Ascultă Online Radio Cernăuți

24 iun. 2017

Spectacol folcloric româno-ucrainean sub genericul „Dialogul inimilor” 2017

Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi a organizat în după amiaza zilei de 23 iunie un spectacol folcloric româno-ucrainean sub genericul  „Dialogul inimilor”, susţinut de două ansambluri  etnofolclorice „Fetele din Bucovina” аl Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” şi  BUKOVINOCHIKA   («Буковиночка») de la Catedra de Muzică a Universității naționale „Iurii Fedkovyci” din Cernăuți.
Între cele două colective, conduse de  Luminiţa Demianic si Iarina Vyshpinska s-au stabilit frumoase relații de colaborare, fiecare având în repertoriul său cântece românești și ucrainene. Spectacolul folcloric s-a desfășurat în sala „Bucureşti” a Centrului, situat pe strada pietonală a Cernăuțiului, Kobyleanska, 9.
În afară de cântecele interpretate de cele două ancambluri vocale etnofolclorice în programul spectacolului au fost  incluse și cântece populare românești și ucrainene interpretate de cunoscuții soliști vocali bucovineni Irina StîţiGheorghe Posteucă, Taia Strugaru și Dumitru Caulea.

VEZI 25 DE VIDEO AICI: https://www.youtube.com/watch?v=1IgImK2fgt4&list=PLOQqVtnkhWmhwrahTq8mBgZsQehfln2u0


 FOTOREPORTAJ  SI MATERIALE VIDEO DE  NICOLAE  HAUCA
PRIN GRAI ŞI CÂNTECUL POPULAR NE MENŢINEM PERENITATEA

24 iunie 2017 р. | Categorie: Noutăţi

Deşi  trăim momente de globalizare, valorile naţionale pierzându-şi sclipirea de odinioară, ne mai mândrim că suntem ROMÂNI, că avem un grai dulce şi melodios, moştenit din moşi strămoşi, dansuri populare cu foc în călcâi, bătute ce sar scântei, cântece ce îţi alină sufletul şi îţi cad la inimă ca balsamul pe rană. Or, legătura cu pământul străbun, cu identitatea noastră ca popor o menţinem doar păstrând vii tradiţiile populare, portul,cântecul popular, ale căror origini se pierd în umbra veacurilor. Suntem recunoscuţi în lume anume graţie lor, prin unicitatea noastră ca popor ales.
De altfel, noi, cei cu dragoste de cântecul popular în inimi, ori de câte ori se revarsă, ca zorii unei zile aşteptate, sfântul şi dulcele grai românesc, prinzând uşor aripi de cântec şi dor,  le mulţumim din suflet mesagerilor noştri populari,  le suntem recunoscători şi le admirăm talentul.  
Adieri răvăşitoare şi clipe de neuitat ne-au dăruit din nou simpaticele membre ale Ansamblului Etnofolcloric „Fetele din Bucovina”, având-o ca însufleţitoare pe talentata lor conducătoare, vioristă Luminiţa Demianic, unite în  „Dialogul inimilor” cu membrele Ansamblului „Bukovynocika”, condus de Iaryna Vyspinska, de pe lângă Catedra de Muzică a Universităţii Cernăuţene, într-un spectacol folcloric româno-ucrainean ce s-a desfăşurat în Cafeneaua „Bucureşti”, de pe fosta stradă Iancu Flondor, organizat de Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, preşedinte Vasile Tărâţeanu. 
Printre invitaţii de onoare, cu un mesaj de salut a fost prezent şi distinsul diplomat român Edmond Neagoe, consul la Consulatul General al României la Cernăuţi.
De asemenea, cei prezenţi au avut fascinaţia să admire şi vocea inegalabilă a maestrului Dumitru Caulea, artist la Filarmonica din Cernăuţi, cântece interpretate în română şi ucraineană de cunoscuţii solişti Gheorghe Posteucă, Alexandru Tărâţeanu, Irina Styţ, Taia Strugaru. A moderat manifestarea cu eleganţă Cristina Tărâţeanu.
Diana TOMA
Foto: Nicolae HAUCA

3 comentarii:

  1. fara cuvinte.....sau numai unul singur "FRUMOS"

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua !Frumos ce promovati ....tin sa ii multumesc frumos stimatei doamne Luminita Demniac pentru cum promoveaza familia ,daca isi doreste sot nu consider elegant sa distruga o familie ,sunt domni liberi ....Pot dovedi cu probe

    RăspundețiȘtergere