Ascultă Online Radio Cernăuți

26 oct. 2011

„Natură moartă cu nepot obez” de Ion Sapdaru.



***

Spectacolul „Natură moartă cu nepot obez” la Cernăuţi
Descarca 266 foto de aici:https://picasaweb.google.com/116323888895066143709/NaturaMoartaCuNepotObezDeIonSapdaru?authuser=0&feat=directlink

În perioada 21-30 octombrie, pe scena impresionantului Teatru muzical dramatic regional academic „Olga Kobylianska” din Cernăuţi, se desfăşoară cel de-al VII-lea Festival zonal de comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei”. Oaspete şi participant al festivalului este Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi (România), care-i prezent la Cernăuţi, cu spectacolul modern, semnat de Ion Sapdaru „Natură moartă cu nepot obez”. Este o poveste în cheie tragicomică despre o iubire imposibilă dintre Pompiliu – un bărbat supraponderal care devine principalul într-o tabără matriarhală şi în urma unor intrigi pe care le organizează mătuşile sale, el suferă fiasco, şi o prostituată care îi aduce pe scenă pe: Volin Costin, Irina Răduţu Codreanu, Georgeta Burdujan, Anne Marie Chertic, Catinca Tudose.
După spectacol, pe canapelele roşii ale impresionantului Teatru din Cernăuţi a avut loc, într-o situaţie nenformală, o discuţie între spectatori şi jurnaliști cu regizorul, mebmrii juriului şi actorii Teatrului „Vasile Alecsandri” din Iaşi.
Actorul Volin Costin, care l-a jucat pe Pompiliu – băiatul obez, ne-a împărtăşit emoţiile trăite în scena Teatrului din Cernăuţi. „În primul rând este o emoţie specială pe care o am faţă de Cernăuţi ca istorie. În al doilea rând, am emoţia întâlnirii cu publicul românesc din această zonă şi evident că emoţia mea este dublă pentru că spectatorii de aici pentru mine sunt foarte scumpi când joc. Ceea ce s-a întâmplat în seara aceasta, emoţia în ochii lor a fost mult-mult mai mare. E o emoţie mai specială, sincer!”, – a relatat el. Volin Costin joacă ca şi actor la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, dar reprezintă un teatru, care este mai aproape de Cernăuţi – Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani. În acest spirit, direcţia Teatrului muzical dramatic regional academic „Olga Kobylianska” din Cernăuţi şi-a arătat disponibilitatea de a invita cu spectacole Teatrul din Botoşani, de asemenea, Teatrul din Cernăuţi va avea posibilitatea să joace în scena Teatrului din Botoşani.
Preşedintele Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, Vasile Bâcu, a ţinut să mulţumească regizorului spectacolului pentru scenariul bine conceput – „Mulţumesc autorului scenariului pentru filosofia povestei tragicomice bazată pe eclectică pe contrast, pusă într-un spaţiu foarte restrâns şi care atinge foarte multe probele sociale, de fapt, această tragicomedie este la fel ca viaţa noastră”, – a spus el.
Într-adevăr, regizorul spectacolului, Ion Sapdaru, a ridicat două probleme sociale chuar foarte serioase şi importante: în primul rând, viaţa persoanele supraponderabile care nu întotdeauna se bucură de o susţinere din partea altora şi de posibilitatea de a se realiza. Cea de a doua – constă în grija exagerată, în implicarea părinţilor în viaţa copiilor, ceea ce influenţează grav viaţa acestora şi le face să devină infantili în viaţa lor de mai departe. Datorită acestui moment, spectacolul are şi o morală extraordinar de mare pentru părinţi.
Spectacolul semnat de Ion Sapdaru a fost examinat şi de Galina Kanarskaia, – cronicar teatral, redactor-şef la revista „Convorbiri teatrale”, care a opinat: „Este o piesă dureroasă şi este prima la acest festival, оn care nu prea contează textul, ci mai mult ceea ce se întâmplă acolo, pe scenă, оn general. Personal, pentru mine, conţinutul piesei este o poveste dureroasă în care se arată cum poţi să distrugi viaţa omului prin abuz de iubire. Mi-a plăcut foarte mult faptul că regizorul cu atâta străduinţă a arătat această „lume”, începând cu scenografia, pentru că este redată toată istoria acestei familii. Este nu numai povestea lui Pompiliu, ci povestea оntregii familii, a mătuşilor lui, cu speranţa lor de a iubi, cu dragostea lor pe care n-au avut-o şi, de accea au „prăbuşit” toată iubirea lor pe el. Mulţumesc regizorului pentru puritatea şi curăţenia gustului, deaorece toate personajele, chiar şi prostituata оn spectacol nu au impurităţii. Este o poveste despre durerea din viaţa oamenilor simpli, despre care teatrul, din păcate, vorbeşte tot mai rar. Este un spectacol bine articulate şi frumos. Îmi pare bine că de fiecare dată acest teatru aduce cвte un spectacol deosebit ca formă sau ca propunere”, – a opinat expertul.
Preşedintele juriului la Festival, regizorul la Teatrul Naţional „Maria Zankoveţka” din Lviv, a relatat: „Într-o oarecare măsură am obosit de formele exagerate, de prea multe forme, şi ced că teatrul, totuşi, începe să se întoarcă la esenţă. Mă închin în faţa actorilor de la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi pentru că sunt adevăraţi profesionişti. Eu n-aş simplifica sensul spectacolului doar la diferenţele exterioare dintre oameni, fiindcă problema este mult mai complexă şi prevede cât umanitatea, cât şi relaţiile dintre oameni. Recunoştinţă pentru faptul că regizorul a provocat publicul să vină la piesa aceasta, că ei n-au rămas acasă în singurătatea lor, cum are loc în spectacol cu eroul principal – Pompiliu. Are un mare merit teatrul de la Iaşi prin faptul că provoacă publicul să-i admire”, – a menţionat
Spectatorii români din Nordul Bucovinei şi-au exprimat dorinţa ca la anul viitor Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi să vină cu o piesă clasică, de exemplu de Alecsandri sau Cargiale. Aceasta poate fi argumentat prin faptul că la spectacol erau foarte mulţi copii, care n-au posibilitatea să vină la un teatru în limba română. Ei sunt născuţi aici, încă mai studiază în şcolile româneşti şi au o mare nevoie de aşa ceva.
Adi Carauleanu, actor, director artistic al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, pe marginea cerinţelor spectatorilor cernăuţeni a ţinut să menţioneze: „Mă simt extraordinar de bine aici, am câştigat premii de fiecare dată, ceea ce este un lucru foarte important. Din discuţiile din seara asta au rezultat nişte idei pe care unii oameni le-au înţeles, iar alţii nu. De ce zic asta? Pentru că nu alegem оn mod special repertoriul Teatrului din Iaşi pentru să ne deplasăm la un festival. Din repertoriul pe care-l facem, noi fiind bugetari şi subordonaţi Ministerului Culturii din România, din ceea ce facem pentru ţară alegem texte, româneşti evident, să venim aici. Este foarte adevărat că întotdeauna am adus ca structură dramatică, ca structură regizorală texte pe spectacole diferite”. Mai mult decât atât, dl. Carauleanu a împărtăşit câte ceva şi din planurile Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi: „Cred că e un anunţ important, cel puţin pentru noi, cei din Iaşi, este un lucru extraordinar că am reuşit să punem la cale un festival, care se vrea în timp cel mai mare festival din Europa de Est cu titlul provizoriu „Europa - Est de tot”. Este ideea directorului general al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, regizorului, Hagi Culea. Am primit finanţare de la Ministerul Culturii din România pentru prima ediţie la care vor fi invitate trupe de teatru din Bălţi, Chişinău (Republica Moldova), Cernăuţi (Ucraina) şi Piatra-Neamţ, Botoşani, Galaţi (România). Denumirea festivalului va fi „Europa - Est de tot”, de ce anume Est de tot? Pentru că, geografic vorbind, este graniţa Uniunii Europene, dar noi vrem să deschidem această graniţă prin cultură, prin teatru şi să ajungem până la Moscova, Sankt-Petersburg”, - a comunicat el.

Ion Sapdaru, regizorul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, a relatat că după jocul pe scenele din Cerkasy, Lviv, Kiev şi ale altor oraşe din Ucraina, a văzut că trupa Tearului din Cernăuţi joacă extraordinar de bine atât în limba ucraineană, cât și în rusă. Ar fi fost genial dacă pe lângă Tearul „Olga Kobylianska” din Cernăuți va fi creată o trupă românească. Mai ales că actorii de origne română de la Teatrul „Olga Kobylianska” din Cernăuți vorbesc absolut senzațional limba română.
Limba română rostită de actorii de la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi pe scena teatrului din Cernăuți a ridicat sala în picioare, cei patru actori ieşeni reuşind să îi impresioneze pe sutele de români care au venit special pentru o seară desprinsă, parcă, din literatura română. De pe scenă, actorii români au reuşit să vadă ceea ce numai dincolo de graniţele ţării se întâmplă – spectatorii cernăuţeni trăiau, alături de ei lmba română, creând o punte de suflet între Cernăuți și Iași, aducându-se aminte de rădăcinilor strămoşeşti.
George BODNARAŞ Fotografii de Nicolae HAUCA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu