Ascultă Online Radio Cernăuți

26 aug. 2017

Conferința “Cultură, spiritualitate și identitate româneasă” 2017

A  N  U  N  Ț
 Dragi conaționali!
              În Monitorul Oficial nr. 145 din 19 martie 2013 a fost publicată Legea nr. 53/2013 privind instituirea Zilei Limbii Române, prin care este prevăzută celebrarea acestei sărbători pe data de 31 august a fiecărui an.
Potrivit acestui act normativ, Ziua Limbii Române poate fi marcată de autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.
În perioada 27 august - 6 septembrie  2017, în Serbia, Bulgaria şi Ucraina vor avea loc evenimente culturale menite să promoveze limba română și identitatea românească. Evenimentele vor fi organizate, în parteneriat, de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni,  Protopopiatul Daciei Ripensis din Timoc (Serbia), Asociația pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia “Ariadnae Filum”, Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria “AVE” şi Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți.
La Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți va avea loc în data de 6 septembrie 2017, începând cu ora 14.00, conferința “Cultură, spiritualitate și identitate româneasă” care se va axa pe teme ce țin de păstrarea limbii și identității românești în comunitățile istorice, statutul, rolul și funcțiile limbii române în Ucraina, legislație și practici, rolul și vocația tinerilor în promovarea culturii în societate, credință, în condiții de deznaționalizare și asimilare, etc.
Lectori invitați:  Pr. Conf. Dr. Constantin Necula (Arhiepiscopia Sibiului), cu lecția „Pedagogia poveștii”, Vlad Cubreacov, expert în problematica minorităților românești din spațiul ex-sovietic, cu lecția „Statutul, rolul, și funcția limbii române în Ucraina.Legislație și practice”, precum și domnul dr. Eugen Patraș „Reflecții asupra stratutului minorităților naționale în context european” și lideri ai asociațiilor românești reprezentative din Nordul Bucovinei.
Sunt invitați studenții universității naționale „Iuri Fedkovyci” din Cernăuți, elevii claselor superioare ale școlilor medii românești din oraș și din regiune, profesori, ziariști și scriitori, toți cei care sunt interesași.
Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cerenăuți


            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu