/////////////////////VEZI 63 VIDEOCLIPURI AICI:
"O săptămână bogată în proiecte culturale la românii din regiunea Transcarpatia
Festivalul "Limbă maternă -floare eternă", organizat la Scoala Medie din Apsa de Mijloc, regiunea Transcarpatia
Elevii și profesorii din școlile cu predare în limba română din regiunea Transcarpatia au fost invitați de către conducerea Școlii din Apsa de Mijloc să-si manifeste artistic gândurile și sentimentele legate de limbă maternă - limbă română, la Festivalul dedicat limbii materne. Competiția a fost pe măsură, elevii au recitat, au cântat, au fost cuprinși de emoții profunde, impulsionând reflecții asupra valorilor sfinte, moștenite.
O delegație de la Cernăuți a fost prezentă la manifestare, lansând un dialog cultural bucovineano-maramureșean, pe teme care reprezintă perpetuarea valorilor naționale românești -dl consul Aurelian Rugina, dna prof. univ. dr. Lora Bostan dna Lilia Govornean, președinte al Asociației Cadrelor Didactice de etnie română din Ucraina, dl Nicolae Hauca Mykola Havka, bloger.
Concursul a fost susținut financiar de Asociația " Boema OJT" din Baia Mare, condusă de dl. președinte Mihai Cosma.
Juriul a fost coordonat de dna prof.univ.dr. Lora Bostan, de la Catedra de Filologie Română, din cadrul Universității Naționale Iurii Fedcovici din Cernăuți.
Felicitări doamnă director Elena Sovac, pentru invitația lansată și buna organizare, a manifestării, mulțumesc profesorilor de la școlile medii din Apsa de Mijloc, Slatina, Apsa de Jos, Biserica Albă, Plăiut, Dobric, Strâmtura, Cărbunești, Poroscovo și de la Liceul din Slatina pentru pentru că au reușit să insuflaț elevilor dragostea de mamă și limbă maternă.
Felicitări doamnă director Elena Sovac, pentru invitația lansată și buna organizare, a manifestării, mulțumesc profesorilor de la școlile medii din Apsa de Mijloc, Slatina, Apsa de Jos, Biserica Albă, Plăiut, Dobric, Strâmtura, Cărbunești, Poroscovo și de la Liceul din Slatina pentru pentru că au reușit să insuflaț elevilor dragostea de mamă și limbă maternă.
Președintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia "Dacia", Ion Botos, a venit cu colete de cărți și cadouri pentru participanții la Concurs.
Redacția emisiunilor în limbă romană de la Ujgorod a fost, și de data această prezentă, în mijlocul românilor din dreapta Tisei. Mulțumesc Vitaliy Meshcheriakov, Elvira Chilaru și doamnei Georgeta.
Limbă maternă -floare eternă!"
* * *
ȘEZĂTOARE LITERARA LA EURO CLUBUL DIN CADRUL ȘCOLII APSA DE MIJLOC
Membrii Euroclubului de pe lângă școala din Apșa de Mijloc (Transcarpatia, Ucraina) au organizat, luni, o șezătoare culturală, în care profesori, elevi și invitați din afara școlii, din Cernăuți, Apșa de Jos, Biserica Albă, Slatina, Poroșkovo, dar și din România l-au omagiat pe marele poet român Grigore Vieru.
A fost o serată de poezie, la care au participat, printre alții, poeții locali Gheorghe Moiș (Biserica Albă) și Nuțu Laurențiu Pop (Apșa de Mijloc) precum și profesori din Cernăuți și reprezentanți ai Institutului Cultural Român, care au sosit cu o caravană de Mărțișor în localitățile românești din Transcarpatia.
Am a susținut o prelegere despre personalitatea și operele marelui sculptor român Constantin Brâncuși.
Am incercat împreună românii prezenți la șezătoare să deslușim tainele și misterele moștenite de la marele sculptor român, Constantin Brâncuși.
Prin "Coloana Infinitului", " Masă tăcerii", "Poartă Sărutului", " Muză Adormită" am constatat cât de profunde sunt valorile moștenite de poporul român, și prin viziunea Marelui Brâncuși.
Istoria și dimensiunea existențiala a mentalității poporului român își găsesc forma nemuririi și prin "Coloana Infinitului" care și azi înălță rugăciunile noastre pentru înaintașii noștri, care ne-au asigurat libertatea expresiei naționale.
Am incercat împreună românii prezenți la șezătoare să deslușim tainele și misterele moștenite de la marele sculptor român, Constantin Brâncuși.
Prin "Coloana Infinitului", " Masă tăcerii", "Poartă Sărutului", " Muză Adormită" am constatat cât de profunde sunt valorile moștenite de poporul român, și prin viziunea Marelui Brâncuși.
Istoria și dimensiunea existențiala a mentalității poporului român își găsesc forma nemuririi și prin "Coloana Infinitului" care și azi înălță rugăciunile noastre pentru înaintașii noștri, care ne-au asigurat libertatea expresiei naționale.
Evenimentul s-a desfășurat cu susținerea Consulatului General al României la Cernăuți, în parteneriat cu Asociația Convergențe Europene (ACE) de la București.
* * *
LANSAREA VOLUMULUI DE VERSURI " APROAPE-DEPARTE DE ȚARĂ " autor Ana Siman.
În cadrul Festivalului, a avut loc lansarea volumului de versuri " Aproape-departe de țară", semnat de dna Siman Ana, profesor de limba si literatura română la Școala din Apsa de Mijloc, care a prezentat intr-o formă autentică spiritul și capacitatea românilor din satul ei natal.
Gândurile despre valorile eterne - Limbă, Tradițiile, Biserică, Eminescu, Vieru, Spiritualitate, Mamă, generațiile de Români din sat - sunt reflectate intr-o formă specifică, epicentrul vibrațiilor fiind frumoasa esență moroșenească.
Limba mamei pentru poeta Siman Ana este " dulce...dar și cruce"... iar continuitatea neamului se realizează prin "dialogul cu bunicul"...
Autoarea se identifică cu întreaga și complexa mentalitate română din Maramureșului Istoric, rezumându-si relația cu patria mamă simbolic - "APROAPE-DEPARTE DE ȚARĂ" .
MULTUMESC DOAMNA SIMAN pentru curajul și bucuria de a împărtăși valorile sfinte ale românilor din dreapta Tisei. * * *
FOTOREPORTAJ ȘI MATERIALE VIDEO de NICOLAE HAUCA
LORA BOSTAN: " Aduc mulțumiri din adâncul sufletului organizatorilor acestor activități de mare importanţă pentru noi, românii,din Ucraina. Dacă fiecare şcoală ar avea asemenea îndrumători şi îndrăgostiţi de valorile noastre naţionale, am fi mai rezistenţi în faţa încercărilor.Felicitări pentru sinceritatea şi dragostea pe care o purtaţi limbii şi tradiţiilor noastre strămoşeşti, cât şi pentru bunătatea pe care ne-aţi manifestat-o în cele două zile petrecute în Maramureş."
Președintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia "Dacia", Ion Botos
Românii maramureșeni cu bucurie au întâmpinat "Caravana Mărțișorului"
Copiii români din Maramureșul Istoric (Ucraina) au participat zilele acestea pentru prima oară la un spectacol de teatru în limba română, grație „Caravanei Mărțișorului”. Evenimentul a fost sprijinit de asociații ale românilor din regiunea Transcarpatia și de Consulatul general al României la Cernăuți. Mini-turneul de teatru pentru copii cu piesa „Dănilă Prepeleac”, susținut de actorii și cascadorii Asociației Culturale „Lupii Albi”, a început luni în localitatea Slatina, unde românii sunt majoritari, și continuă în această săptămână în mai multe sate compact românești.La școala din Slatina, vegheată de bustul lui Mihai Eminescu, reprezentația a avut loc într-o sală de sport improvizată, veche de 80 ani, care este folosită și ca sală de festivități, iar cei aproximativ 300 de elevi au urmărit jocul actorilor cu mare curiozitate, mai ales că cei mai mulți dintre ei nu mai văzuseră niciodată un spectacol de teatru în limba română, notează voceatransilvaniei.ro
Chiar dacă debutul evenimentului a fost pus sub semnul întrebării din cauza unei întreruperi de curent anunțate în ultimul moment, problema a fost rezolvată și actorii au putut să-i încânte pe copii cu o punere în scenă modernă și amuzantă a poveștii lui Dănilă Prepeleac, foarte gustată de micii spectatori. Unii dintre copii au privit cu mare mirare ceea ce se întâmpla pe scenă, iar alții râdeau în hohote.
Profesorii de la școala românească din Slatina au afirmat că nu dispun de o sală destinată evenimentelor culturale de acest gen, dar în ciuda acestui impediment au recunoscut că este nevoie de astfel de acțiuni venite din România.
„Este foarte binevenită această piesă pentru copii, pentru că unii dintre ei nu au mai avut ocazia să vadă așa ceva niciodată. Au fost reprezentații în limba ucraineană, dar în limba română, nu. Cred că este un început bun și sper că pe parcurs să avem mai mulți oaspeți din Patria Mamă. Este nevoie de astfel de activități culturale, din păcate nu avem sală pentru așa ceva, dar suntem trup și și suflet pentru tot ce a venit din România spre noi”, a declarat profesoara Maria Cerbanic.
Spre deosebire de școala din Slatina, cea din Apșa de Mijloc dispune o sală de festivități, cu tricolorul românesc pus la loc de cinste, și unde de pe pereți privesc către micii spectatori Ion Creangă, Mihai Eminescu și Ion Luca Caragiale.
Copiii, unii dintre ei îmbrăcați în port tradițional maramureșean, și profesorii au privit cu mare bucurie și emoție jocul actorilor de la Asociația Culturală „Lupii Albi”, iar cei mici au intrat în dialog cu personajele întruchipate și chiar au urcat pe scenă, pentru „a-i da lovitura de grație” lui Michiduță.
„Este prima piesă de teatru la noi în limba română. Vine teatrul de la Ujgorod sau din altă parte, dar în ucraineană. Dar noi suntem români și, după cum ne auziți, vorbim româna și chiar dacă vorbim și în limba ucraineană, când vrei să te bucuri sufletește de ceva, o vrei în limba mamei”, a spus profesoara Anuța Dan, de la școala din Apșa de Mijloc.
„Caravana Mărțișorului în Maramureșul istoric este un proiect care vine în sprijinul copiilor, foarte consistentși foarte valoros pentru că aduce în față un dialog cu actori, aduce în fața elevilor și a profesorilor de lașcolile cu predare în limba română acte literare, acte de cultură foarte importante, prezentate într-o formă inedită. Este în premieră o asemenea acțiune de anvergură și de acest format, gândită foarte bine și foarte profundă. Vom susține această manifestare culturală pentru că ne simțim foarte bine integrați în cadrul acestui format de dialog cultural în comunitățile românești din Ucraina și în mod special în cele în care Consulatul General al României la Cernăuți are competență”, a declarat la rândul său consulul general al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan.
BucPress cu referire la Timp Românesc
Fotografie Euromedia
Chiar dacă debutul evenimentului a fost pus sub semnul întrebării din cauza unei întreruperi de curent anunțate în ultimul moment, problema a fost rezolvată și actorii au putut să-i încânte pe copii cu o punere în scenă modernă și amuzantă a poveștii lui Dănilă Prepeleac, foarte gustată de micii spectatori. Unii dintre copii au privit cu mare mirare ceea ce se întâmpla pe scenă, iar alții râdeau în hohote.
Profesorii de la școala românească din Slatina au afirmat că nu dispun de o sală destinată evenimentelor culturale de acest gen, dar în ciuda acestui impediment au recunoscut că este nevoie de astfel de acțiuni venite din România.
„Este foarte binevenită această piesă pentru copii, pentru că unii dintre ei nu au mai avut ocazia să vadă așa ceva niciodată. Au fost reprezentații în limba ucraineană, dar în limba română, nu. Cred că este un început bun și sper că pe parcurs să avem mai mulți oaspeți din Patria Mamă. Este nevoie de astfel de activități culturale, din păcate nu avem sală pentru așa ceva, dar suntem trup și și suflet pentru tot ce a venit din România spre noi”, a declarat profesoara Maria Cerbanic.
Spre deosebire de școala din Slatina, cea din Apșa de Mijloc dispune o sală de festivități, cu tricolorul românesc pus la loc de cinste, și unde de pe pereți privesc către micii spectatori Ion Creangă, Mihai Eminescu și Ion Luca Caragiale.
Copiii, unii dintre ei îmbrăcați în port tradițional maramureșean, și profesorii au privit cu mare bucurie și emoție jocul actorilor de la Asociația Culturală „Lupii Albi”, iar cei mici au intrat în dialog cu personajele întruchipate și chiar au urcat pe scenă, pentru „a-i da lovitura de grație” lui Michiduță.
„Este prima piesă de teatru la noi în limba română. Vine teatrul de la Ujgorod sau din altă parte, dar în ucraineană. Dar noi suntem români și, după cum ne auziți, vorbim româna și chiar dacă vorbim și în limba ucraineană, când vrei să te bucuri sufletește de ceva, o vrei în limba mamei”, a spus profesoara Anuța Dan, de la școala din Apșa de Mijloc.
„Caravana Mărțișorului în Maramureșul istoric este un proiect care vine în sprijinul copiilor, foarte consistentși foarte valoros pentru că aduce în față un dialog cu actori, aduce în fața elevilor și a profesorilor de lașcolile cu predare în limba română acte literare, acte de cultură foarte importante, prezentate într-o formă inedită. Este în premieră o asemenea acțiune de anvergură și de acest format, gândită foarte bine și foarte profundă. Vom susține această manifestare culturală pentru că ne simțim foarte bine integrați în cadrul acestui format de dialog cultural în comunitățile românești din Ucraina și în mod special în cele în care Consulatul General al României la Cernăuți are competență”, a declarat la rândul său consulul general al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan.
BucPress cu referire la Timp Românesc
Fotografie Euromedia
VEZI MAI MULTE FOTOGRAFII AICI: https://www.facebook.com/nicolae.hauca/media_set?set=a.10205276309298826.1073742140.1579975698&type=1&hc_location=ufi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu