Ascultă Online Radio Cernăuți

8 nov. 2016

ASTRA de la Iaşi a readus la Cernăuţi şi Herţa o rază de lumină şi speranţă

 Asociaţiunea Transilvană pentru literatura română şi cultura poporului român -  ASTRA, Despărţământul „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi  a organizat în perioada 2-6 noiembrie 2016 Simpozionul Internaţional „Minorităţi şi identităţi naţionale în spaţiul central şi est-european” Iaşi - Bălţi – Cernăuţi. Programul a fost foarte variat şi bogat. La Cernăuţi, bunăoară, Simpozionul s-a desfăşurat în incinta Palatului Naţional al Românilor – Sediul societăţii pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, sala căruia a fost arhiplină. Oaspeţi şi participanţi din România, Republica Moldova şi Ucraina au venit să asculte o lecţie de istorie şi cultură românească despre soarta şi destinul poporului român.

După cum e şi firesc, gazda acestui eveniment cultural, domnul Vasile Bâcu, preşedintele societăţii pentru cultură românească „Mihai Eminescu” i-a salutat pe participanţii la lucrările Simpozionului. Anume acest Simpozion Internaţional a fost organizat de Despărţământul ASTRA „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, în parteneriat cu Universitatea de stat „Alecu Russo” din Bălţi şi Societatea pentru Cultură  Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, având sprijinul financiar al Ministerului român de externe – Departamentul Politici pentru relaţia cu Românii de Pretutindeni.


Printre numeroasele personalităţi culturale sosite din România şi Republica Moldova, alături de scriitori cernăuţeni, profesori, lideri ai asociaţiilor naţional-culturale şi jrnalişti, s-a numărat şi domnul Consul Edmond Neagoe, care a transmis un mesaj oficial din partea instituţiei diplomatice române acreditate la Cernăuţi, instituţie condusă de doamna Eleonora Moldovan, Consul General. Diplomatul român a salutat prezenţa ampla a unui număr mare de participanţi la evenimentul de la Cernăuţi, menţionând faptul că la lucrările simpozionului participă mari specialişti din mai multe zone ale României, Republicii Moldova şi Ucrainei, având diverse teme, care prezintă un interes vădit şi pentru comunitatea românească din Ucraina.

Doamna Areta Moşu, Vicepreşedinte al Asociaţiunii ASTRA, în mesajul său de salut s-a referit la activitatea pe care a desfăşurat-o pe parcursul anilor organizaţia pe care o reprezintă, trecând în revistă unele proiecte deosebite pe care le-a derulat cu succes. Doamna Areta Moşu a amintit în discursul său şi despre vizitele întreprinse în Sudul Basarabiei, la românii din regiunea Odesa, unde situaţia acestora lasă de dorit, făcând un apel către toţi participanţii şi liderii asociaţiilor româneşti din regiunea Cernăuţi să se unească în jurul ideii de a-i susţine şi pe românii din regiunea Odesa şi de a participa cu toţii în Sudul Basarabiei la următoarea ediţie a Simpozionului Internaţional, care va fi organizat în raionul Ismail, regiunea Odesa.
Domnul Dan Jumară a fost moderatorul Simpozionului de la Cernăuţi, care i-a oferit mai întâi cuvântul domnului Constantin Ungureanu, pentru a  prezenta comunicarea „Populaţia regiunii Cernăuţi în perioada 1940-2001”, iar Iulian Cătălin Dănilă din Iaşi s-a referit în comunicarea sa la „Personalităţile culturale cernăuţene şi rolul lor în afirmarea identităţii naţionale”. Dinu Balan a prezentat comunicarea: „Identitate naţională şi religie la români în epoca regenerării naţionale”, iar Irina Zamfira Dănilă a prezentat tema: Rolul muzicii în păstrarea identităţii naţionale la Cernăuţi în a doua jumătate a secolului XIX-lea”. Au fost prezentate comunicări foarte interesante, care au trezit un dialog sincer între cei prezenţi la Simpozion.  Dezbaterile şi discuţiile au durat mai bine de trei ore. Spre finalul Simpozionului membrii Corului popular „Dragoş Vodă” din Cernăuţi, condus de domnul Dumitru Caulea au interpretat un buchet de cântece populare patriotice.

Momente emoţionante au trăit participanţii la actuala ediţie a Simpozionului în ţinutul Herţa, unde membrii filialei Asociaţiunii ASTRA (Herţa) au organizat o frumoasă întâlnire cu preotul Nectarie Balan, parohul Bisericii „Sfântul Spiridon” din centrul raional şi cu românii din ţinut, în cadrul unei seri româneşti, unde s-a cântat şi s-a dansat, dar şi s-a discutat despre unele planuri de viitor şi probleme care necesită să fie soluţionate.
Vitalie ZÂGREA pentru BucPress.eu
Materiale video şi fotografii de  NICOLAE HAUCA 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu