Ascultă Online Radio Cernăuți

5 mai 2021

La Stejarul lui Ștefan, imnul vieții și pomenirea celor căzuți

VEZI VIDEO AICI: https://www.facebook.com/euromediaucrablogspotcom/videos/6160503147308938 
















De peste trei decenii în fiecare an, în a doua zi a Sfintelor Paști, români din regiunea Cernăuți se adună în inima Codrilor Cosminului, la Stejarul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, pentru al comemora pe ilustrul Voievod al Moldovei și oștenii săi. Ei și-au dat viața pentru credință, limbă și neatârnarea Țării. Aici, la stejarul pe care îl credem martor al bătăliei de la 1497 a lui Ștefan cel Mare cu oastea leșască, unde în anul 1990 a fost instalată o Cruce monumentală întru memoria celor căzuți în luptă, an de an ne rugăm pentru odihna sufletelor oștenilor martiri.

Și anul acesta părintele Ioan Gorda, protopop de Hliboca și slujitor al Sfântului altar la biserica Sf. Nicolae din Voloca, împreună cu părintele Dumitru Tocar, parohul bisericii Sf.Ap. Petru și Pavel din Hrușăuți, au oficiat o slujbă întru memoria celor vrednici de pomenire — Sfântul Voievod și oastea sa biruitoare, înălțând către cer Imnul de biruință a vieții asuăra morții și rugăciuni de pomenire pentru cei adormiți.

Alături de corul bisericesc local, la Stejar au fost prezenți și membrii colectivului „Dragoș Vodă”, care împreună cu solistul Gică Puiu au interpretat și un cântec dedicat celor căzuiți aici cu veacuri în urmă pentru apărarea hotarelor țării.

Slujitorii altarului preoții Dumitru Tocar și Ioan Gorda, în fiecare an nelipsiți de la acest eveniment, au rostit câte un cuvânt de învățătură. În particular, părintele protopop Ioan și-a exprimat dorința ca de acum într-un an să vină mai multă lume, mai mulți tineri, care să ducă mai departe în timp pomenirea eroizmului înaintașilor noștri.

—Acum trei decenii, când ne adunam aici prima dată, dealurile si văile erau presărate de lume îmbrăcată în haine naționale. Acum venim tot mai puțini și acesta îngrijorează, frații mei! — a evidențiat părintele Ioan.

Cei prezenți au mai fost salutați de Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, Aurica Bojescu, reprezentantă a Centrului de cercetări actuale din Hliboca, Adrian Medvedi, șeful secției de cultură a Cominității teritoriale Herța.

La eveniment au fost prezenți profesori și elevi, intelectuali și oameni simpli din împrejurimi.

Niciolae Hauca.

Fotografie și materiale video  de autor





Mai  multe fotografii  de La Stejarul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Codrii Cosminului 2021 vezi   aici: 

 https://www.facebook.com/media/set/?vanity=nicolae.hauca&set=a.10217681096290748

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu