Ascultă Online Radio Cernăuți

10 iun. 2019

La Cernăuți s-a desfășurat un Salon Internațional de Carte Românească 2019

Comunicat de presă
Centrul Media BucPress - asociația jurnaliștilor români din Ucraina (or. Cernăuți)


Consulatul General al României la Cernăuți, în parteneriat cu Centrul Media BucPress – asociația jurnaliștilor români din Ucraina și Editura „Alexandru cel Bun”, a organizat, la Cernăuţi, Salonul Internațional de Carte Românească (ediţia a VI-a). Evenimentul a avut loc în contextul preluării de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.
Salonul internațional de carte a reunit în incinta Bibliotecii Regionale „Myhailo Ivasiuk” din Cernăuți oameni de cultură din Ucraina, România și Republica Moldova, discuțiile și lansările de carte fiind moderate de Alexandrina Cernov, directorul Editurii „Alexandru cel Bun”, membru de onoare al Academiei Românie, și Marin Gherman, președintele Centrului Media BucPress.
Organizatorii salonului de carte au precizat că acțiunea culturală are ca scop popularizarea cărţii româneşti în Ucraina, informarea cititorilor despre cele mai importante cărţi apărute în Ucraina, România şi Republica Moldova, promovarea valorilor comune în zona transfrontalieră Ucraina-România-R.Moldova prin intermediul cărții tipărite și a unor discuții pe teme istorice, culturale și jurnalistice.
Consulul general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, a felicitat în discursul său de deschidere a salonului de carte pe toți autorii, editorii și cititorii care contribuie împreună la promovarea și păstrarea cuvântului românesc și a valorilor naționale sacre. La evenimentul înscris în contextul preluării de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene a fost prezent și ministrul consilier Ionel Ivan din cadrul misiunii diplomatice românești acreditate la Cernăuți.
Printre oaspeții salonului internațional de carte s-au numărat: Ștefan Purici, prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, care a prezentat mai multe cărți, reviste și albume, inclusiv cele apărute la universitatea suceveană sau la Institutul „Bucovina” din Rădăuți al Academiei Române; Iulian Rusanovschi din Chișinău, autorul cărții „Războiul Monumentelor - soarta monumentelor din Basarabia, Bucovina de Nord și Transnistria în perioada 1918 – 1944”, Gina Puică, lectorul Lectoratului de Limba Română al Universității din Suceava în cadrul Universității Naționale din Cernăuți; Vlad Vlas, publicist și scriitor, care a prezentat cartea „La 100, fără unire”, un roman în care autorul și-a asumat rolul de cronicar rătăcitor pe drumul pribegiei și al autodescoperirii în căutarea idealului de (re)întregire a neamului.
Au fost prezentate cărți apărute la Cernăuți, printre vorbitori numărându-se scriitorii Mircea Lutic, Ilie T.Zegrea, Vasile Tărâțeanu, jurnalista și publicista Maria Toacă, istoricul Petru Grior, poetul și jurnalistul Nicolae Șapcă ș.a. Au fost lansate mai multe reviste dedicate istoriei Bucovinei, culturii și spiritualității românești de pretutindeni: „Analele Bucovinei”, „Glasul Bucovinei”, „Codrii Cosminului”.
Participanții la salonul de carte au subliniat necesitatea promovării cărții în mediul tineretului și menținerii unui dialog activ între autori și cititori, fiind subliniată necesitatea accesării unor noi fonduri (guvernamentale și neguvernamentale) pentru editarea de carte românească în comunitățile istorice românești,
Agenția BucPress – www.bucpress.eu 
 
Dr. Marin Gherman, președinte al Centrului Media BucPress 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu