22 VIDEO VEZI AICI:
INTERNATIONAL FOLK FESTIVAL 'Bukowina Meetings
"29 MIЖНAPOДНИЙ ФOЛЬКЛOPНИЙ ФЕCTИBAЛЬ БУКОВИНСЬКІ ЗУСТРІЧІ
MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL FOLKLORYSTYCZNY "BUKOWIŃSKIESPOTKANIA"
La Cernăuți a avut cea de-a 29-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”
În perioada 30 iunie – 1 iulie 2018 la Cernăuți a avut loc cea de-a 29-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, desfăşurat anual, în urma acordului încheiat între ţările participante: Polonia, Ucraina, Ungaria şi România – informează Agenția BucPress.
Astfel, în decursul a 29 de ani, Festivalul Internațional “Întâlniri bucovinene” a reușit să aducă în fața întregii lumi frumoasele tradiții bucovinene, specifice fiecărei comunități etnice, care păstrează, împărtășesc și se mândresc cu tezaurul naţional. Prima parte a evenimentului, care anul acesta a reunit 35 de colective și ansambluri etnofolclorice din Ucraina, Polonia, România și Ungaria, a avut loc pe principala strada pietonală Olga Kobyleanska, unde au susţinut un program cultural artistic. Totodată, la dispoziția spectatorilor, Teatrul de tradiții populare „Cernivceanca” a organizat în fața Casei Naționale a Polonezilor din Cernăuţi o expoziție de haine de epocă. A avut loc și un spectacol de gală în cadrul acestui festival.
Festivalul “Întâlniri bucovinene” a început să se desfăşoare începând cu anul 1990, ideea aparţinându-i profesorului de filologie slavă la Universitatea din Varşovia, cernăuţean de origine, Kazimierz Feleszko şi etnografului de la Casa de Cultură a oraşului polonez Pila, Zbigniew Kowalski. Potrivit lor, acesta a fost iniţiat din nevoia de conservare şi propagare a imaginii Bucovinei ca regiune multinaţională în care grupurile etnice diferite au trăit şi trăiesc în bună înţelegere. Prima ediţie a festivalului a avut loc la Jastrowie în perioada 22-24 iunie 1990, sub denumirea de „Festival de folclor al polonezilor originari din Bucovina”. La această ediţie au participat 9 grupuri artistice - 7 dintre ele fiind din Polonia, iar 2 de peste hotare: unul polonez din România şi altul ucrainean din Cernăuţi.
În pofida timpului şi a schimbărilor ce avuseseră loc în ultimii ani în Europa de est, tradiţia bucovineană, de toleranţă şi de bună înţelegere, continuă să-şi găsească susţinătorii ei. Prin urmare, organizatorii au ajuns la concluzia că festivalul trebuie să capete un caracter nou, adică internaţional. Pentru a evita evidenţierea şi prezenţa numai a grupurilor folclorice şi tradiţionale poloneze, organizatorii au hotărât să lărgească participarea la festival prin invitarea unor grupuri aparţinând altor etnii bucovinene. Din anul 1992 s-a optat pentru denumirea Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”. Schimbarea denumirii festivalului a creat posibilitatea de a reînvia şi de a prezenta, prin folclor, bogăţia principală a Bucovinei: relaţiile de bună vecinătate, la baza cărora, pe primul plan, a fost întotdeauna omul şi nu sistemele politice, stima, înţelegerea şi respectul între diferenţele etnice, culturale şi religioase.
Drept rezultat, „Întâlnirile Bucovinene” s-au transformat într-un festival internaţional, iar Jastrowie şi Pila - Polonia, au devenit centrele de prezentare a creaţiei şi tradiţiilor populare bucovinene, intrând astfel în istoria Bucovinei şi a bucovinenilor împrăştiaţi prin toată lumea, ca sărbătoarea anuală a culturii populare a regiunii. Ideea principală a „Întâlnirilor Bucovinene” este convingerea că, atât timp cât „susţinerea şi prezentarea integrală a valorilor bucovinene în general, ca şi a identităţii culturale proprii, le sunt la fel de necesare bucovinenilor care locuiesc peste Prut şi pe Siret, pe cât le sunt bucovinenilor emigranţi, organizatorii vor păstra forma actuală de organizare a festivalului, dorind totodată ca acest proiect european să devină reper pentru dialogul comunităților naționale în Europa, să antreneze generația tânără, în a cunoaște și promova patrimoniul național comun moștenit.
BucPress
FOTO SI VIDEO DE NICOLAE HAUCA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu