Ascultă Online Radio Cernăuți

17 mai 2016

TABĂRA INTERNAȚIONALĂ DE CREAȚIE






VEZI  AICI 29 DE VIDEOCLIPURI.
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Eleonora Moldovan , Consul general la  Consulatul  general  al  României  la  Cernăuți:
"10 pictori din regiunea Cernăuți și 4 din regiunea Transcarpatia, pe o perioada de 10 zile, au  susținut un dialog artistic româno-ucrainean, la Borșa
În perioada 20-30 mai 2016, la Borșa, județul Maramureș, a avut loc Tabăra Internațională de Creație "Natură, peisaj și arhitectură - tradițional și modernism", cu participarea pictorilor români și ucraineni.
Mulțumim domnului Vasile Popovici, președintele Fundației Huțulilor din România pentru inițiativa și perseverență în organizare de evenimente culturale de avengura, cu participarea artiștilor români și ucraineni."
 FOTO ȘI  MATERIALE  VIDEO DE  NICOLAE HAUCA //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  
" Казкова і гориста Румунія - чудовий початок для подорожей-малювань.
Вас і так відмітить, тож про моїх Рахівських братюнь окремо:
Марина - генерал і найвимогливіша вчителька, яка за 1 вечір здатна довести мені в голову, що фіолетовий на горах - це правильно. Це ходяча турбота і добро, яку вдало поєднала з суворістю і терпінням до моїх помилок(охохо, а їх було вдосталь)
Денис - майн вайт прайд бразер, блондини правлять балом.
Паша - о мій геніальний фотограф і людина, ЯКА РОЗУМІЛА МОЇ ЖАРТИ. Серйозно, це треба виділити.
Я вже сумую за нашим 4 поверхом і туснею. Сьогодні Фелікс може спати спокійно. Хоча хто зна..
І ще: Топанки. Йо, Біциклі, Шкарпетки з повидлом по-закрпатськи, я вже забула,Моцумеск - це все що треба знати ромунською. Ці слова не давали мені спокою 9 днів. Тепер мені їх не вистачає.
А всім асам - велике дякую за поради і настанови, нам молодим і зеленим. Від мене особлива акварельна подяка пані Людмилі, яку вона і так не побачить, але я мушу це написати - так люблю дякувати.
І від всіх - пану Василю, за величезну турботу, щоб кожен вибагливий художник залишився щасливим. "

Наталь Темех
л

,,FOTOART 2016”



З 20 по 31 травня у місті Борша, що знаходиться в «Румунських Альпах”, Мармаросах, проходив творчий пленер для професійних художників з України та Румунії. Чому варто розпочинати опис цієї події саме з гір? Тому, що протягом цих днів нашу увагу привертали найбільше вони. Неймовірні краєвиди, чудові місця і привітні місцеві мешканці – все це якнайкраще показало всю красу цього краю.
Напевне, однією з найкращих рис мешканців гір, неважливо по яку сторону кордону вони живуть (хоча б згадати анекдоти про американських гуцулів) є привітність та відкритість. Наш пансіон „Діана» відразу прийняв гостей затишністю та гостюванням. Це створило чудову атмосферу для творчості – ми в прямому розумінні цього слова були в ідеальних умовах для праці (хоча таку працю і відпочинком не гріх назвати). Ніщо не заважало, жодні дзвінки, жодні нагальні справи, окрім єдиної – ти і твій малюнок.
Перший день – це екскурсії до Кінського водоспаду, який за легендою зявився як слід від табуна коней, що скинулися у прірву (а як саме є різні версії, тож приїжджайте, щоб почути всі). Навколо цього місця справді поєднюється атмосфера краси гір і величності водоспаду. Шум води заколисує і надихає. Попри оголошення цього дня, як відпочинково-екскурсійно-підготовчого, ми не втримались і почали вже з вечора пленер, малюючи враження від цього насиченого дня.
Наступного дня ми розійшлися по «бойових постах» і прийнялись за робочий відпочинок. Хтось надихався красою гір, хтось ловив моменти життя в селі, хтось малював самих румунів на фоні етнічних мотивів – одним словом, ніхто не залишився без натхнення. Ми розписувались, але й творили, вчились одне в одного нових технік, набували нових знань, нового бачення.
На третій день ми знову побували на екскурсії, проте цього разу виїздній. Назва місця підтвердила – далеко від України ми не заїхали, Бистриця вразила нас найперше музеєм сучасного мистецтва. Поєднання етнічних мотивів у арт-обєктах, якась проста дитяча наївність, в якій захований міцний стержень народного духу – це зачарувало нас з самого порогу. А художники, це, знаєте, люди доста вибагливі. Також, ми зачарувались красою гір, вийшли на полонину і як, звісно ж, без пам’ятних фотографій!
Далі дні потягнулись один за одним у шаленому темпі дощу і помірній ході сонця, ми малювали і малювали, стільки сюжетів, стільки картин за декілька днів! Ми поволі ставали сімєю, з одним батьком – паном Василем, який щодня дізнавався, чи всім ми задоволені, швидко вирішував всі проблеми чи питання і робив все, щоб ми почувалися комфортно.
В передостанній день ми поїхали на ще одну виїздну екскурсію, до останнього в Європі працюючого (так нам сказали) на дровах потягу. І знову, ніби й пересікли кордон, та, все ж, відчуття, що ти на Україні було. Такі рідні були гори, що оминав цей потяг, а може, це ми так вже до Румунії звикли? Та день був вдалий на 100 відсотків, ввечері ми ще домальовували (а хтось і до пізньої нічки, що ж поробиш, якщо муза не відпускає) картини.
Останній день – закриття, прощання із таким уже звичним місцем. Художники представили свої роботи на виставці, і справді, можна було простежити, як кожен з нас виріс за ці дні. Пану Василю гарні картини – а нам неоціненний досвід. Всі залишились задоволеними і щасливими.
SURSA:
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




























































Un comentariu:

  1. Răspuns: VEȘTI ...
    radu bercea
    Кому: "euromedia@mail.ru"

    вчера, 21:28
    Am vizionat materialul publicat si regret ca nu am fost alaturi de tot grupul din tabara.Multumesc pentru efortul facut si raman dator.
    Cu deosebite multumiri,Radu Bercea


    În Vineri, 3 Iunie 2016 17:46:36, "euromedia@mail.ru" a scris:

    RăspundețiȘtergere