Ascultă Online Radio Cernăuți

24 nov. 2012

Toate datele despre calvarul şi asasinarea românilor nevinovaţi în timpul foametei organizate de către regimul totalitar comunist au fost culese într-o singură cărţulie


A patra sâmbătă din noiembrie în Ucraina este ziua oficială de comemorare a celor care au murit ca rezultat al Holodomorului și represiunilor politice.
Cu ocazia acestei zile de doliu, Societatea Regională „Golgota” din Cernăuţi a desfăşurat o conferinţă de presă, la care a prezentat un „Indice bibliografic al publicaţiilor referitoare la calvarul şi asasinarea românilor nevinovați în epoca regimului totalitar sovietic” – un sumar al publicaţiilor pe această temă.
Indicele în cauză include patru compartimente: 1. Publicistica (amintirile supravieţuitorilor regimului totalitar, articole, interviuri, informaţii despre parastase, conferinţe, simpozioane şi alte documente); 2. Poezia (operele cu această tematică ale poeţilor afirmaţi şi ale celor populari); 3. Folclorul (de asemenea cu această tematică); 4. Cercetări ştiinţifice (lexico-semantice şi stilistice ale folclorului deportaţilor şi ale poeziilor consacrate acestora).
Preşedintele Societăţii Regionale „Golgota” din Cernăuţi, Ilie POPESCU, a menţionat: – Având în faţă majoritatea izvoarelor la tema calvarului şi asasinărilor în masă a confraţilor noştri, acest „indice” va înlesni cu mult procesul elaborării veridice a istoriei ţinutului nostru în perioada regimului totalitar sovietic Să ne ierte acei buni români, care au scris pe această temă dureroasă, dar n-au fost incluşi în această carte. http://youtu.be/1lS_BLJGxWQ Le vom fi recunoscători, dacă domniile lor şi-ar trimite publicaţiile la adresa mea, pentru ca să poată fi incluse într-o nouă ediţie. Ediţia aceasta a cărţii a văzut lumina tiparului graţie sprijinului financiar oferit de domnul Corneliu Constantinescu din Elveţia, căruia îi mulţumesc din toată inima!.
La dezbaterile pe tema Holodomorului din anii 1932-1933, precum şi foametei din anii 1946-1947 au participat reprezentanţii organizaţiei „Pro Bucovina şi Basarabia”, Consulatului General al României la Cernăuţi, precum şi liderii societăţilor naţional-culturale româneşti din Nordul Bucovinei.
– Anii 1940-1944, precum şi 1944-1952 au înscris multe pagini însângerate şi tragice în istoria zbuciumată a neamului nostru românesc din Nordul Bucovinei, Nordul Basarabiei şi Ţinutului Herţa. Una din aceste pagini a fost foametea cea mare din 1946-1947, bine organizată şi susţinută de către autorităţile sovietice locale, având un scop bine determinat, un scop de genocid împotriva românilor şi ucrainenilor din regiune. 17 000 de români din regiune au devenit jertfe ale genocidului organizat de autorităţile sovietice, – a relevat Octavian VORONCA.
Trebuie menţionat faptul că poporul ucrainean recunoaşte ca fiind un act de genocid doar foametea din anii 1932-1933. Reamintim că pe 15 mai 2003, Parlamentul Ucrainei – Rada Supremă – a votat o rezoluție prin care foametea din 1932-1933 era declarată genocid organizat deliberat de autoritățile centrale sovietice împotriva popoarelor, care trăiau pe teritoriul Ucrainei. Guvernele și parlamentele mai multor țări au recunoscut în mod oficial Holodomorul ca act de genocid. George BODNĂRAŞ

Un comentariu:

  1. Re: VEŞTI DIN NORDUL BUCOVINEI ...
    От кого: ghiuner acmola
    Кому: Nicolae Hauca

    Bună Ziua!Foametea de la dv este identică prin sistem şi provocare cu foametea tătarilor din Crimeea.Dacă aş intra în posesia cărţii aş scrie în turcă un referat, lumea liberă,istoria trebuie să afle.

    RăspundețiȘtergere