Ascultă Online Radio Cernăuți

15 feb. 2016

RAZBOIUL RUSO – UCRAINEAN AL TIRURILOR



Foto: www.mintrans.ruFoto: www.mintrans.ru
La punctul de trecere a frontierei Porubne, în seara zilei de 12 februarie 2016, a început o acțiune de blocare a tirurilor rusești, acțiune care se preconizează să dureze o perioadă nedeterminată. Ministerul rus al transporturilor explică, însă, blocajul, ca pe o răfuială între ministerele de transport din Rusia și Ucraina, deoarece, spun rușii, mai întâi tirurile rusești au fost blocate de ucraineni și de aceea rușii au luat măsura similară cu tirurile ucrainene. În scandal se implică și o formațiune politică din Ucraina - SVOBODA ("Libertatea"), ai cărei reprezentanți au organizat, la 13 februarie 2016, pentru a doua oară, o pichetare în rotație.
Ministerul Transporturilor din Federația Rusă a explicat de ce camioanele ucrainene sunt blocate în Rusia. După cum se spune într-un comunicat de presă al Ministerul Transporturilor din Federația Rusă, de la 14 februarie 2016, ca răspuns la blocarea tirurilor ruseşti în Ucraina, partea rusă a suspendat transportul vehiculelor de marfă înregistrate în Ucraina.
Oficialii ruși mai spun că aplicarea acestor măsuri va continua până la soluționarea situației de către partea ucraineană cu blocarea ilegală a vehiculelor de marfă rusești pe teritoriul Ucrainei. „Începând cu 11 februarie 2016, grupuri de persoane au blocat în mod abuziv vehicule de marfă înregistrate în Rusia, implicate în tranzit între teritoriul Federației Ruse și a statelor Uniunii Europene pe teritoriul Ucrainei. Astfel de acțiuni sunt o încălcare flagrantă a Acordului dintre Federația Rusă și Guvernul Ucrainei privind transportul rutier internațional, în conformitate cu care părțile oferă posibilitatea tranzitului pe teritoriile proprii", se mai arată în comunicatul Ministerului rus al Transporturilor.
Până în prezent, partea ucraineană nu a adoptat măsuri care vizează reducerea activităților ilegale ale acestor grupuri de persoane pentru a asigura buna circulație a camioanelor din Rusia. La momentul de față, în diferite regiuni din Ucraina. sunt blocate mai mult de 100 de camioane, 500 camioane nu pot intra pe teritoriul Ucrainei din partea Uniunii Europene, revenind în Rusia. Cu toate acestea, numai în zilele de 11 și 12 februarie 2016 au fost lăsate să intre sau să iese liber, de pe / pe teritoriul Rusiei, 1038 vehicule de marfă din Ucraina. Ca răspuns, Rusia a suspendat circulația vehiculelor de marfă înregistrate în Ucraina pe teritoriul său. Ar trebui remarcat faptul că blocări similare sunt organizate și la punctele de frontieră din regiunea Volyn.
Declarații politice
În războiul ruso – ucrainean au camioanelor de marfă se implică și o formațiune politică din Bucovina. Încomunicatul Serviciul de presă al Organizației Regionale Cernăuți a SVOBODA ("Libertatea"), publicat de bukinfo.com.ua, se spune: „Nu vom permite agresorului din estul Ucrainei să folosească pământul nostru într-un scop profitabil. Responsabilitatea noastră este de a sprijini această acțiune. Nu trebuie să permitem transportatorilor de mărfuri rusești să treacă pe teritoriul nostru. Rusia consideră că astfel de lucruri sunt triviale, dar noi nu vom permite exploatarea ținutului Bucovina".
„În general, aceste acțiuni ne-am așteptat să fie demarate de guvern, dar după cum se poate vedea, liderii Bucovinei sunt inactivi, astfel încât am hotărât să luăm inițiativa în mâinile noastre" - a spus șeful organizației orășenești Cernăuți a SVOBODA - Rostislav Poklitar. În prezent Svoboda din Cernăuți a sprijinit protestatarii și a luat controlul asupra altor posturi vamale din zonele Noua Suliță, Kelmenețy și Secureni.
Nicolae Hauca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu