Ascultă Online Radio Cernăuți

2 dec. 2015

Ziua Națională a României 2015, sărbătorită la Cernăuți



VEZI  72 DE VIDEO  AICI: https://www.youtube.com/watch?v=5cNmEB6RUAE&list=PLOQqVtnkhWmgSSriWeUQMm3_lO2PMexgT

Comunitatea românească din regiunea Cernăuți a sărbătorit, pe 1 decembrie 2015, Ziua Națională a României, în cadrul unor manifestări organizate de Consulatul Geneneral al României, care au debutat la Muzeul Regional de Artă, cu vernisarea expoziției „Portrete”, realizată de fotograful Vasile Paladean, iar apoi cu depunerea de flori la monumentele lui Mihai Eminescu și Taras Șevcenko, în centrul orașului.
Programul activităților dedicate Zilei Naționale a României a continuat la Filarmonica Regională din Cernăuți, cu spectacolul de operă “Luceafărul”, pus în scenă de artiști ai Teatrului Muzical “Nae Leonard” din Galați. A urmat un concert extraordinar cu participarea unor grupuri folclorice românești din localitățile nord-bucovinene, dar și a unor ansambluri aparținând germanilor, polonezilor și ucrainenilor din Cernăuți. La evenimentul de la Filarmonică au fost prezenți preoți din Ucraina și România, români din nordul Bucovinei și dn Maramureșul din dreapta Tisei, câteva delegații din România și reprezentanți ai autorităților ucrainene.
În cadrul discursului susținut pe scena Filarmonicii din Cernăuți, consulul general, Eleonora Moldovan, a remarcat că este important ca românii să fie mândri de neamul din care fac parte, să-și păstreze și continue tradițiile, să nu uite că România îi sprijină și este alături de ei, în special prin activitatea desfășurată de membrii Consulatului General al României la Cernăuți.
De asemenea, s-a ținut un minut de reculegere în memoria celor care și-au dat viața pentru neamul românesc, a victimele incendiului din clubul bucureștean Colectiv, precum și pentru cei care au murit în Holodomorul din Ucraina și în războiul din Donbas.
În cadrul manifestării de la Filarmonică, a avut loc și premierea tinerilor români din regiunea Cernăuți care au participat la cea de-a doua ediție de eseuri “Identitate românească în spațiul european”, organizat de Asociația Convergențe Europene, Centrul Român pentru Inițiativă Socială și Asociația Eurocentrica, în parteneriat cu misiunile diplomatice românești de la Cernăuți și Odesa.
Spre seară, în localitatea Boian din raionul Noua Sulțiță, Consulatul General al României la Cernăuți a organizat Recepția Oficială dedicată Zilei Naționale a României, la care au fost invitați membri marcanți ai comunităților românești din regiunile Cernăuți și Transcarpatia, diplomați străini acreditați în Ucraina, reprezentanți ai autorităților ucrainene și invitați din România.
TOCpress.info

FOTOREPORTAJ SI  MATERIALE  VIDEO DE  NICOLAE HAUCA














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu