Ascultă Online Radio Cernăuți

18 feb. 2018

ROMEO ȘI JULIETA -De la Verona la Mizil- 2018


„Nota 11 nu există în cataloage, dar poate fi acordată fără ezitări ediției a XI-a a Festivalului de la Mizil. Vivat, crescat, floreat!”  Prof.univ.dr. Ștefan Cazimir

Festivitatea de premiere Festivalului Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, ediția a XI-a, a avut loc pe 27.01.2018 și a fost găzduită, ca întotdeauna, de Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”. Proiectul, inițiat, susținut și coordonat de Fundația Culturală „Romeo și Julieta la Mizil”, având ca partener principal Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, s-a aflat sub egida Inspectoratului Școlar Județean Prahova și a Ministerului Educației Naționale.
Dacă ediția a X-a, jubiliară, a fost numită ediția „Quintus”, cea de-a XI-a ediție a început cu comemorarea lui Mircea Ionescu Quintus, cel care fusese sărbătorit cu un an înainte, la Mizil, la aproape 100 de ani și pentru care organizatorii editaseră un volum intitulat „Quintus 100%!”
Au participat, la ambele secțiuni, Poezie și Epigramă, 481 concurenți, 146 la Epigramă și 335 la Poezie. Merită subliniat că în anul sărbătoririi centenarului Marii Uniri au participat cca 100 de concurenți din Republica Moldova, dar și din Bucovina de nord, din Cernăuți. De asemenea, numeroși elevi, atât din România cât și din diaspora, s-au înscris la ambele secțiuni, unii fiind chiar recompensați cu premiile Junior, instituite la ediția precedentă. Astfel, elevele Gabriela Timotin și Nicoleta Modval, de la Liceul Teoretic Puhoi, Republica Moldova, au primit acest premiu, recitându-și textele în fața publicului prezent.
Au fost la Mizil, în Sala de festivități a Liceului Teoretic „Grigore Tocilescu”: prof.univ.dr.Ștefan Cazimir, conf.univ.dr. Daniel Cristea-Enache, ca invitați de onoare, acad. Vasile Tărâțeanu, scriitorul Vasile Bâcu, președintele Asociației „Mihai Eminescu”, de la Cernăuți, Mihai Pânzaru-Pim, lect.univ.dr. George Stanca, prof.univ.dr.ing. Corneliu Berbente, dr. Lucia Olaru Nenati, Victoria Milescu, George Corbu, Daniela Vlădescu, prof.univ.dr. Alexandru Șonea, prof.univ.dr. Lazăr Avram, prof.univ.dr. Alexandru Țiclea, de la Ministerul Educației Naționale, insp.dr. Doru Dumitrescu, de la Inspectoratul Școlar Prahova, insp.școlar general Nicolae Angelescu, insp.șc.gen.adj. Horia Toma, insp.șc.gen.adj. Liliana-Otilia Țenescu, inspector Sorin Bucur, fost inspector școlar, prof. Olimpia Popescu, Odilia Roșianu, redactor-șef la Literatura de azi, o delegație a Direcției de învățământ a raionului Ialoveni și a Liceului Teoretic Puhoi, Elena Vorotneac, reprezentând Direcția Generală de Educație, Tineret și Sport a municipiului Chișinău, arh.ing. Ion Popa-Pădure din Republica Moldova, Iulia Modiga și Adrian Brădeanu-de la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” al Românilor de Pretutindeni. Delegația Liceului Teoretic Puhoi, condusă de director adj. Lilia Zavati, a fost prezentă pentru a doua oară la Mizil. Direcția Generală de Educație Ialoveni a fost reprezentată de șefa acesteia, prof. Galina Niță și de șefa secției de management al curriculumului și formare profesională continuă, prof. Maria Nartea.
Epigramiști și poeți au onorat festivitatea de premiere: Laurențiu Ghiță – redactor-șef al revistei „Epigrama”, Ion Diviza, Nae Bunduri, Ioan Petru Gârda, Florian Abel, Lucian Perța și Firuța Perța, organizatori ai Festivalului de la Vișeu, Maramureș, Alexandru Cățcăuan-organizator al Festivalului „Mărul de aur”, de la Bistrița,  George Corbu, Corneliu Berbente, Florina Dinescu, Liviu Gogu, Alexandru Țiclea, Ioan Toderașcu, Aurel Cehan, Cătălina Orșivschi, Liviu Kaiter, Dan Culicovschi, Silviu Cristache, Dorina Poenaru, Petru Brumă, Elena Spiridon, Ion Busuioc. De notat atât prezența reputatului umorist constănțean Ananie Gagniuc cât și a doi rebusiști cunoscuți, ploieșteanul Ion Mazâlu, autorul unor frumoase careuri tematice despre „Romeo și Julieta la Mizil” și valorosul rebusist clujean, Ștefan Ciocianu.
Ca primar, partener, prieten al festivalului, dar și valoros epigramist și poet, a fost la festivitate profesorul Constantin Moldovan, o prezență constantă la aproape toate edițiile. 
A revenit la Mizil Cătălina Orșivschi, care deține, împreună cu Letiția, sora sa, splendidul Muzeu al Oului în localitatea Vama, jud. Suceava. Tot un come-back semnează și Alexandrina Julieta Chelu, cea care nu a venit cu mâna goală, aducând medaliile dedicate Marii Uniri și festivalului, fiind însoțită de un nou prieten al festivalului, Robert Schorr, director al Federației Comunităților Evreiești din România.
O revenire, programată încă de pe acum, anunță Luminița Elena Radu, purtătoarea de cuvânt a renumitului cor Madrigal.
Din partea Asociaţiei Literare „Păstorel” şi „Universul Prieteniei” din Iaşi au fost prezenți Rodica Rodean, Mihai Haivas-premiant, Vasile Vajoga și Adrian Grăjdeanu, de la cunoscuta publicație ieșeană Scârț. Mulțumim din nou Rodicăi Rodean pentru mediatizarea evenimentului și pentru  pozele făcute!
Au mai fost invitați, dar nu au putut veni: acad. Nicolae Dabija, dr. Elis Râpeanu.
Mass-media a fost reprezentată prin TVR1-Gabriel Degeratu și Ionuț Petrescu, TVRi,  Impact TV din Cernăuți-Iurie Levcic, Mihai Jar, Dumitru Storoj, dar și Centrul Bucovinean de Artă Cernăuți, Radio România Actualități- Alina Stănuță, Telegrama-Eduard Ștefănescu, Radio Vocea Basarabiei-Zina Bivol.
La secțiunea Poezie premiile au fost acordate astfel:
Marele premiu „George Ranetti”- Petruț Cămui, București
Premiul „Grigore Tocilescu” ex aequo-Dorel Mihai Gaftoneanu, Botoșani și Cornel Costea, Cluj
Premiul „Agatha Bacovia”-Cristina Niță, Torino, Italia
Premiul I „Junior”-Nicoleta Modval și Gabriela Timotin, Republica Moldova
La secțiunea Poezie, se remarcă inedita participare a consulului României la Cernăuți, Edmond Neagoe, care a obținut o valoroasă mențiune la prima a participare la un astfel de festival-concurs.
Surpriza acestei secțiuni a reprezentat-o intervenția live a unuia dintre cei care au trimis texte în afara concursului, Akshaya Samanta, din Diamond Harbour, Bengalul de Vest, India. Acesta și-a recitat poezia pe facebook în atât în engleză, cât și în română. A fost un moment total inedit, apreciat de public cu aplauze îndelungate. Tot prin intermediul legăturii audio pe facebook, organizatorii i-au acordat lui Akshaya Samanta un certificat de merit cultural.
La secțiunea Epigramă juriul a acordat premiile astfel:
Marele premiu „George Ranetti”-Ion Ruse, Săcele, Constanța
Premiul „Grigore Tocilescu”-Janet Nică, Ostroveni, Dolj
Premiul „Agatha Bacovia”- Mihai Haivas, Iași
             În cadrul dezbaterii intitulate „Starea umorului românesc contemporan”, dezbatere inițiată de academicianul Solomon Marcus, la ediția a VIII-a, a ținut o prelegere George Corbu, președintele Uniunii Epigramiștilor din România, Ștefan Cazimir și Corneliu Berbente retrăgându-se.
Istoricul Doru Dumitrescu, profesor doctor și inspector în MEN, fost elev al liceului, a prezentat date inedite despre unul dintre primarii mizileni din perioada interbelică, Spirea V. Anastasiu, primar, negustor și mare iubitor de cultură, în timpul mandatului său și la inițiativa sa, cum spune presa vremii, punându-se bazele unui cămin cultural orășenesc (Gazeta municipală, 4 februarie 1944).
Scriitoarea Lucia Olaru Nenati, de la Botoșani, a susținut, la rugămintea organizatorilor, o foarte apreciată prelegere despre spiritul Marii Uniri, în anul în care se sărbătorește centenarul acesteia.
Un moment emoționant și solemn a fost când organizatorii, profesorii Laurențiu Bădicioiu și Victor Minea, au primit medaliile Steaua Nordului, însoțite de o diplomă, din partea Societății Culturale Steaua Nordului, înmânate de președintele societății, ing. Dorel Mihai Gaftoneanu.
La finalul evenimentului, cei doi invitați de onoare, Ștefan Cazimir și Daniel Cristea-Enache, au vorbit fiecare despre cartea celuilalt, cărți publicate recent, Ștefan Cazimir despre Aproape liber, iar Daniel Cristea-Enache despre Sabia și imperiul, despre care acesta a afirmat că „este o carte minunat scrisă și care te face să ai o dublă delectare când o citești, literară și intelectuală, să te încânți de fraza care poartă amprenta inconfundabilă a profesorului Cazimir”. La rândul său, profesorul Cazimir a început prin a adresa o epigramă, contaminat fiind de multele rostite până atunci, după cum a mărturisit, „celor care revin… a multa oară la Mizil”, menționând că se află și Domnia Sa în aceeași situație:
Un catren încerc să storc
Doar de dragul rimei
Criminalii se întorc
Toți la locul crimei
Dl. profesor Ștefan Cazimir a mai spus că „Daniel Cristea-Enache este unul dintre cei mai interesanți și mai autorizați critici literari de astăzi, deși vârsta lui îl situează în contingentul cel mai tânăr.
Volumul Aproape liber-comentariul meu va fi aproape captiv pentru că, vorba lui Caragiale într-un dialog cu Eminescu: Cum putem discuta, când suntem de aceeași părere? Părerile mele coincid în cea mai mare parte cu părerile exprimate de Daniel Cristea-Enache. Ar fi de precizat doar că el le-a formulat mai expresiv și mai elegant decât aș fi putut să o fac eu. Eu aș spune despre această carte că este, cu sau fără voia autorului, și un autoportret moral al său și trăsătura cea mai importantă care reiese este aceea că îl conturează pe Daniel ca pe un om al echilibrului.”
            A fost semnalat publicului prezent și volumul jubiliar intitulat Noi iubim Mizilul, volum ce conține 475 de epigrame și alte texte dedicate exclusiv Mizilului de către cei care au participat în cei 10 ani la festival, volum coordonat de profesorii Laurențiu Bădicioiu și Victor Minea.Textele sunt ilustrate cu fragmente de articole extrase din publicații de epocă, dar și cu imagini recente de la festival.
             Camelia Florescu, prietenă-for ever young-a festivalului, s-a dăruit publicului prin vocea și talentul său și a pregătit momentul muzical de după festival (a adus propria aparatură), încântând auditoriul cu un colaj de melodii ever green.
Scriitorul George Stanca și chitaristul Tic Petroșel au oferit un moment muzical inedit, dar foarte apreciat de auditoriu. Cei doi au răsfățat publicul select cu poezie și muzică bună.
De menționat și contribuția extraordinară a înzestratei artiste plastice brăilene  Constanța Abălașei Donosa, ale cărei  fine gravuri cu personalități mizilene sau clădiri din urbea Mizilului, din perioada interbelică, au împodobit pereții sălii de festivități a liceului.
Au fost prezenți în sală și antreprenori de success, cărora organizatorii le adresează alese mulțumiri: Vasile Cornel, Călin Panait, Christian Casubolo, toți din București.
Merită semnalat gestul d-lui prof.univ.dr. Alexandru Șonea, care, după ce a aflat „povestea” unei concurente, a recompensat-o financiar pe aceasta. Teodora Elena Radu, elevă la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Buzău, a fost invitată de organizatori pentru a primi un premiu de consolare și o diplomă. Ea obținuse premiul „George Ranetti” la Poezie, dar  organizatorii au observat ulterior că, din neatenție, postase pe propriul blog una dintre poezii, încălcând astfel regulamentul, ea fiind descalificată.
Organizatorii țin să-i mulțumească distinsei soprane Daniela Vlădescu pentru ținuta deosebită pe care a avut-o la prezentarea festivalului, dar și pentru minunatele melodii interpretate în fața  unui public sedus de pătrunzătoarea sa vocea! De neuitat!
De asemenea, organizatorii mulțumesc d-lui Ion Ghiurcă pentru superbele tablouri, unicate, sculptate în lemn, cu chipurile personalităților mizilene care dau numele premiilor!
Mulțumiri se cuvin a fi adresate tuturor partenerilor tradiționali, sau recenți ai festivalului: Inspectoratului Școlar Județean Prahova, Casei Corpului Didactic Prahova, Bibliotecii Județene „N.Iorga”, Asociației Literatura de azi, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Direcției Generale de Educație, Tineret și Sport a municipiului Chișinău, Liceului Teoretic Puhoi și Direcției de Educație a raionului Ialoveni din Republica Moldova, Asociației „Mihai Eminescu”, din Cernăuți, Societății de Științe Matematice, Colegiului Naţional „I.L.Caragiale” din Ploieşti, Consiliului Județean al Elevilor, primăriei Mănăstirea Humorului, Editurii CD Press și Terra Magazin, Grupului Cultural Cervantes-Inspirescu, Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Mizil. Un partener nou, dar foarte implicat, Asociația Macedonenilor din România, asociație reprezentată de președinta  de onoare, Constantina Dumitrescu, doamna Laura Rogobete, poeta macedoneancă Angi Melania Cristea și de scriitorul Constantin Pădureanu.
Organizatorii mulțumesc din nou d-lui director al Casei de Cultură din Urziceni, Nicolae Petrache, pentru împrospătarea expoziției de caricatură-expusă în timpul festivalului!
          Alese mulțumiri sponsorilor: CEC Bank, Procter Gamble, Alexandrion Group, Fundației Spandugino, Euro Inter Trade, RGS Company, Galdum SRL, SC Divertas M, Ana și Cornel, Casa Bolgiu, Casystech Serv SRL, Avon Cosmetics, Ultra Prompt Construcții, Meltem Textil Mizil, D-lui Călin Panait, d-lui Ion Ghiurcă, d-lui prof.univ.dr. Alexandru Țiclea, d-lui Bogdan Dumitrescu, Mădălinei și lui Bogdan Toma, fam. Matache Sanda, fam. Avram Vasile.
            Un partener cu o implicare deosebită a fost Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” al românilor de pretutindeni, care a susținut cazarea românilor din diaspora, participanți la festival. De altfel, în mesajul de felicitare adresat organizatorilor de directorul adjunct al IEH, Nicolae Brînzea, acesta a subliniat că, „sub diversele ei forme, cultura reprezintă drumul comun al tuturor românilor, indiferent de spațiul în care se află, adăugând că „ în luna ianuarie a fiecărui an, toate drumurile românilor talentați din Țară, din Republica Moldova, comunitățile istorice și diaspora se intersectează la Mizil. Domnia Sa a conchis că „Mizilul devine, astfel, o capitală culturală a epigramiștilor și autorilor de poezie și că a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie și Epigramă Romeo și Julieta la Mizil se desfășoară într-un context de sărbătoare, când marcăm în întreaga Românie și peste hotare Centenarul Marii Uniri.” Domnia Sa a felicitat organizatorii, participanții și laureații festivalului „pentru contribuția adusă la sublinierea elementelor spațiului cultural comun românesc și la menținerea și promovarea limbii române ca element esențial în păstrarea şi afirmarea identității etnice și lingvistice a românilor din afara țării”,mulțumind partenerului CEC Bank pentru susținerea pe care a acordat-o în derularea acestui proiect.

A consemnat,

B(ădicioiu)inoM(inea)ul
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu