Ascultă Online Radio Cernăuți

18 mai 2016

Oaspeţi de seamă în sudul Bucovinei





            În perioada 16-17 mai 2016, o delegaţie ucraineană din Cernăuţi, formată din inspectorul şcolar general profesor Serghei Martiniuc, inspectori de specialitate de la Direcția de Învățământ a Consiliului Orășenesc Cernăuți şi directori de şcoli, s-a aflat într-o vizită de lucru în judeţul Suceava în vederea consolidării sau încheierii unor noi proiecte de colaborare transfrontalieră.
            În prima zi, delegaţia s-a aflat la Colegiul Naţional ”Petru Rareş” din Suceava şi a vizitat, de asemenea, Instituţia Prefectului Judeţului Suceava, Consiliul Judeţean şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.
            Marţi, 17 mai 2016, membrii delegaţiei din Cernăuţi, Ucraina, s-au deplasat în municipiul Câmpulung Moldovenesc, unde  au fost oaspeţii Şcolii Gimnaziale „George Voevidca” şi ai Primăriei Municipiului.



           În cadrul acestei vizite s-a semnat Acordul de parteneriat între Şcoala Gimnazială „George Voevidca” şi Gimnaziul Nr. 6 din Cernăuţi, privind colaborarea în cadrul Proiectului educaţional internaţional Caravana prieteniei”, de către directorii prof. Băcanu Lăcrămioara şi Ignat Ion, în prezența delegației din Cernăuți, a cadrelor didactice și elevilor din școala câmpulungeană și a invitaților, domnul Vasile Vargan – președintele Corpului profesional al Mediatorilor  judetul Suceava-initiatorul proiectului de colaborare,domnul prof.Ioan Ițco – președintele fondator al Institutului de învățământ și cercetare în turism ,,I.P.I Bucovina, domnul Cristian Mîndrilă din partea Muzeului Lemnului și a domnului Gavril Ianovivi – redactor și fotoreporter la revista ,,Dulce Bucovină”.
         Perioada de derulare a proiectului este mai 2016 – mai 2017, cu posibilitatea de prelungire a colaborării intre cele doua institutii de invatamant. Scopul proiectului este promovarea bunelor practici educaţionale în beneficiul copiilor, prin schimbul de experienţă interculturală  între instituţiile de învăţământ din cele două ţări vecine, în vederea stimulării atitudinilor de respect, empatie şi admiraţie faţă de muncă, tradiţii şi obiceiuri specifice zonelor. De asemenea, se urmăreşte sporirea cooperării dintre organizaţii şi instituţii din judetul Suceava/România şi regiunea Cernauti/Ucraina, în vederea creării unor legături strânse, bazate pe respect, reciprocitate şi dezvoltare comună.
            Printre obiectivele proiectului se numără: respectarea şi promovarea diversităţii culturale, formarea unei atitudini tolerante faţă de valorile fiecărui popor, promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor specifice românilor şi ucrainenilor, sensibilizarea elevilor faţă de frumuseţea costumelor populare tradiţionale sau dezvoltarea competenţelor interculturale ale cadrelor didactice prin intermediul parteneriatelor educaţionale în scopul păstrării şi apărării diversităţii culturale .
            Activităţile ce urmează a fi derulate în cadrul proiectului vor crea punţi de legătură trainice între cele două ţări, prin cunoaşterea şi valorificarea potenţialului de care fiecare dispune. Se vor stabili, aşadar, legături de prietenie şi colaborare între elevii şi cadrele didactice de la cele două şcolii partenere şi se va urmări formarea de deprinderi de comportare civilizată, bazată pe cooperare, stimă, toleranţă şi respect reciproc.Delegatia din Cernauti a fost primita de primarul municipiului dl.ing.Mihaita Negura 
            Deplasarea în sudul  Bucovinei a delegaţiei din regiunea Cernăuţi a continuat cu vizitarea Muzeului lemnului si alte  obiective istorice din zonă.
                                                                                                                Echipa de proiect:

                            Prof. Băcanu Lăcrămioara, prof. Norocel Marcela, prof. Nistor Oltea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu