Ascultă Online Radio Cernăuți

9 oct. 2015

Deschiderea Grădiniței "Îngerașul" din localitatea Mahala, raionul Nouă Suliță, regiunea Cernăuți.



Eleonora Moldovan, Consul general  al României la Cernăuți. 


Sediul grădiniței a fost renovat cu sprijinul Primăriei Mahala, prin grijă deosebită a doamnei Primar, Elena Nandris, care a depus eforturi serioase pentru ca cei 42 de copilași să beneficieze de condiții confortabile. La manifestările de deschidere a sediului renovat a participat conducerea raionului Nouă Suliță, la cel mai înalt nivel, oaspeți din alte localități, dar și preșcolarii de la celelalte grădinițe din sat, susținând un scurt concert de muzica tradițională de Mahala.
Fotografii și materiale video  realizate de Nicolae Hauca Mykola Havka 
VEZI  AICI 15 video -  ///////////////////   //////////////////////////////////////////

În satul Buda, comuna Mahala a fost deschisă o grădiniţă românească

Graţie eforturilor depuse de locuitorii comunei Mahala, cu sprijinul doamnei primar Elena Nandriş în satul Buda, comuna Mahala, raionul Noua Suliţă, săptămâna aceasta a fost deschisă grădiniţa românească „Îngeraşul” cu o capacitate de aproximativ 50 de locuri. Momentul festiv a avut loc joi, când la eveniment au sosit reprezentanţi ai autorităţilor locale, Administraţiei şi Consiliului raional Noua Suliţă, Departamentului de Învăţământ şi Ştiinţă din cadrul ARS Noua Suliţă, Consulatului General al României la Cernăuţi etc.  Sărbătoarea a fost deschisă de doamna primar Elena Nandriş, care a anunţat Imnul de stat al Ucrainei şi imnul satului Mahala, ultimul fiind interpretat de un grup de copii din comună. După obiceiul creştinesc un sobor de preoţi în frunte cu părintele Dumitru Miţiţei au oficiat un serviciu divin sfinţind noua încăpere a grădiniţei.

„Dacă nu era doamna Elena Nandriş, astăzi nu ar fi fost această sărbătoare, nu aţi fi avut această minunată grădiniţă”, a menţionat în discursul său doamna Eugenia Boico, şefa Administraţiei raionale de stat Noua suliţă, care a înmânat şi câteva diplome unor oameni din sat care au contribuit în mod nemijlocit la amenajarea încăperii. Cuvinte frumoase a rostit şi domnul Roman Crigan, care de asemenea a înmânat mai multe diplome oamenilor din comuna Mahala, care au depus eforturi la pregătirea grădiniţei.

În discursul său prezentat în faţa locuitorilor comunei Mahala la deschiderea grădiniţei din satul Buda, doamna Consul General Eleonora Moldovan a ţinut să menţioneze: „Eu, în numele statului român mă mândresc cu dumneavoastră, cu această comunitate de români care este atât de bine respectată şi văzută în regiunea Cernăuţi, dovadă acestui fapt este prezenţa la cel mai înalt nivel a reprezentanţilor raionului Noua Suliţă, respectul, admiraţia şi sprijinul care vi-l poartă autorităţile raionale şi regionale din regiunea Cernăuţi. Mă bucur pentru că aţi găsit acel demers atât de minunat de a fi cetăţeni loiali ai Ucrainei, dar şi români, care nu vă uitaţi portul, nu vă uitaţi mama, nu vă uitaţi rugăciunea „Tatăl nostru” spusă în limba română, în limba mamei şi acest lucru vă face atât de frumoşi, atât de demni de a fi reprezentanţi ai acestui sat. Mă adresez în primul rând mamelor, şi le adresez gânduri bune, să aibă grijă de copilaşi pentru că cei 6 ani de acasă îi putem recunoaşte la toţi copiii şi la toţi oamenii maturi, si din acest punct de vedere, atât educătoarele, învăţătorii, dar mai presus părinţii sunt cei care trebuie să coopereze foarte bine  cu autorităţile de la direcţia de învăţământ, pentru că viitorul nostru sunt copiii şi această  investiţie, această înţelegere corectă trebuie avută în vedere de fiecare dată. Mă bucur că aţi participat la acest frumos proiect al satului Mahala şi aţi contribuit, bănuiesc, fiecare cu ce aţi putut pentru ca în acest cătun să aveţi o grădiniţă frumoasă unde copilaşii dumneavoastră să fie educaţi, să fie instruiţi într-un spirit bun, într-un spirit corect, într-un spirit creştin, moral pentru că timpul trece, dar copilaşii Dumneavoastră  trebuie să simtă şi căldura familiei, dar şi grija autorităţilor din toate punctele de vedere”, a mai spus doamna Consul General Eleonora Moldovan.
În comuna Mahala sunt 546 de copilaşi cu vârstă de până la 6 ani, ceea ce înseamnă că mai e nevoie de cel puţin 2-3 grădiniţe pentru a satisface toate cerinţele locuitorilor din comuna Mahala, a spus doamna Nandriş, care a specificat următoarele: „Satul Mahala e un sat de oameni gospodari. Măhălenii muncesc peste tot şi revin din nou acasă, vorba noastră, cine bea apă din Mahala, nu mai pleacă din satul nostru”, a afirmat doamna primar  Elena Nandriş, oferindu-le copiilor din sat posibilitatea să taie panglica galben-albastră, şi tricolorul şi să anunţe oficial deschiderea grădiniţei „Îngeraşul” din satul Buda, comuna Mahala, raionul Noua Suliţă.
Buc Press.eu
Fotografii de Nicolae HAUCĂ











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu