Ascultă Online Radio Cernăuți

29 ian. 2019

“Pomana porcului” – un festival românesc reînviat la Voloca, regiunea Cernăuți


În data de 27 ianuarie 2019 în vechea așezare românească, satul Voloca pe Derelui, raionul Hliboca, regiunea Cernăuți al doilea an consecutiv a fost organizat festivalul tradițiilor românești preluate din străbuni, denumit ”Pomana porcului”.
Potrivit unor tradiţii creştine, sacrificarea porcului are loc înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului sau Ignat, volocenii însă au hotărât ca acest obicei să fie marcat după încheierea sărbătorilor de iarnă.  
Astfel, după marcarea sărbătorilor de iarnă, românii din Voloca se adună la Casa de Cultură din centrul satului pentru a participa la fumoasa tradiţie moştenită din străbuni – tăierea porcului.
Sărbătoarea începe cu sacrificarea porcului, după care se pregătesc diferite bucate tradiţionale româneşti. În special, are loc pregătirea mâncării tradiţionale, numită “Pomana porcului”, care este obținută prin prăjirea bucăților de carne (bucăți de mușchi, ficat, slănină, coastă, falcă, reprezentând toate părțile animalului sacrificat) în grăsime. Alături de mâncare se servește țuică tradițională sau vin fiert.
Anul acesta, gospodarii satului Voloca, au tăiat un porc cu masa totală de 260 de kilograme. Locuitorii satelor Voloca, Hrușăuți și Valea Cosminului precum și oaspeții comunității au avut posibilitatea de a gusta din bucate tradiționale românești: friptură pregătită pe foc, mămăligă, cartofi la foc și vin fiert.
”Fiecare dintre noi ține cu sfințenie la tradiție, de aceea am hotărât să extindem ”Masa porcului”, care o făcea fiecare gospodar în parte pentru ca să sărbătorim împreună încheierea sărbătorilor de iarnă” – susține primarul comunității Valentin Glopina.
Volocenii care sunt vestiți în zona noastră și departe peste hotare, fiind foarte buni gospodari, au dat dovadă și de data aceasta că în nordul Bucovinei sunt păstrate cu sfințenie tradițiile românești, portul, cântecul și datina străbună. 
 FOTO N.HAUCA
Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu