Ascultă Online Radio Cernăuți

16 sept. 2015

FOTOREPORTAJ - Oaspeți din Ucraina pe meleaguri bistrițene













































50 de români din Ucraina au petrecut o săptămână de neuitat pe meleaguri bistrițene. Ei au fost oaspeții Centrului de Tineret „Pr. prof. Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi al Arhiepiscopiei Clujului. Aici, în perioada 8-15 septembrie, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin Centrul Județean pentru Cultură și cu implicarea consulului României la Cernăuţi, Excelenţa Sa Eleonora Moldovan, a organizat o tabără, cu dorința de a-i face pe românii din Ucraina să se simtă ca acasă.
Delegaţia a fost primită marți, 8 septembrie, la palatul administrativ de preşedintele Consiliului Județean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan și de subprefectul Ovidiu Frenţ, care au ţinut să le ureze oaspeților din Ucraina, un „bun venit acasă”.





Frumusețea și istoria Bistriței, descoperită de românii din Cernăuți
Potrivit coordonatorului Centrului misionar de la Sângeorz-Băi, Părintele Tudor Mudure, în cele șaptezile petrecute în județul Bistrița-Năsăud, oaspeții din Cernăuți, au putut cunoaște mai bine frumusețea și istoria acestei zone. Ei au vizitat bisericile, mănăstirile și muzeele din județ, precum și principalale obiective turistice. Oaspeţii străini au avut parte și de un program zilnic de rugăciune, precum și de activități sportive și culturale. O întâlnire deosebită a fost cea cu scriitorii bistrițeni, ce a avut loc vineri, 11 septembrie, la Casa Argintarului din orașul Bistrița. Au fost vizitate cu acest prilej și Biblioteca judeţeană, Biserica Evanghelică, Complexul „Sugălete” și Protopopiatul Ortodox Bistrița. Duminică, după participarea la Sfânta Liturghie în biserica parohială din Sângeorz-Băi, oaspeții străini au avut parte de o seară românească, în care mai mulți interpreți de muzică populară bistrițeni, dar și din zona Cernăuțului au prezentat un spectacol de tradiții. Nu a lipsit la această serbare românească mâncarea tradițională din zona Ardealului, care a fost pe gustul tuturor participanților. Luni, 14 septembrie, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, grupul din Ucraina a luat parte la Sfânta Liturghie, la Mănăstirea de la Piatra Fântânele.
Grupul de români din Cernăuți s-a întors în această dimineață spre casele lor, cu promisiunea fermă că vor mai reveni în județul Bistrița-Năsăud, unde au spus că s-au simțit ca acasă.

                                           * * * 


Corul bisericesc ”Osana” din ținutul Herța este înalt apreciat de publicul din România 

Corul bisericesc ”Osana” din raionul Herța, regiunea Cernăuți, condus de inimoasa și talentata doamnă Irina Achiri se află într-un pelerinaj de șapte zile în România. Pe lângă bisericile vechi și mănăstirile din județul Bistrița-Năsăud pe care membrii corului le vizitează în aceste zile, ei susțin și microrecitaluri în sfintele lăcașe, slăvindu-l pe Domnul prin cântările bisericești. În această duminică membrii corului ”Osana” din Ținutul Herța au participat la serviciul divin de la Biserica din orașul Sîngeorz-Băi, situată pe teritoriul Centrului misionar de tineret din acest oraș, unde au prezentat un recital de muzică liturgică în timpul slujbei oficiate de preoții Ioan Bandean și Tudor Mudure, care la sfârșitul serviciului divin, le-au mulțumit în prezența enoriașilor,  fraților români din Ținutul Herța pentru această duminică de suflet oferită în dar prin minunatele cântări duhovnicești, locuitorilor orașului Sîngeorgz-Băi, județul Bistrița Năsăud, România, invitându-i să revină pe aceste meleaguri bistrițene.BucPress.eu 

FOTO ȘI VIDEO DE  NICOLAE P. HAUCA

Un comentariu:

  1. Imagini deosebite cu oameni deosebiţi, români din Cernăuţi, Herţa, Bistriţa, Săngeorz, adunaţi laolaltă, imagini care vorbesc de la sine despre mulţumirea şi satisfacţia acestor fraţi care s-au reîntâlnit pe meleaguri româneşti pline de dumnezeire, mai aproape de Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere