Ascultă Online Radio Cernăuți
9 iul. 2012
Festivalul-concurs Internaţional de folclor românesc "ÎN GRĂDINA CU FLORI MULTE”
Devenit tradițional, Festivalul este organizat pentru a VIII oară consecutiv de Centrul Bucovinean de Artă în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național al României, Primăriei oraşului Cernăuţi și Centrul cultural Bucovina din cadrul Consiliului Judeţean Suceava. O acțiune culturală de asemenea amploare este foarte greu de organizat, dar cu ajutorul admiratorilor tezaurului muzical-folcloric, cu ajutorul românilor sufletiști, pentru care vorba dulce românească și doina strămoșească nu sunt doar simple cuvinte, organizatorii continuă să promoveze nestematele - valori ale neamului. Și pe această cale organizatorii au adus cuvinte de mulțumire tuturor partenerilor și susținătorilor din țară și românilor din Diaspora - Fundația Iuliu Maniu, președinte Iustin Liuba, Boston/New York , SUA. Alese mulțumiri au răsunat la adresa celor două instituții care au sprijinit acțiunea - Ministerului Culturii și Patrimoniului Național al României și Primăriei oraşului Cernăuţi. De asemenea directorul Festivalului și-a exprimat bucuria că în sfârșit copii români din Nordul Bucovinei și cultura românească păstrată aici cu sfințenie , mai ales în mediul rural , au nimerit în lista priorităților Statului Român, pentru că în ultimii ani aceste acțiuni au fost neglijate de demnitarii Guvernului României.
Festivalul este foarte apreciat, ca dovadă poate servi numărul concurenților, partenerilor media care creşte de la o ediție la alta, iar inregistrari din acest an vor fi difuzate pe posturile regionale şi centrale, atât de radio cât şi de televiziune, din Ucraina şi România. Emisiunile TV vor fi realizate cu sprijinul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și Consiliul Judeţean Alba.
În prima zi a festivalului, în sala renovată a Centrului regional pentru educație estetică ”Tineretul Bucovinei” , juriul a evaluat un număr de 47 de concurenţi, copii şi tineri între 6 şi 25 de ani din Ucraina, România şi Republica Moldova, care şi-au demonstrat talentul la secţiunile Solişti vocali şi Solişti instrumentişti, apoi 7 colective folclorice în cadrul secțiunii Formații folclorice. Printre criteriile de apreciere au fost stabilite: capacitatea vocală, tehnica interpretării, ţinuta scenică şi costumul. Menţionăm că preselecţia pentru aceşti minunaţi tineri s-a desfăşurat în perioada martie - iunie a.c.
Desfăşurat în cea de-a doua zi a festivalului, Spectacolul de gală a făcut parte din acțiunile proiectului de cooperare transfrontalieră " Turismul de eveniment în Bucovina", implementat de Consiliului municipal al oraşului Cernăuţi în cadrul Programului Operaţional Comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007 – 2013, a fost un regal pentru publicul cernăuţean, care a avut ocazia să-i aplaude pe laureaţii prezentei ediţii, precum şi nume importante ale folclorului românesc și ucrainean. În deschiderea spectacolului, Ansamblul “Plai”, condus de Nicolae Hacman, artist emerit la Ucrainei, a creat o adevărată emoţie în sufletele celor prezenţi, emoţie care a crescut ulterior prin admiraţia pentru Ansamblul vocal - folcloric „PERLA”din Cernăuţi, care a interpretat imnul festivalului, iar apoi pentru glasurile tinere ale participanţilor la festival: Rusu Iulia, Mihai Iulia, Andreia Calancea Ana Maria, Acatrinei Carmen, Roșca Adrian, Caradja Gheorghe, Gliboceanu Victor, Sava Roxana, Apetrei Denisa, Dicusar Ion, Tabura Mihaiela, Ciubaciuc Irina, Mardari Victor, Gafița Eusebiu, Mămăliga Alexandrina, Alexandru Ioan Groza, Florea Cristina.
Trofeul ediției a VII-a a Festivalului-concurs Internaţional de folclor românesc „ În grădina cu flori multe” a fost obţinut de Eusebiu Gafița din București, născut în Bucovina - judeţul Suceava.
Momente de excepţie au fost create de recitalurile interpreţilor Ionuț Urdeș din Iași, Gheorghii Stratulat din Cernăuţi, Maria Tănăsa din Fălticeni, Gabriela Teișanu din Suceava, Grupul folcloric ”Țărăncuța” din Marșinți, raionul Noua Sulița, Corul Codrii cozminului , Ansamblului ”Eho Prutu” a Societății pentru cultură polonă ”Adam Mițchevici” din Cernăuți, Teatrul de folclor ”OBERIG” din Zastavna și Ansamblul folcloric ”Crenguță de ederă” din Chișinău.
Lansate în cadrul acestui Festival, sperăm ca „florile de cântec şi joc popular” vor înflori mereu în fața admiratorilor tezaurului muzical folcloric românesc.
Iurie Levcic
https://plus.google.com/u/0/photos/115145180658924953842/albums/5761703577431178065?authkey=CPaJ1JLOltatJw
Centrul Bucovinean de Artă pentru
Conservarea și promovarea culturii
Tradiționale românești Cernăuți
58000, str. 28 IUNIE, nr. 7
Cernăuți, Ucraina
Tel. 0038 050 9060099; 0038 037 904209
centrcultperla@yahoo.com;
centrcultperla@gmail.com
www.artbuc.cv.ua
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu