Ascultă Online Radio Cernăuți

18 mar. 2013

Forumul Francofoniei

**

** * * 


În capitala Bucovinei de Nord s-au încheiat recent Zilele Francofoniei, la care au participat diplomaţi, lectori şi studenţi din Ucraina, România şi Republica Moldova. Timp de patru zile la Universitatea Naţională „Iurii Fedkovici” din Cernăuţi s-a desfăşurat Forumul Internaţional „Întâlniri francofone sau Zilele francofoniei în vechea urbe cernăuţeană”. Acţiunile au fost organizate de Catedra de Filogie Română şi Clasică a Universităţii Naţionale „Iurii Fedkovici” şi Consulatul General al României la Cernăuţi. Proiectul acestui Forum Internaţional a fost înaintat de către doamna Denisa Gabor, Consul la Consulatul General al României la Cernăuţi.

„Zilele Francofoniei au fost consacrate limbii, muzicii şi cinematografiei franceze”, 
subliniază gazda manifestărilor, şeful Catedrei de filologie română şi clasică, profesorul Gheorghe Jernovei.   
 
 Salută ideea desfăşurării Zilelor Francofoniei la Catedra de Filologie Română şi Clasică, prorectorul Universităţii Naţionale din Cernăuţi, Tamara Marusyk, menţionând că pentru fosta Reşedinţă a Mitropoliţilor Bucovinei şi Dalmaţiei relaţiile cu Franţa sunt foarte importante. Am fost de câteva ori la Paris, unde am avut o misiune onorabilă – de a argumenta de ce Universitatea noastră merită să fie inclusă în lista patrimoniului mondial UNESCO. Astfel, la 28 iunie 2011, Reşedinţa Mitropolitană din Cernăuţi a intrat în această listă prestigioasă, fiind al treilea obiectiv arhitectonic din Ucraina protejat de UNESCO. Este o realizare importantă atât pentru universitatea noastră, cât şi pentru Bucovina şi întreaga Ucraină. Or, precedentul obiectiv cultural din Ucraina a fost inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO în 1998, fiind vorba de centrul oraşului Lviv. Deci, nu orice clădire frumoasă din ţara noastră se bucură de asemenea aprecieri înalte şi, vorbind de Zilele Francofoniei la Cernăuţi, vom menţiona că în mod simbolic soarta Universităţii noastre a fost determinată anume la Paris. Îi felicit pe organizatorii acţiunilor pentru reuşită, îi felicit pe studenţi că au avut posibilitatea să facă o „promenadă” scurtă prin cultura franceză şi pe oaspeţii veniţi din România şi Moldova, pentru a audia cele mai frumoase melodii franceze în inima Bucovinei de Nord, a spus prorectorul Tamara Marusyk. 




 *********************************************************************************





********************************************************************************* *********************************************************************************




*********************************************************************************
*********************************************************************************În acest context, participanţii din ţara vecină, Republica Moldova, au ţinut să menţioneze:

-          Sunt Viorica Cornea de la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi, de la catedra de filologie franceză şi vreau să spun că, asistând la acest eveniment – Zilele Francofoniei la Cernăuţi, am fost foarte impresionată de eveniment, adică de faptul că atâtea persoane cunosc aici limba franceză şi am fost impresionate de felul în care am fost primite, am fost impresionate de tot ce a fost aici. Sperăm că acesta va fi un bun început pentru viitor, pentru ca studenţii de la noi să vină la dumneavoastră, studenţii de aici să vină la noi şi de asemenea va fi un schimb între profesori. Am mai fost la Cernăuţi, am trecut, dar la Universitatea sunt prima oară.   







În cadrul Zilelor Francofoniei au încântat publicul cu vocile sale şi cu melodicitatea limbii franceze lectori de la catedrele de limbă şi literatură franceză din capitala Bucovinei de Nord, reprezentantele catedrei de muzică a facultăţii de pedagogie din Cernăuţi, dar şi tânăra Tatiana Mucan – studentă la facultatea de limbă şi literatură franceză a Univeristăţii „Alecu Russo” din Bălţi, Republica Moldova. Pentru a reda măcar câteva crâmpeie din acel spirit nostalgic şi romantic al culturii franceze, care a dominat săptămâna trecută la universitatea cernăuţeană, am rugat-o pe Tatiana să recite din versurile proprii în limba franceză.
 *********************************************************************************






*********************************************************************************  

Carolina Jitaru, radio 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu