Ascultă Online Radio Cernăuți

13 iun. 2016

COMEMORAREA MARTIRILOR, CARE NU S-AU ÎNTORS LA MAHALA. 2016.





       
          ÎN ZIUA DE 12 IUNIE 2016, LA ORA 14.00, LÂNGĂ MONUMENTUL ANIȚEI NANDRIȘ-CUDLA, DIN CENTRUL  COMUNEI MAHALA, REG. CERNĂUȚI, UCRAINA, S-A DESFĂȘURAT O ACȚIUNEA DE COMEMORARE A MARTIRILOR, CARE NU S-AU ÎNTORS ACASĂ DIN GULAGURILE SOVIETICE, RĂMÂNÂND SĂ-ȘI DOARMĂ SOMNUL VEȘNIC DEPARTE DE GLIA STRĂBUNĂ...

    ... ÎN NOAPTEA DIN 12 SPRE 13 IUNIE 1941, DIN COMUNA MAHALA, REG. CERNĂUȚI, UCRAINA, AU FOST RIDICAȚI ȘI DEPORTAȚI ÎN SIBERIA, 602 PERSOANE...
         DE LA DEPORTĂRILE ÎN MASĂ AU TRECUT 75 DE ANI, DAR DUREREA A RĂMAS ȘI VA DĂINUI ÎN INIMILE ÎNSÂNGERATE ALE MAHALENILOR...
        
VEȘNICA LOR POMENIRE! 

FOTOREPORTAJ SI MATERIALE VIDEO DE  NICOLAE HAUCA.





Eleonora Moldovan, Consul  General  al  României  la  Cernăuți

 
"Ne-am închinat la Monumentul Anitei Nandris-Cudla, din centrul localității Mahala, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți (monument donat comunității din Mahala de dl. Mircea Cosma)

Pe 12 iunie 2016, primarul localității Mahala din Ucraina, Elena Nandris, împreună cu întreaga comunitate, au organizat acțiuni de comemorare a 75 de ani de la deportările in Siberia a sute de gospodari ai satului.

După oficierea slujbei de pomenire de către soborul de preoți, Starețul Mănăstirii Putna, Arh. Velnic Melchisedec, pr. protopop Vasile Covalciuc, au fost pomenite faptele sângeroase prin care au trecut românii din regiunea Cernăuți.

Pomenirea Anitei Nandris-Cudla a fost cea mai dureroasă, în virtutea jertfei și puterii de sacrificiu și iubirii acestei femei, mame, fiice, soție, care ne-a lăsat cea mai povatuitoare carte de istorie, scrisa cu lacrimi, sânge și iubire despre 20 de ani in Siberia, 18 ani de viață fără preoti și biserică, dar cu rugăciunea veșnic în suflet.

Fie că viața și cartea Anitei Nandris-Cudla să fie cunoscută, citită și studiată de către toți.
Limba, credință strămoșească, tradiția, îndeletnicile tradiționale, hărnicia, iubirea și rugăciunea constituie Adevărul și Binele, Capacitatea de Rezistență și împărtășire."

Fotografii realizate de Nicolae Hauca Mykola Havka 





















2 comentarii:

  1. Re: VEŞTI DIN NORDUL BUCOVINEI ‌
    mehedinti@agerpres.ro
    Кому: "euromedia@mail.ru"

    сегодня, 9:09
    > Multumiri pentru tot. cu drag, Florian Copcea, Agentia Nationala de
    Presa AGERPRES

    RăspundețiȘtergere
  2. Ионел Иван‎ в Prietenii Consulatului General al Romaniei la Cernauti

    De ce?!
    Una dintre cele mai tragice pagini din istoria neamului romanesc, scrisa cu sange si purtand amprenta bolsevismului, s-a vrut a fi evocata zilele trecute la Cernauti. Pentru comemorarea tuturor victimelor represaliilor si deportarilor din 13/14 iunie 1941, la Mahala si Cernauti au fost organizate mai multe manifestari de aducere aminte, precum si un Te Deum.
    Cu sprijinul Institutului Cultural Roman, Teatrul National din Bucuresti a adus pe scena Casei de Cultura din Mahala si a Filarmonicii din Cernauti, piesa dramatica "20 de ani in Siberia", dupa insemnarile Aniţei Nandriş- Cudla.
    Cunoasterea trecutului si asumarea greselilor, prefateaza viitorul, actioneaza profilactic asupra evolutiilor viitoare ale istoriei. Ne mai trebuie timp sa ne racordam asa cum se cuvine la trecut, pentru a ne imuniza viitorul.
    Un sfert din locurile salii Casei de Cultura din Mahala au fost goale, la spectacol. Tinerii erau, fie la sarbatoarea "ultimului clopotel", fie la nunta, fie in fata televizorului, vizionand meciurile de fotbal de la Euro 2016.
    La Cernauti, a doua zi, 12 iunie 2016, sala Filarmonicii a fost aproape goala la reprezentare. Din cele 800 de locuri, nici 100 nu au fost ocupate, cu toate ca intrarea a fost libera.
    De ce? SURSA:https://www.facebook.com/groups/prietenii.cgcernauti/permalink/1207787265922794/

    RăspundețiȘtergere