Ascultă Online Radio Cernăuți

27 iun. 2018

Superba sărbătoare a „Sânzienelor” la Sucevița 2018

                                                


                                                              24 iunie 2018
 
         Sânzienele este o sărbătoare creștină. Ea este una creștină , fiind asociată cu sărbătorirea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul și a Aducerii Moaștelor Sf. Ioan de la Suceava. Își are originea într-un străvechi cult solar și se pare că denumirea este preluată de la Santa Diana, zeiță silvestră.
         În credința populară, Sânzienele erau considerate a fi copii din grupul unor femei frumoase, adevărate preotese ale Soarelui. Sunt divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, care nu sunt umblate de om.
         Conform tradiției , Sânzienele sunt niște ființe magice care plutesc prin aer sau umblă în noaptea de 23 spre 24 iunie. Ele cântă, dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulțesc animalele ,umplu de leacuri și mirosuri florile, tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor. În contrast cu Sânzienele sunt Ielele, care aduc numai rele oamenilor.
         Iată că s-a găsit o persoană particulară care iubește mai mult tradițiile populare decât cei care ar trebui să aibă grijă de păstrarea tradițiilor populare și să le transmită generațiilor viitoare, pentru că sunt tezaurul nostru milenar, cum nu are nici un popor din lume. Este vorba de omul de afaceri Dumitru Parasca, care este recunoscut și ca poet. Cărțile sale se află în bibliotecile multor oameni din Zona Rădăuților, și nu numai. A apelat la ajutorul  câtorva oameni de afaceri. De fapt sunt 12, care au contribuit la realizarea unei sărbători superbe închinate „Sânzienelor” Și locația în care s-a desfășurat manifestarea a fost una de excepție, o renumită pensiune din Sucevița.
         Domnul Parasca a avut grijă să răspândească vestea de rețelele de socializare, pentru a veni „cine se crede în putere și cine are ceva de spus despre această sărbătoare românească care este cunoscută în țara noastră și sub numele de Drăgaica”. Și răspunsul la anunțul său a fost mai mult decât numeroasă. S-au prezentat 22 de fete candidate la titlul de „Prințesa Sânzienelor” și 9 doamne candidate la titlul de „Regina Sânzienelor”. Uitasem să spun că această sărbătoare este la ediția a treia, celelalte două ediții desfășurându-se în alte două localități.
         Câteva cuvinte despre ambianța sălii în care s-a desfășurat concursul, aceasta fiind împodobită cu buchete de flori de Sânziene. Pe fiecare din cele aproape o sută de scaune pregătite pentru spectatori erau puse flori de Sânziene. Amfitrionul,el a fost și prezentator, îmbrăcat cu cămașă populară și cu zâmbetul pe buze întâmpina fetițele și doamnele la ușă, urându-le bun venit, urându-le succes în concurs și punându-le pe cap câte-o coroniță împletită din flori de Sânziene. În plus, în fața sălii, se mai găseau două

panouri: pe unul, ornat cu flori de Sânziene, se aflau aspecte de la manifestările anterioare, iar pe celălalt era desenat un chip frumos de fată, care era încadrat, la fel, cu flori. Am crezut că este portretul unei concurente, lucru care s-a adeverit când i-a venit rândul să evolueze.
         Din difuzoarele stației de amplificare s-a revărsat deodată melodia „Cântă cucu-n Bucovina”, la auzule ei toată asistența ridicându-se de pe scaune, exact ca la intonarea unui imn. Oare melodia aceasta nu este considerată imnul Bucovinei de locuitorii ei? Apoi amfitrionul a salutat asistența și a anunțat câte concurente vor fi. A citit apoi poezia „Regina Sânzienelor”, creație personală. Am reținut din conținutul ei: „Sora Soarelui bălaie, te despoaie, te vrăjește/ Drăgostoasă, te îmbracă-n alte haine, te gătește./Zi superbă, sărbătoare, el, alesul, o iubește/Pe mireasa cea ursită să-l urmeze, ca-n poveste.”
         Spectacolul , căci a fost un adevărat spectacol, care s-a desfășurat pe durata a trei ore, a fost deschis de Alina-Elena Zaharia care, cu farmecu-i deosebit și recunoscut, și cu vocea ei de privighetoare, a interpretat melodia „Crenguță de busuioc”, versurile aparținându-i.
         A urmat Coca-Alice Roberta de 9 ani, din Dornești, care-a prezentat eseul „Povestea Sânzianei”, aceasta fiind și tema concursului la ambele categorii. Și-așa le-am ascultat și admirat pe fetițele și doamnele care-au aspirat la cele două titluri: „Prințesa Sânzianei” și „Regina Sânzianei”.Printre cele 22 de concurente a evoluat și Cristina Lungu din Rădăuți, o gâgâlice de fetiță, care nici nu ajungea la microfon,, frumoasă ca un trandafir, cea care câștigase titlul de „Prințesă” la ediția a doua, de anul trecut. Am remarcat-o și pe Miruna-Alina Popovici din Rădăuți, cu o voce superbă care, pe lângă eseul prezentat, a interpretat și-o melodie de muzică populară în concordanță cu tematica concursului.
         Nu s-a lăsat mai prejos nici fetița Teodora Mandici din Vicovu de Jos, care, la cinci anișori, nici n-ajungea la microfon, dar a ținut pasul cu fetițele mai mari ca ea. Tocmai de aceea a și fost răsplătită cu aplauze furtunoase. Am rămas surprinși că la un  moment dat a fost anunțat și s-a prezentat la microfon…un băiat, Marius Șorodoc de 13 ani. Și el ne-a încântat cu vocea lui, dar a evoluat în afara concursului.
         Trebuie să vă spun că-n timpul spectacolului două fetițe s-au foit printre spectatori. Îmbrăcate în frumoase costume naționale, cu două coșuri în mână, pline cu…gogoși calde. De-abia la sfârșitul spectacolului am înțeles de ce gogoșile erau fierbinți. Ele erau pregătite pe loc în bucătăria pensiunii.
Și-au fost pregătite mai multe decât spectatori, pentru că s-au găsit pe mese și după terminarea spectacolului.


         La un moment dat amfitrionul a anunțat că s-a prezentat și concurenta din Timișoara. Spre hazul tuturor a apărut maestrul Emil Ianuș în travesti,care-a recitat o poezie, creație proprie, despre pățaniile lui, ca Sânziană, la întâlnirea c-un flăcău. Modul de interpretare și conținutul monologului său, au făcut ca spectatorii să se prăpădească de râs. Dar nefiind persoană de sex…feminin, n-a putut intra în concurs pentru o coroană.
         Nu le pot menționa pe toate concurentele, dar vă pot spune că juriul a
avut o misiune foarte grea. Am apreciat faptul că nu s-au repetat poveștile spuse de concurente  au credințele populare în privința Sânzienelor. Trebuie
s-o spun că și eu am aflat lucruri deosebite, pe care nu le cunoșteam despre această plantă și această sărbătoare. Felicitări pentru cadrele didactice și mamele care le-au pregătit pe fetițe, aceleași felicitări și pentru mamele- concurente. Chiar o mamă a recunoscut c-a fost ajutată de fetița ei, care n-a avut curajul să concureze. Am înțeles-o, pentru că fetița ei este de…7 ani.
         La categoria „regine” nu s-au prezentat două mame, dar și-a anunțat evoluția o concurentă necunoscută din..Timișoara. Pe parcursul concursului amfitrionul a mărit curiozitatea spectatorilor pentru că tot a anunțat că această concurentă este pe drum și va sosi îndată, doar este destul de lung drumul de la Timișoara. Dar n-aveam ce face, trebuia să așteptăm și răbdarea ne-a fost răsplătită.
         Amfitrionul a avut grijă să invite și două ansambluri folclorice renumite din zonă. În ordinea apariției în fața spectatorilor  au fost: „Bilcuța” din Bilca, instructor doamna Elena Negru, și solistă a acestui ansamblu și „Străjăncuța” din Straja, instructor doamna Elisaveta Teleagă. Costumație perfectă la componenții celor două ansambluri folclorice, interpretare de profesioniști și aplauze cu căruța din partea spectatorilor. Se cunosc mâinile măiestre și gândirea brici a celor două conducătoare. Cinste și lor ! În cadrul programelor prezentate de cele două ansambluri au avut și momente închinate Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Dar ce copii sunt în ambele ansambluri !
         Cred c-a fost foarte grea jurizarea. Cum să-i departajezi când toți au fost foarte buni. Și, totuși, juriul a analizat temeinic, a cântărit foarte bine și-a a acordat premiile așa cum s-a meritat. Interesant că noi, spectatorii, am  arătat cine va lua premiul I chiar din timpul evoluției concurentelor. Cea care a luat premiul I într-adevăr a strălucit între toate concurentele.
         Premiul I a fost acordat Martei Fedorovici din grupul „Străjăncuța”, premiu în valoare de 1000 de lei și mai multe bunuri, premiul de popularitate l-a câștigat doamna Elena Negru, urmând Teodora Puha din Bilca, Boca
-         4 -
Ecaterina, elevă la Colegiul „Andronic Motrescu”, Viorica Hapurne. La prințese au câștigat: Bianca Hrișcă premiul I, Adela Șulea, premiul al II-lea și Ciobotariu Noelia din Dornești. Absolut toate concurentele au primit bijuterii și dulciuri oferite de cele două cofetării. Deci toată lumea a câștigat ! În plus, 8 concurente, pe care le-am apreciat foarte mult au primit din partea mea câte un exemplar din cartea mea „La gura sobei cu Badea Toader Hrib,” la fel și două dintre profesoare.
         O asemenea acțiune, plină de respect pentru tradițiile noastre populare, pentru limba noastră românească, pentru istoria patriei noastre se organizează foarte greu, mai ales să se răsplătească și concurenții. Dar domnul Parasca nu este la prima „abatere” de acest fel și, după câte îl cunosc de câțiva ani, nu se va opri aici.
                                          Text-prof. Gh. Dolinski
                                           Foto-Mihai Boiciuc

         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu