Ascultă Online Radio Cernăuți

19 feb. 2016

ROMÂNIA DOREȘTE UN CONSULAT GENERAL ÎN TRANSCARPATIA

România dorește un consulat general în Transcarpatia
În luna martie 2016  în localitatea Solotvyno (Slatina)  din Transcarpatia se anunță deschiderea unui Consulat General al României  cu sprijinul MAE al Ucrainei. La o reuniune bilaterală cu conducerea județului Satu Mare  s-a discutat și despre reluarea activității PTF „HIJA - Tarna Mare", la granița ucrainiano-română din raionul administrativ Vynohradovo.
În martie 2016, în Transcarpatia se preconizează o vizită a ministrului de externe al Ucrainei - Pavlo Klimkin, în prezența căruia se va deschide Consulatul General al României în comuna Slatina din Raionul Tyachiv. Până atunci se prevede să fie întocmite toate documente necesare. Informația este furnizată de portalul zakarpattya.net.ua.
De asemenea, o notificare sosită de la Ministerul de Externe al Ucrainei către Guvernul României arată că amenajarea infrastructurii limitrofe din partea română reprezintă condiția pusă pentru reluarea activității PTF „HIJA - Tarna Mare", la granița ucrainiano-română din raionul administrativ Vynohradovo. Acest lucru a fost discutat în cadrul unei reuniuni a autorităților din Regiunea Transcarpatia cu președintele CJ Satu Mare - Adrian Ștef. După cum s-a menționat în cadrul reuniunii, punctul de control vamal din partea ucraineană nu a fost închis în mod oficial, ci doar funcționarea lui a fost oprită după inundația din 2005, când a fost distrus podul.
Actuala intenție constă nu numai în restabilirea trecerii frontierei pentru pietoni, ci și pentru autoturismele localnicilor din zonele limitrofe, asta cu atât mai mult cu cât recuperarea din partea ucraineană nu necesită investiții financiare semnificative.
Adrian Ștef a declarat că partea română este, de asemenea, cointeresată în restaurarea punctului vamal de control. Ambele țări au ratificat, în 2006, acordul în cauză. Cu toate acestea, România are nevoie de a obține o notificare scrisă din partea Ucrainei, că procedurile interne au fost executate pentru reluarea activității punctul de control vamal. „Din partea română, punctului de control vamal urmează să aibă o infrastructură în conformitate cu cerințele UE. Este necesar să fie construite o clădire administrativă și un drum de acces. După ce voi primi toate documentele necesare, la rândul meu promit să fac tot posibilul pentru ca punctul de control vamal să înceapă să funcționeze în cel mai scurt timp posibil", a declarat Adrian Ștef.
Toate formalitățile cu documente partea ucraineană le va decide în viitorul apropiat. În plus, părțile au convenit să organizeze Zilele bunei vecinătăți cu Satu Mare, la Vynogradiv, precum și asupra cooperării în domeniile cultural și sportiv, comunică zakarpattya.net.ua de la serviciul de presă al Administrației Regionale de Stat din Transcarpatia.
Corespondență din Cernăuți  de la Nicolae Hauca

Un comentariu:

  1. Oare??????? Vom trăi și vom mai vedea Romînia ce-a Mare în care toți de aceeași limbă să ne privim ca frații, să nu mai existe gardul acela care când-va se presărase cu flori în speranța Unirii însă nu prea știu care-i piedica? Politicienii noștri romîni sau voi moldovenii de peste Prut. Spun Moldovenii de peste Prut pentru că Moldova se întinde din Iași până la Galați.
    Stimă și respect pentru moldovenii de la voi, de la noi și de pretutindeni.

    RăspundețiȘtergere