Ascultă Online Radio Cernăuți

27 sept. 2016

“MAŞINA CU POEŢI” A DEMARAT DIN CERNĂUŢI - 2016

Şedinţa de constituire a Cenaclului Literar Transfrontalier “Maşina cu poeţi” a fost convocată din iniţiativa lectorului universitar Gina Puică, a Clubului de Iniţiativă Literară (CIL) şi a academicianului Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi.
Ea s-a desfăşurat în după amiaza zilei de 26 septembrie a.c., în  cadrul librăriei “Mihai Eminescu” a Centrului Cultural „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi.  
Din delegaţia suceveană au făcut parte poetul, prozatorul, eseistul, artistul visual Constantin Severin, născut în 1952, autorul volumelor de poezie Duminica realului, Zid și Neutrino, Axolotul, Orașul alchimic. Tot el este şi autorul unui  roman, Iubita lui Esto (Curtea veche, 2010), care a primit premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bacău. Textele sale poetice au fost traduse în engleză și franceză. Ca artist, Constantin Severin a fondat Grupul Expresionism Arhetipal și a expus în mai multe țări. Pentru contribuțiile sale în domeniul literaturii, artei, jurnalismului, Constantin Severin s-a învrednicit de premii importante (dintre care cităm doar trei: Premiul pentru jurnalism cultural, decernat de Ministerul Culturii din România în 1998, Premiul Naji Naaman pentru întreaga activitate literară, decernat în Liban în 2010, și Premiul Opera Omnia pentru Artă, acordat de Consiliul Județean Suceava în 2012).
Prima şedinţă, de inaugurare a cenaclului „Maşina cu poeţi” a fost deschisă de  academicianul Vasile Tărâţeanu, după care a vorbit domnişoara Gina Puică, lector la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, conducătoarea lectoratului de limbă română de la Universitatea Naţională „”Iurii Fedcovici” din Cernăuţi.
Au citit din creaţia lor proprie invitaţii de onoare ai Cenaclului – poetul Constantin Severin din Suceava şi Marin Gherman din Cernăuţi.
Cu deosebită atenţie au fost ascultaţi şi poeţii herţeni Elena Apetri şi Gheorghe Şodrângă.
O atmosferă înviorătoare s-a creat în sală în timpul lecturii epigramelor prezentate de Constantin Horboveanu, din Suceava, autorul multor schiţe umoristice publicate de-a lungul anilor în  revistele Urzica,  Zori noi, Bucovina literară, Nordpress, Gazeta SF,  Tinerii revoluției, precum şi a unor scenete și scheciuri pentru Televiziunea română, Radio 3 București, Radio Iași. Membru fondator al CIL (Clubul de Initiativa Literară).
Fiind deţinătorul multor premii pentru scenete radiofonice și pentru epigrame Constantin Horboveanu, timp de aproape 10 ani, a condus cenaclul Ridendo, al umoriștilor suceveni,. Volume de autor: Înțelepciunea umorului, 2014 şi Cu cărțile pe față, 2016.
În dialog  epigramistic cu domnia sa a intrat Vasile Bâcu, poet şi epigramist, preşedintele Societăţii pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi.
În acelaşi timp, alt autor sucevean, George Sauciuc,

 membru al Societății Române de Science Fiction, al Cenaclului de Literatură și Artă Tânără, membru al Cenaclului Wolfs Pack, Clubul SF Cygnus, Quasar Suceava, membru fondator al CIL, cu diverse publicaţii în Crai nou, Suceava pe net, Mixul de cultură, Gazeta SF, prezent în mai multe antologii, fondator  al revistei de ficţiune Gazeta SF, alături de ziaristul şi poetul cernăuţean Vitalie Zâgrea au participat la studioul de seară al redacţiei emisiunilor în limba română a TV Bucovina din Cernăuţi (director Lubovi Godniuc, redactor şef Leonid Parpauţ), care a realizat în premieră translarea, în direct a câtorva momente de la  şedinţa de constituire a cenaclului.
În cadrul cenaclului au vorbit doamna academician Alexandrina Cernov, redactor-şef al revistei „Glasul Bucovinei”,  prof, univ. dr. Ilie Luceac, 

istoricul şi criticul literar Ştefan Broască,

 scriitorul Dumitru Covalciuc, fiecare consemnând în felul său evenimentul la care participă.


La şedinţa cenaclului a asistat şi a rostit un cuvânt de încurajare, la rându-i citind din propria creaţie domnul Consul Edmund Neagoe, de la Consulatul General al României de la Cernăuţi.
În incheirea acestei informaţii nu ne rămâne decât să le urăm membrilor noului cenaclu Drum Bun!. Fie ca"maşina"lor să nu aibă nici o"pană"pe ruta Cernăuţi - Suceava şi Suceava - Cernăuţi. Acum putem spune doar atât că"şoferii"primei curse – Vasile Tărâţeanu şi Gina Puică – au pornit la drum într-un ceas bun, ajungând cu succes la destinaţie. Rămânem în aşteptarea noilor întâlniri poetice.

Text,  video  şi fotoreportaj  de Nicolae Hauca.

#////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


Emisiunea televizată "Studioul de seară". Invitaţii lui Leonid Parpauţ - scriitorul George Sauciuc din Suceava şi poetul Vitalie Zâgrea din Cernăuţi. 26 septembrie 2016 TV Bucovina - BucPress.eu //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


Gina Puică: Primul cenaclu transfrontalier Cernăuți-Suceava este bine îmbrățișat de public 


http://www.clementmedia.ro/2016/10/22/masina-cu-poeti-se-reuneste-la-suceava-duminica-23-octombrie-la-observatorul-astronomic/
http://bucpress.eu/cultura/gina-puica-primul-cenaclu-transfrontalier-3114

Maşina cu poeți” cernăuțeni a ajuns la Suceava


http://bucpress.eu/cultura/%E2%80%9Ema%C5%9Fina-cu-poeti%E2%80%9D-cernauteni-a-3110

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu