Ascultă Online Radio Cernăuți

14 nov. 2015

“Prin ei dăinuieşte conștiința de neam”- 2015.


VEZI 20 DE  VIDEO  AICI: https://youtu.be/9ltLajYJbmc?list=PLOQqVtnkhWmi1DC4l90wPmmCqxeanfh4H


 Fundația Civică Raională “Gheorghe Asachi” Herța (Preşedinte Eugenia Cimborovici-Teodoreanu) a organizat vineri, 13 noiembrie 2015, în orașul Herța   manifestări cu genericul “Prin ei dăinuieşte conștiința de neam”, prilejuite de comemorarea marelui cărturar Gheorghe Asachi (1788-1869), trecut la cele veșnice acum 146 de ani, şi a pictorilor români Artur (1868-1946) şi Paul (1897-1966) Verona, plecați dintre cei vii în urmă cu 69 de ani şi respectiv 49 de ani.

 Programul  comemorativ a  inclus
depunerea de flori şi omagierea lui Asachi la Bustul acestuia din Parcul Central, or. Herța;
Evocarea personalității lui Gheorghe Asachi şi a pictorilor Verona sub genericul “Prin ei dăinuieşte conștiința de neam” cu participarea dnei Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuți, scriitorilor, jurnaliștilor, profesorilor invitați;
un spectacol omagial prezentat de elevi şi profesori de la Liceul “Gheorghe Asachi” Herța;
o slujba de pomenire la Biserica Domnească “Sf.Spiridon” Herța, unde Gheorghe Asachi a fost înscris de către tatăl său pr. Lazăr Asachi, acum 220 (1795-2015) ani, în clasa I-a primară la Şcoala confesională a parohiei Herța.


AMINTIRILE RĂMÂN

FOTOREPORTAJ  și MATERIALE VIDEO  de NICOLAE HAUCA.











Eleonora Moldovan , consul general al României la Cernăuți. 

"Fundația Civică Raională "Gheorghe Asachi" în parteneriat cu Consulatul General al României la Cernăuți au organizat un eveniment de omagiere a marelui cărturar român, Gheorghe Asachi.
Urmele celui care s-a născut la Herta se simt și acum, prin faptele savantului și opera lăsată moștenire, în care amprenta frumosului târg Herța a avut o importanță deosebită. 
Bustul lui Asachi din centrul orașului Herta, Liceul Raional care îi poartă numele, o organizație publică care își dedică activitatea promovării operei lui Asachi, elevi care recită fabule și poezii scrise de marele cărturar, denotă expresia deosebită a românilor herțeni față de omul care a proslăvit acest ținut în lumea întreagă.
Contribuții deosebite au fost aduse de participanții la eveniment: părintele Nectarie Bălan, președintele Fundației " Gheorghe Asachi", doamna Eugenia Cimborovici-Teodoreanu și adjunctul Domnie Sale, Alexandru Platonov, doamna prof.univ. dr. Lora Bostan de la Catedră de Filologie Română și Clasică din cadrul Universității Naționale din Cernăuți, domnul Alexandru Teodoreanu, delegația de la Liceul "Gheorghe Asachi" din Botoșani și mulți alții.
O acțiune reușită, felicitări pentru unitatea gândurilor întru Gheorghe Asachi!
Fotografii realizate de Nicolae Hauca Mykola Havka "
SURSA: https://www.facebook.com/eleonora.moldovan.18


Marele cărturar român Gheorghe Asachi a fost omagiat la el acasă de românii din ţinutul Herţa

Marele cărturar român Gheorghe Asachi a fost omagiat la el acasă de românii din ţinutul Herţa
În vechiul târg al Herţei, românii de prin părţile locului sau adunat zilele trecute la îndemnul Fundaţiei Civice  Raionale  „Gheorghe Asachi”, condusă de inimoasa doamnă Eugenia Cimborovici-Teodoreanu, care în parteneriat cu Consulatul General al României la Cernăuţi au organizat un eveniment de omagiere a  marelui cărturar român Gheorghe Asachi, informează săptămânalul "Libertatea Cuvântului" din Cernăuţi.  Urmele acestuia şi astăzi se mai fac simţite în oraşul copilăriei lui, unde există o instituţie de învăţământ care-i poartă numele – Liceul „Gheorghe Asachi”, o biblitecă, cea raională din Herţa, o asociaţie culturală – Fundaţia Civică Raională „Gheorghe Asachi”, bustul poetului plasat în centrul oraşului, chipul senin al cărturarului care apare pe prima pagină a ziarului raional – „Gazeta de Herţa”. Toate acestea constituie adevărate mărturii că faptele savantului şi opera lui Gheorghe Asachi nu pot fi uitate, că herţenii se mândresc cu târgul Herţei, baştina poetului şi cu opera marelui cărturar herţean.
Elevii de la Liceul raional „Gheorghe Asachi” au recitat versuri şi au cântat, astfel încercând să-l omagieze pe cărturarul român, care-şi are rădăcinile în acest minunat târg.  La bustul poetului au fost depuse coroane şi jerbe de flori, iar în incinta sfântului locaş din Herţa, părintele Nectarie Bălan a oficiat un serviciu divin şi o slujbă de pomenire. Despre Gheorghe Asachi a vorbit atât de frumos Excelenţa Sa, doamna Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuţi, profesorul universitar doctor Lora Bostan, precum şi alţi invitaţi din regiunea Cernăuţi, dar şi de la Liceul „Gheorghe Asachi” din Botoşani.
În cadrul acestui eveniment a fost lansat un concurs pentru tinerii iubitori de literatură, pictură, muzică, concurs iniţiat de Fundaţia Civică Raională „Gheorghe Asachi” din Herţa la care sunt invitaţi să participe copii şi tineri din regiunea Cernăuţi, (Ucraina), raionul Făleşti, (Republica Moldova) şi judeţul Botoşani, (România). Sperăm că şi cea de-a doua ediţie a acestui concurs va fi o reuşită la fel de frumoasă, precum a fost şi prima ediţie a concursului respectiv.
BucPress.eu
Fotografie de Nicolae HAUCĂ
























PENTRU PRELUAREA   SECVENȚELOR  VIDEO  DE MAI  JOS DE PE ECRANUL TELEVIZORULUI MULȚUMIM  PRIETENULUI  
Sergiu Barbuța  (https://www.facebook.com/sergiubarbuta?fref=ts ) 
https://www.youtube.com/watch?v=EsN7PvUvjS0









///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////



Revista presei nord bucovinene de limba română din 20/11/2015

2 comentarii:

  1. Spiritele lui taica Asachi si ale pictorilor Artur si Paul Verona, incarcate de credinta in Dumnezeu si dragoste de romanii herteni, plutesc inca in acest spatiu mioritic dominat de biserica doamneasca si Catedrala din or.Herta.Ca sa nu ne paraseasca e nevoie ca tinerii de pe aceste meleaguri romanesti sa duca mai departe traditia comemorarii acestora in fiecare an si sa le continue efortul si sacrificiile facute pentru pastrarea traditiilor, obiceiurilor si limbii romane.

    RăspundețiȘtergere
  2. lexandru Teodoreanu As mai adauga urmatoarele cuvinte pe care timpul nu mi-a permis sa le rostesc ieri la omagierea lui Asachi> Lupta lui Asachi pentru salvarea identitatii nationale romanesti in Moldova a inceput in vremuri deosebit de grele, dupa 100 de ani de Epoca Fanariota (1720-1821), cand principatele romane erau deznationalizate la orase de domnii greci fanarioti si jefuite crunt la sate de catre ARMATA TARISTA care sub pretextul luptei cu turcii ie-au rechizitionat (furat) taranilor vitele si atelajele inhamandu-i pe plugari la plug, asa cum un mare general RUS ameninta \ le vom lasa romanilor doar ochii ca sa poata plange\( SA NU NE AMAGIM, ISTORIA SE REPETA, V.PUTIN GANDESTE AZI, DUPA 200 DE ANI, LA FEL CA ACEL GENERAL, ATAT DESPRE TARANII UCRAINIENI CAT SI DESPRE CEI ROMANI). Dar Dumnezeu a salvat din nou poporul roman facand miracolul nasterii ROMANILOR PROVIDENTIALI (TUDOR VLADIMIRESCU, GHEORGHE ASACHI, ELIADE RADULESCU, MITROPOLITUL ARDEALULUI ANDREI SAGUNA SI MEMBRII SCOLII ARDELENE) care au salvat principatele romane de la disparitie prin REVOLUTIA ARMATA SI CULTURAL-SPIRITUALA in perioada 1820-1859. Rolul lui Asachi a fost urias in aceasta lupta pe viata si pe moarte, asa cum au aratat toti vorbitorii pe timpul omagierii marelui carturar si ctitor la Casa de Cultura Herta, prin grija Fundatiei "Gheorghe Asachi" Herta, ieri 13.11.2015. Gheorghe Asachi a fost unul din alesii lui Dumnezeu in aceasta lupta, credinta romanilor crestini determinand minunea facuta de divinitate. Oare credinta romanilor herteni de azi v-a determina NASTEREA UNUI ALT ASACHI care sa conduca si organizeze lupta pentru SALVAREA IDENTITATII NATIONALE A ROMANILOR HERTENI, aflata din nou in pericol? O prima incercare ar fi cererea legitima de revenire la vechile denumiri istorice ale localitatilor romanesti hertene.Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere