveniment de acest gen din acestă săptămână, având în vederea că cu două zile înainte s-a spart gheața și la sediul Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu” prin lansarea cărții prof. Ilie Popescu „Omu-i un miracol al miracolelor”.
După cum spunea din start moderatorul acțiunii scriitorul și criticul literar Ștefan Hostiuc, la Centrul „Eudoxiu Hurmuzachi” am avut mai degrabă un salon de carte decât o lansare, fiind expuse pe masa de expoziție cinci ediții care au venit în biblioteca literaturii române pentru a o îmbogăți.
După salutul călduros, ca întotdeauna, al scriitorului Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului care găzduia evenimentul, omul care până la urmă a arătat „o figă mare” unei boli noncovid care l-a atacat (acesta-i caracterul Tărâțeanu!), cuvântul i s-a oferit doamnei Irina Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți. De spus că Excelența Sa, care se află în misiune diplomatică și care are îndatoriri și obligațiuni determinate de regulamente internaționale, deseori se contopește sufletește cu românii nord-bucovineni venindu-ne în ajutor și moral și material. Mai pe scurt, doamna diplomat în trei ani de mandat, s-a bucovenizat destul de bine, dacă, după cum s-a spus, mai folosește și expresia „la noi la Cernăuți”.
Cărțile lansate sunt „o piedică în calea uitării” și prima despre care s-a vorbit mult și frumos a fost „Mesaje din trecutut”, care conține șase sute de pagini de documente la care câteva decenii a trudit arhivistul Dragoș Olaru. Fiind angajat la Arhivele Statului din Cernăuți, el a știut, să pătrundă la documentele despre care la acea vreme nu se permitea să se vorbească, nu zic să se scrie. Or, Dragoș Olaru a fost îndemnat să publice materiale „în spiritul vremii” care ar fi dezinformat cititorul despre conținutul adevărat al documentelor, dar nu a fost să fie. Arhivarul a publicat unele documente (după ce i s-a refuzat la presa din Cernăuți) în Literatura și Arta de la Chișinău, semnând cu pseudonim, de care a fost nevoit să aibă mai multe. Dragoș Olaru, în sensul direct al cuvântului, a șters praful de pe unele documente aflate în depozite și le-a scos la lumină. Și aici doresc să fac o paranteză și mă întreb: de pe ce ar fi șters el praful, dacă acum un secol s-ar fi publicat totul online? Răspunsul vine de la sine.
Despre carte, pe lângă moderatorul Ștefan Hostiuc, au mai vorbit prefațatorul volumului publicistul Ștefan Broască, scriitorul Ilie T.Zegrea, jurnalistul Serghei Voronțov, autorul aducându-le mulțumiri lor, dar și editorului Valeriu Basaraba de la DrukArt și coordonatorului de proiect Eugen Patraș, fără care apariția cărții ar fi fost mult mai anevoiasă, sau poate chiar imposibilă deocamdată, - zicea Dragoș Olaru.
Următoarele trei volume prezentate aparțin harnicei jurnaliste cernăuțene Maria Toacă și acestea tot piedici spre calea uitării. Este vorba de volumele de autor „Neamul nostru de martiri”, „ Din toată inima pentru Voroneț” și „La răspântiile Boianului”, aceasta din urmă o ediție pe care a îngrijit-o. Cartea este o pagină din istoria poporului român. Maria Toacă-Andrieș întotdeauna își bucură cititorul cu o publicistică doinită care deseori, după un conținut neliniștitor, îți inspiră optimism. Evident Maria Toacă face parte din categoria jurnaliștilor așteptați la orice publicație.
Doamna doctor Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, a prezentat cartea „Forţa destinului sau fereastra prin care priveşti cerul”. Este un volum de interviuri și dialoguri ale regretatului profesor Ilie Luceac, care „ne-a privit din locul său stral” spusă ce aparține lui Șt.Hostiuc. Dumneaei a trudit asupra acestei ediții postume împreună cu dr. Marin Gherman, actualul redactor-şef adjunct al revistei „Glasul Bucovinei”, având-o pe Cristina Paladian, redactor literar şi Natalia Proţiuc, lector. Ediția include dialogurile lui Ilie Luceac cu 16 personalități ale Bucovinei.
Desigur să vorbeaști într-o seară despre cinci volume e mult, dar plăcut și necesar. Sau, frecvența lansărilor de carte tot vorbește despre cultura și literatura unei națiuni. În cadrul serii ne-au relaxat cu numere artistice interpreții Victoria Costinean, Gică Puiu și Natalia Proțiuc, instrumentistul Marius Rauț.
Nicolae Șapcă.
Fotografii de NICOLAE HAUCA
abriel Balasa, Владимир Акатрини и

Un comentariu:

  1. Maria Andries
    Mulțumesc, stimate coleg Nicolae Șapcă, pentru ”publicistica doinită”. E ceva nou, de care n-am auzit până acum. Mă bucură aprecierea, însă nu fără un pic de tristețe, pentru că aveți dreptate: nu numai eu, dar și alți jurnaliști de la noi facem mai mult o publicistică doinită și mai puțin combativă. Acesta ni-i destinul.

    RăspundețiȘtergere