De la BIBLIOTECA MIHAILO IVASIUK |
Descarcă toate foto de aici: https://picasaweb.google.com/101973884105341374821/BIBLIOTECAMIHAILOIVASIUK?authuser=0&feat=embedwebsite
Conferinţa de la Cernăuţi a întrunit manageri ai centrelor bibliotecare şi lucrători ai bibliotecilor din regiunea Cernăuţi şi judeţul Suceava, reprezentanţi ai Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, experţi în domeniu din Ucraina şi România, reprezentanţi ai mass-media. Organizatorii conferinţei urmăresc ca scop dezvoltarea cooperării transfrontaliere dintre cele două instituţii, precum şi facilitarea unui schimb consistent de carte pentru comunitatea ucraineană din România şi, respectiv, pentru cea românească din Ucraina. Participanţii la conferinţă au făcut un schimb de experienţă în vederea folosirii potenţialului informaţional al bibliotecilor, care asigură necesităţile cititorilor datorită aplicării cu succes în practică a programelor „Bibliomist” („Pod între biblioteci”) în Ucraina şi, respectiv, „Biblionet” în România. Aplicarea respectivelor programe a fost favorizată de către Consiliul cercetărilor internaţionale IREX.
Doamna Antonina Ivaniţka, directoarea Bibliotecii ştiinţifice universale „Mihailo Ivasiuk” din Cernăuţi s-a arătat a fi convinsă că asemenea acţiuni comune, organizate de către bibliotecile din România şi din regiunea Cernăuţi contribuie la dezvoltarea tradiţiilor culturale şi literare, la îmbunătăţirea asigurării cu carte atât a comunităţii ucrainene din România, cât şi a celei româneşti din Ucraina. Se are în vedere prestarea acelor servicii informaţionale moderne, pe care le oferă bibliotecile noastre. Este o frumoasă realizare, pe care o datorăm, în primul rând, partenerilor noştri din Suceava. Cred că asemenea proiecte trebuie să cunoască o continuare pentru că ele constituie un mare ajutor pentru bibliotecile din ambele ţări. Aceste acţiuni contribuie la ridicarea prestigiului bibliotecilor în rândul populaţiei, mai ales, în mediul tinerilor. Bibliotecile, mai ales cele de la sate, sunt, poate, unicul centru de iluminare, a spus doamna director, Antonina Ivaniţka.
La rândul său, domnul Gabriel Cărăbuş, managerul Bibliotecii Bucovinei „Ion Zbiera” din Suceava, a subliniat importanţa schimbului fructuos de experienţă între cele două biblioteci atât celui teoretic din sala de conferinţe, cât şi schimbului practic, care se efectuează nemijlocit la centrele de iluminare din localităţile săteşti sau din centrele raionale. Potrivit domniei sale, încă o parte componentă a proiectului este punerea în acţiune a bibliotecilor mobile, ce urmează să staţioneze o anumită perioadă în localităţile cu populaţie românească din Ucraina şi în cele populate de ucraineni din România. Mai sunt unele chestiuni de ordin tehnic, care necesită definitivare. Se au în vedere formalităţile vamale..
Proiectul mai prevede şi instruirea bibliotecarilor din Suceava şi Cernăuţi în ceea ce priveşte însuşirea tehnologiilor moderne, cu care sunt dotate aceste instituţii, a subliniat doamna Mălina Aniţoaiei, manager al centrului de INTERNET din cadrul bibliotecii „Tudor Flondor” a municipiului Rădăuţi.
Cunoscutul scriitor şi traducător, Mircea Lutic, laureat al mai multor premii internaţionale, participant la lucrările conferinţei, a oferit în dar 180 de cărţi de-ale sale, în total 24 de titluri, bibliotecilor din Siret, Rădăuţi, Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Fălticeni.
În data de 8 decembrie participanţii la conferinţă s-au aflat în centrele de iluminare raionale din Herţa şi Storojineţ, precum şi la bibliotecile din Crasna, Oprişeni şi Tereblecea.
Dumitru VERBIŢCHI
Fotografii de
Nicolae HAUCA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu