Ziua de Sfântul Andrei este o adevarata sarbătoare a creştinismului românesc. Creştinismul nostru, al românilor, este de origine apostolică, iar aceasta i se datorează Sfantului Andrei.
Asa se explică şi faptul că el este unul dintre cei
mai populari sfinţi ai noştri şi că numele lui este viu nu numai în evlavia, ci şi în folclorul românesc. Deşi sunt încă micuţi, dar deja cunosc despre această sărbătoare elevii din clasa a 4-a de la gimnaziul nr.6.
Aceasta ne-au demonstrat-o la şezătoarea consacrată acestei sărbători, dirijaţi de diriginta clasei dna Valentina Istratii.
Tradiţiile de Sfântul Andrei sunt variate şi multiple, poate nici o altă sărbătoare nu este aşa plină de simboluri ca aceasta.
Legendele spun că în noaptea Sfântului Andrei lupii încep să vorbească şi işi mişcă gâturile înţepenite.
Cel ce vrea să audă vorbele lupilor, va muri repede, iar dacă un om este atacat de lupi acesta se va transforma în vârcolac.
Despre toate aceste tradiţii şi superstiţii au povestit entuziazmaţi elevii.
Şi ,bineînţeles, n-a lipsit de la şezătoare nici dansurile noastre româneşti,iar Igor Costea i-a înveselit pe toţi cu câteva cântece populare.
La sfârşitul sărbătorii toţi spectatorii au fost serviţi cu gustoase bucate tradiţionale româneşti,pregătite de părinţi.
Apropiind copii de cunoaşterea folclorului, putem spune că am deschis o poartă spre cunoaşterea interioară,întrucât obiceiurile,tradiţiile şi serbările exprimă pe fiecare ca individ al neamului din care s-a născut.
*****************************************************************************************
Ancuţa Bâcu, director-adjunct pentru lucrul educativ gimnaziul nr. 6 din Cernăuţi.
Fotografii de Mihai Grosu.
Frumos !
RăspundețiȘtergere