Ascultă Online Radio Cernăuți

16 ian. 2013

Al doilea Festival de colinde de la Voloca




Circa 20 de coruri bisericeşti din raionul Hliboca au participat la cel de al doilea Festival de colinde de la Voloca, Сernăuţi, Ucraina,  primul având loc pe aceeaşi scenă, acum un an. 

Festivalul a fost organizat şi moderat de protoiereul mitrofor Ioan Gorda, protopop de Hliboca şi paroh la biserica Sf. Nicolae din această localitate suburbană. Festivalul s-a desfăşurat în prezenţa Preasfinţitului părinte Meletie, Episcop de Hotin şi vicar al Eparhiei Bucovinei. În cuvântul său de binecuvântare, Preasfinţitul părinte a remarcat că „deseori colindul este analizat ca un element pur şi simplu etnografic, însă de fapt aceste cântări au o însemnătate mult mai mare pentru sufletul omului. În colind noi preamărim Naşterea Mântuitorului , care este un început de eră”.
**********************************************************************************  
********************************************************



Corurile au fost însoţite la festival de însăşi parohii bisericilor. Ţin să remarc faptul, că anul acesta „intriga” participanţilor a fost mai mare. Colectivele au venit mai bine pregătite faţă de anul trecut şi în scenă s-au consacrat în întregime colindului punându-şi sufletul în fiecare notă, în fiecare silabă.
Cuvinte de laudă merită primarul satului domnul Valentin Hlopina, care a găzduit în Casa de cultură locală acest festival. 
Preşedintele Consiliului raional Valeriu Rotar a exprimat sincere mulţumiri pentru organizarea Festivalului. 
Preasfinţitul Meletie a rostit un cuvânt de încheiere, felicitându-i pe toţi cei prezenţi cu prilejul sfintelor sărbători. Toţi au cântat „Mulţi ani trăiască”.


Nicolae Şapcă, „Monitorul de Hliboca” special pentru EUROMEDIA AURICA BOJESCU -  

Volocenii au găzduit Festivalul Colindelor
Deja al doilea an la rând frumoasa comună Voloca din raionul Hliboca în toiul sărbătorilor de iarnă găzduiește Festivalul de colinde, care adună coruri bisericești și cete de colindători din majoritatea localităților hlibocene. În miez de săptămână sala căminului cultural din această localitate pitorească din preajma legendarilor Codri ai Cosminului a devenit arhiplină. Tineri și bătrâni, locuitori ai satului și oaspeți din raion și regiune s-au adunat în jurul acestor colinde care vestesc nașterea Domnului. 

La actuala ediție a festivalului de colinde, organizat şi moderat de protoiereul mitrofor Ioan Gorda, protopop de Hliboca şi paroh la biserica Sf. Nicolae din Voloca au participat peste 20 de coruri bisericești din satele hlibocene. Printre oaspeții de onoare ai festivalului și președinte al juriului a fost Preasfinţitul părinte Meletie, Episcop de Hotin şi vicar al Eparhiei Bucovinei, care în mesajul său a ținut să remarce că „deseori colindul este analizat ca un element pur şi simplu etnografic, însă de fapt aceste cântări au o însemnătate mult mai mare pentru sufletul omului. În colind noi preamărim Naşterea Mântuitorului, care este un început de eră”.


Este îmbucurător faptul că aceste coruri au fost însoţite la festival de însăşi parohii bisericilor. Cele mai frumoase colinde în limbile română și ucraineană au răsunat săptămâna această  în satul Voloca, în cadrul celei de-a doua ediție a Festivalului de Colinde. Cu multă bucurie în suflet a ieșit în fața publicului primarul comunei Voloca, domnul Valentin Hlopina, care a menționat că e mândru de faptul că volocenii au reușit și-n acest an să organizeze și să găzduiască acest festival, care urmărește un scop și are un mesaj sincer – să păstreze tradițiile populare și să semene în inimile noastre dragostea față de frumos, față de credința în Dumnezeu și speranța într-un viitor fericit.  ********************

Cu un mesaj de felicitare a fost prezent și domnul Valeriu Rotar, care a mulțumit clerului bisericesc, corurilor din raion și celor implicați la organizarea acestui festival pentru dorința de a duce mai departe tradițiile noastre strămoșești și de a transforma acest festival de colinde în unul tradițional. ***********************************************************************************************************************************************************

  
Poetul și ziaristul Nicoale Șapcă, redactor-șef al săptămânalului ”Monitorul de Hliboca” odată cu mesajul de felictare adresat  participanților la festival a recitat și o poezie dedicată părintelui Vasile, parohul bisericii din comuna Iordănești, conducătorul corului bisericesc ”Fiii Arboroasei”. ********************************  

Spre sfârșitul festivalului membrii juriului au făcut bilanțul festivalului, menționând toate colectivele corale, iar Preasfinţitul Meletie a rostit un cuvânt de încheiere, felicitându-i pe toţi cei prezenţi cu prilejul sfintelor sărbători, cântând împreună „Mulţi ani trăiască”!
Vitalie ZÂGREA
Fotografii si secvenţe video de Nicolae HAUCA
******************************************************************************



2 comentarii:

  1. Re: VEŞTI DIN NORDUL BUCOVINEI ...
    От кого: George Prodescu
    Кому: Euromedia Bucovina , verbitskii_ , "libertatea@rambler.ru"
    Сегодня, 8:06
    FELICITARI, DRAGILOR! LA MULTI ANI !
    George Prodescu/ Radio Romania International

    RăspundețiȘtergere
  2. Re: VEŞTI DIN NORDUL BUCOVINEI ...
    От кого: patrichi viorel
    Кому: Euromedia Bucovina
    Сегодня, 11:08
    Au fost și colinde în limba română acolo?
    Ne-ar interesa colindele pre-creștine, nu cântecele de stea, dacă se mai păstrează.
    Ar fi minunta să le conservați și să le faceți cunoscute pe internet.
    Vă mulțumim,
    Viorel Patrichi

    RăspundețiȘtergere