Ascultă Online Radio Cernăuți

23 sept. 2016

”Etnie vs apartenență civică” sau cine suntem noi?



”Cine sunt eu?” Această întrebarea și-a pus, probabil, fiecare. Dar răspunsul la ea nu se găsește  în nici o carte, deoarece aceasta trebuie cautată sinestătător.
Cu toate acestea, nu întotdeauna este posibil să te regăsești, deoarece asupra formării identităţii noastre influințează o serie de factori. Astfel, tulburările politice, războaele, revoluţiile etc i-au obligat atât pe ucraineni, pe cât şi toţi cei care au trăit pe teritoriul statului nostru, nu o singură dată să ia decizia referitor la propria identitate etnică și de stat. Fiecare administrație nouă, care venea pe acestt pământuri, îți stabilea noi reguli şi regulamente, care duceau la anumite schimbări, inclusiv a limbii, credinței si chiar a numelui.
Evenimentele Revoluţiei Demnității au demonstrat din nou actualitatea problemei identităţii etnice şi politice. Cum putem să corelăm, să combinăm acestea, care sunt uneori total incompatibile? Cum influiențează identitatea civică asura conştiinţei noastre etnice? Există oare o influiență inversă? Pe marginea acestor şi altelor probleme au fost desfășurate desbateri pe parcursul discuției ”Etnie vs apartenență civică”, care a avut loc pe data de 20 septembrie 2016 în incinta Bibliotecii regionale universale științifice ”Myhailo Ivasuk” Cernăuți, moderator al cărei a fost doctorul în istorie Serghei Hakman.
La această discuţie au participat reprezentanţii societăţii civile, a societăților național-culturale, a administrațiilor publice, a mass-mediei regionale. Participanţii la discuţie și-au exprimat viziunea proprie rolului etniei în procesele social-politice din Ucraina, au atras atenţia asupra importănții reformelor social-economice de succes şi formarea sentimentelor de patriotism şi de unitate.


Discuţia a fost organizată în cadrul mini-proiectului Fondului de caritate ”Resurse şi Iniţiative Publice” ”Educaţie pentru schimbări”, care este realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei în cadrul proiectului DVV International şi Centrului de Cercetare ”Integrare şi Dezvoltare” ”Vom înlocui pereții prin ferestrele deschise”.
S.HACMAN

FOTOREPORTAJ  de N.HAUCA 










































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu