Ascultă Online Radio Cernăuți

5 sept. 2019

Ștefan ce Mare și Sfânt a revenit în chip de bronz pe meleagurile Herței

La data de 02.09.2019, la Școala de Cultură Generală – gradul I-III din comuna Ostrița, raionul Herța, regiunea Cernăuți, au avut loc manifestări prilejuite de deschiderea noului an școlar, urmate de un moment de emoție istorică, dat de dezvelirea bustului Domnitorului Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt. Careul festiv pentru deschiderea anului școlar a avut loc în curtea școlii, acolo unde este amplasat și bustul Marelui voievod.
Imediat după momentul festiv dedicat debutului noului an de învățământ, unde principalii protagoniști au fost cei 30 de copii care au pășit pentru prima dată pragul școlii, primarul localității Ostrița, Vasile Țurcan, a anunțat dezvelirea bustului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, sculptură realizată de tânărul artist Cristian Bota, originar din satul Boian, raionul Noua Suliță.
Edilul a lăudat opera ”de excepție” realizată de tânărul sculptor, apreciind că bustul ”se încadrează perfect” în curtea școlii din localitate.
Bustul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Ostrița, este a șasea lucrare pe care Cristian Bota a reușit să o realizeze în ultimii anii, în periplul unor lucrări cu însemnătate pentru istoria și cultura românilor: dezvelirea la Oprișeni a două busturi, cel al lui Ștefan cel Mare și Sfânt și al scriitorului și omului de cultură din spațiul nord bucovinean – Dumitru Covalciuc, dezvelirea bustului lui Iraclie Porumbescu la Boian și inaugurarea în satul Horbova (comuna Ostrița), a bustului lui Ilie Zamfir, un apreciat ”gospodar de pe valea Prutului”. Anterior finalizării acestor proiecte, Cristina Bota s-a făcut cunoscut și cu realizarea bustului Mariei Bararu, inaugurat în satul Izvoriștea, județul Suceava.
Presa de limbă română din Cernăuți a surprins momentele festive de la Ostrița, subliniind că, Ștefan cel Mare și Sfânt a ”revenit în chip de bronz pe meleagurile Herței în data de 2 septembrie, o zi istorică în viața comunei Ostrița”.
Prezent la eveniment din partea Consulatului General al României la Cernăuți, consulul Ionel Constantin Mitea, a felicitat autoritățile și întreaga comunitate locală pentru reușita simbolistică a dezvelirii bustului Marelui domnitor și a adresat audienței salutul doamnei consul general Irina Loredana Stănculescu cu prilejul deschiderii noului an școlar.

VEZI   AICI 10  VIDEOCLIPURI:
https://www.youtube.com/watch?v=Ov47fFmjyX8&list=PLOQqVtnkhWmgOZlhbGefeA7h4ZHXoO_Ws&fbclid=IwAR08Lj1QCXp4YdJZ7NQyRYH1h-XGuGveg-jy9ybhmewcnPCVfFXvrAOvmgc


Ziua de 2 septembrie 2019 va deveni istorică în viața comunei Ostrița, raionul Herța, regiunea Cernăuți. În curtea școlii din localitate unde a avut loc careul festiv dedicat Zilei Cunoștințelor s-a adunat multă lume. Copiii și profesorii erau emoționați întrucât începe un nou an de învățământ, iar locuitorii comunei erau mândri de faptul că în inima satului a fost ridicat bustul Domnitorului Moldovei Ștefan cel Mare și Sfânt.
Imediat după sărbătoarea festivă dedicată primului sunet și începutul noului an de învățământ, unde eroii principali erau cei 30 de românași care au pășit pentru prima dată pragul școlii, autoritățile locale au anunțat încă un eveniment important – dezvelirea bustului lui Ștefan cel Mare și Sfânt în curtea școlii din comuna Ostrița, regiunea Cernăuți.  ”De multă vreme eram în căutarea unui sculptor care ar fi fost capabil să renoveze bustul lui Ștefan cel Mare, realizat de regretatul Dumitru Gorșcovschi. Și mă bucur foarte mult că l-am întâlnit pe tânărul și talentatul sculptor Cristian Bota din comuna Boian, raionul Noua Suliță, care a realizat foarte reușit această lucrare, întrucât bustul lui Ștefan cel Mare se încadrează excelent în curtea școlii noastre”, a declarat primarul comunei Ostrița, Vasile Țurcan.
”Bustul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din satul Ostrița, raionul Herța, este a șasea lucrare pe care am reușit să o realizez în ultimii anii. La Oprișeni am finalizat un alt proiect românesc legat de dezvelirea a două busturi, cel al lui Ștefan cel Mare și Sfânt și al scriitorului și al omului de cultură din spațiul nord bucovinean – Dumitru Covalciuc, la Boian – a fost dezvelit bustul lui Iraclie Porumbescu, iar în satul Horbova, comuna Ostrița, vara aceasta a fost inaugurat bustul unui brav gospodar de pe valea Prutului – Ilie Zamfir. De asemenea, am realizat bustul Mariei Bararu, care se află în satul Izvoriștea, județul Suceava”, a declarat pentru BucPress tânărul sculptor Cristian Bota.

”Sunt foarte emoționat, afirmă Cristian, dar și mai emoționat eram zilele trecute când treceam cu bustul pe lângă orașul Cernăuți și-mi imaginam diverse momente din viața domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Îmi vine greu să redau prin cuvinte emoțiile pe care le trăiam atunci, dar și sentimentele de bucurie adunate astăzi în timpul evenimentului cultural care a avut loc în comuna Ostrița, regiunea Cernăuți”.
Prezent la eveniment, Ionel Mitea, consulul României la Cernăuți, a felicitat întreaga comunitate românească pentru această frumoasă realizare – înveșnicirea în chip de bronz a Marelui Voievod Ștefan.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Foto  și  video de Nicolae HAUCA

























MAI  MULTE  FOTO  VEZI  AICI:
https://www.facebook.com/nicolae.hauca/media_set?set=a.10213534242782002&type=3  //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Un nou bust al lui Ștefan cel Mare, instalat pe vechiul postament

În anii de cotitură 90, anume la Ostrița a fost pus începutul cunoscutului cor al Societății „Mihai Eminescu” – „Dragoș Vodă” – și tot ostrițenii, cu mare bucurie, l-au „primit” în satul lor pe Ștefan cel Mare. Bustul lui a fost ridicat în fața noii școli. Au trecut anii și deoarece autorul bustului s-a folosit de material nu chiar atât de trainic, sculptura urma să fie înlocuită. Dumitru Gorșcovschi nu mai este în viață, dar în Boianul lui Neculce a apărut un sculptor tânăr și la fel de talentat – Cristi Botă. El a răspuns afirmativ la propunerea primarului Comunității Teritorial Unite Ostrița, Vasile Țurcan, și a creat un nou bust al lui Ștefan cel Mare.
Noua operă sculpturală a fost instalată pe vechiul postament în preajma începutului noului an școlar și a fost inaugurată imediat după careul solemn din 2 septembrie.
În regiune avem trei busturi ale lui Ștefan cel Mare, al treilea fiind la Oprișeni, ridicat din inițiativa și cu contribuția personală a gospodarului, fermierului local, Ilie Bezușco. De altfel, tot lucrarea lui Cristi Botă a înlocuit bustul din ghips, realizat de regretatul Dumitru Gorșcovschi. Și, totuși, chipul în bronz al lui Ștefan cel Mare și Sfânt lângă Codrii Cosminului, unde el a repurtat una dintre cele mai strălucite victorii, apărând moșia țării, mai persistă în imaginea multor români bucovineni…
SURSA TEXT: http://lyberti.com/un-nou-bust-al-lui-stefan-cel-mare-instalat-pe-vechiul-postament/

Un comentariu:

  1. Felicitări pentru ridicarea bustului marelui Domn al Moldovei, Ștefan (1457-1504), la 515 ani de la trecerea lui la cele veșnice. Ștefan cel Mare și Sfânt și-a iubit țara cu patimă. S-a născut în Țara de Jos a Moldovei, undeva pe malul Trotușului, dar și-a ales locul de veci în Țara de Sus, la Putna, îndrăgostit de codrii Bucovinei și Herței. Pentru Putna lui dragă a donat mănăstirii pe care a ctitorit-o mai multe sate bogate așezate pe văile Siretului sau Prutului pe care le-a cumpărat de la boierii lui credincioși. Dacă nimeni n-a sesizat faptul că așezarea bustului Marelui Ștefan la Ostrița nu este întâmplătoare, amintesc eu că "Marea comună OSTRIŢA (aparţinând Bucovinei istorice şi aflată acum pe teritoriul raionului Herţa), locuită dintotdeauna de ţărani români, harnici, gospodari şi ospitalieri, a fost donată de Ştefan cel Mare şi Sfânt la 1472, pentru bogăţia ei (în sec. XV avea deja moară pe Prut), Mănăstirii Putna – ctitorie voivodală a marelui Domn român". Această atestare o găsim într-un hrisov de danie emis la Suceava de Ştefan la 1472, hrisov aflat în arhivele Bibliotecii Academiei Române. Se dovedeşte încă odată că nimic nu e întâmplător pe Pământ: Dumnezeu rânduieşte cu grijă toate faptele bune care ajută la salvarea unui popor creştin. Doamne ajută!

    RăspundețiȘtergere