Ascultă Online Radio Cernăuți

29 nov. 2015

Ziua Națională a României la Slatina și Biserica Albă



Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, la Slatina și Biserica Albă  conform programului din afișul de mai  jos  
au  avut  loc manifestări dedicate Zilei Naționale a României.
Împreuna cu autoritățile locale și județene din Maramureș, Bistrița Năsăud, Satu Mare și din Regiunea Transcarpatica s-a  sărbătorit cu demnitate Ziua României.
Fotoreportaj  și  materiale  video de  NICOLAE HAUCA 






Ziua Naționala a României marcată în regiunea Transcarpatia, în Slatina (Solotvino) și Biserică Albă, organizată de Consulatul General al României la Cernăuți, în parteneriat cu Primăria Slatina și Primaria Biserica Albă.
Mulțumesc pentru implicare primarului de Slatina, Gheorghe Uhali și primarului de Biserica Alba, Gheorghe Berinde

Coroane de flori depuse la Monumentul lui Ștefan cel Mare din centrul localității Slatina de către viceguvernatorul regiunii Transcarpatia, Rivis Mihail și Mois-Siman Renata, director al Departamentului Relații Internaționale din cadrul Administrației Regionale de Stat Transcarpatia.

Fotografii realizate de Nicolae Hauca Mykola Havka


Ziua Națională a României, sărbătorită în dreapta Tisei
Românii din dreapta Tisei au marcat, sâmbătă, 28 noiembrie, la Slatina și Biserica Albă, Ziua Națională a României, printr-o serie de evenimente organizate de Consulatul General al României la Cernăuți, evenimente la care a fost prezent și prefectul județului Maramureș, ing. Anton Rohian. Primul punct a constat în depunerea de coroane și flori la monumentul lui Ștefan cel Mare din Slatina, unde au fost intonate imnele României și Ucrainei și a fost ținut un moment de reculegere în memoria înaintașilor noștri, a victimelor Holodomorului (foametea ucraineană din anii 1932-1933), ale incendiului de la Clubul Colectiv și ale atentatelor teroriste de la Paris. Programul a continuat cu un Te Deum oficiat de un sobor de preoți români ortodocși și greco-catolici în memoria victimelor. La Biserica Albă, la Casa de Cultură, au avut loc discursuri ale oficialităților, urmate de un spectacol de folclor și muzică patriotică, cu ansambluri de la Bistrița-Năsăud, Sighetu Marmației și Negrești Oaș.
“Este o zi sfântă pentru poporul roman, iar Parlamentul României a decretat data de 28 noiembrie ca Ziua Bucovinei. Am avut onoarea de a avea o colaborare excelentă cu guvernatorul Transcarpatiei, Ghennadi Moskal, cu vicegurvernatorul Mihailo Mihailovici Rivis, cu consulul României la Cernăuți, Eleonora Moldovan și cu toți cei care locuiți în regiunea Transcarpatia. Știu și simt, mai mult acum decât oricând, că sârma ghimpată care a fost trasată între noi nu ne-a despărțit, ci dimpotrivă ne-a unit. Cei 97 de ani pe care îi aniversăm de la Marea Unire sunt 97 de trepte pe care le-am urcat cu pioșenie în templul sfânt al unirii României Mari”, a rostit ing. Anton Rohian, prefectul județului Maramureș.
Cu această ocazie, Anton Rohian a oferit câte o Diplomă de Merit primarilor Gheorghe (Iuri) Uhali din Slatina și Gheorghe Berinde din Biserica Albă, pentru buna implicare în relațiile româno-ucrainene și în activitățile de bună vecinătate între regiunea Transcarpatia și județul Maramureș, precum și o Diplomă de Excelență consulului României la Cernăuți, Eleonora Moldovan, pentru activitatea diplomatică excelentă, pentru promovarea culturii, învățământului și pentru implicarea în susținerea investițiilor românești în Ucraina. “Vă mulțumesc, domnule prefect, pentru implicarea dvs. în problemele românilor din dreapta Tisei, probleme care sunt foarte multe, dar unele dintre acestea au fost rezolvate cu sprijinul dumneavoastră. Mulțumim pentru prezență, este probabil a zecea prezență a domnului prefect în rândul comunității românești, în rândul celor care iubesc, simt și care trăiesc pentru relația româno-ucraineană aici, în dreapta Tisei. Să dea bunul Dumnezeu ca asemenea prefecți și alți lideri de entități și de instituții de stat să înțeleagă corect semnificația și prestanța lor și aportul care poate fi adus în vederea rezolvării unor probleme care apar tot timpul în comunitățile noastre. În numele Consulatului General, vă mulțumesc, domnule prefect, pentru această prezență și pentru sprijin și pentru toate proiectele pe care le-ați inițiat. Mă rog bunului Dumnezeu ca proiectul podului Sighetu Marmației-Biserica Albă să scoată din starea de izolare economică și comercială Nord-Vestul României și Ucraina de Vest. Îmi doresc ca asemenea prefecți să avem la toate instituțiile de stat județene. Asemenea oameni foarte pricepuți și care înțeleg demnitatea și activitatea lor aduc plusvaloare autorităților române”, a spus Eleonora Moldovan la primirea diplomei.
Tot acum, în prezența consulului și a viceguvernatorului Transcarpatiei, Mihailo Mihailovici Rivis, prefectul Anton Rohian și inspectorul general școlar ucrainean pentru Transcarpatia, Ana Sopcova, au semnat protocolul bilateral de colaborare în domeniul educației. “Astăzi se va semna acordul de colaborare între Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Departamentul pentru Problemele Educației și Învățământului din Ujgorod. Este un moment important pentru noi toți, pentru că va permite în primul rând școlilor să semneze alte acte de parteneriat adiționale în vederea derulării unor activități importante de o parte și de alta a frontierei. Din punct de vedere diplomatic au fost respectate toate condițiile tehnice pentru semnarea acestui acord, care va extinde sfera dialogului bilateral la nivel regional. Recomand ca atât românii din dreapta Tisei, cât și ucrainenii din stânga Tisei să beneficieze de prevederile acestui acord, act frățesc, act care este specificv Maramureșului istoric”, a spus Eleonora Moldovan. Prefectul Anton Rohian a declarat: „Să te întâlnești cu un om care răspunde de învățământul din Transcarpatia de două ori și să priceapă că un protocol de colaborare în domeniul învățământului este important între cele două regiuni îți dă sentimentul unui om responsabil, al unui om de cultură care a priceput că nu se pot face lucrurile decât cu foarte multă sinceritate și onestitate. Vreau să aduc mulțumiri guvernatorului Ghennadi Moskal și viceguvernatorului Mihailo Mihailovici Rivis. Sunt oameni care simt că practic aceste două popoare, ucrainean și român, cu cele două etnii, românii din Ucraina și ucrainenii din România, pot să se înțeleagă în adevăratul sens al cuvântului, fără să găsim motive de a ne suspecta unul pe altul.”
Cu aceeași ocazie, prefectul i-a dăruit primarului Slatinei lucrarea “Enciclopedia familiilor nobile maramureșene de origine română” de Alexandru Filipașcu.
La eveniment au fost prezenți, de asemenea, directorul Bibliotecii Județene “Petre Dulfu” Baia Mare, dr. Teodor Ardelean, managerul Centrului Cultural Sighetu Marmației, Spiridon Pralea, directorul Muzeului Maramureșului Sighetu Marmației, Gheorghe Todincă, primarul comunei Moisei, Toader Ștețcu și viceprimarul Moiseiului, Grigore Tomoiagă, precum și 13 școli din zona Transcarpatia.
Instituția Prefectului – Județul Maramureș SURSA; https://www.facebook.com/prefecturamaramures/






Delegația din Negrești Oas, condusă de Natalia Lazar, director al Casei de Cultura, a venit cu daruri la românii din Transcarpatia, dar și cu un program artistic pregătit de artista Maria Tripon

Coroane de flori  la Monumentul lui Ștefan cel Mare din centrul localității Slatina depuse în numele Consulatului General al României la Cernăuți de către consulul Rugina Aurelian
Studenţii de la secţia limbă şi literatura română, Universitatea Naţională Ujgorod.




























Grupurile folclorice ale școlilor cu predare în română din Regiunea Transcarpatia au participat la manifestările dedicate Zilei Naționale a României în Transcarpatia.
Câteva momente din pregătirile moroșenilor.
  
Deschiderea oficială a Concertului Extraordinar dedicat Zilei Naționale a României în Transcarpatia, pe scena Casei de Cultură din Biserică Albă, cu participarea viceguvernatorului Mihailo Rivis și a prefectului județului Maramureș, Anton Rohian.
Ziua Naționala a României marcată în regiunea Transcarpatia, în Slatina (Solotvino) și Biserică Albă, organizată de Consulatul General al României la Cernăuți, în parteneriat cu Primăria Slatina și Primaria Biserica Albă.
Fotografii realizate de Nicolae Hauca Mykola Havka
















Centrul Bucovinean de Conservare a culturii tradiționale române din Cernăuți prezent la manifestarile de marcare a Zilei României.
Mulțumim dl. Iurie Levcic pentru sprijin.
Ziua Naționala a României marcată în regiunea Transcarpatia, în Slatina (Solotvino) și Biserică Albă, organizată de Consulatul General al României la Cernăuți, în parteneriat cu Primăria Slatina și Primaria Biserica Albă.




 Un moment cu totul special, care a avut loc în cadrul manifestarilor organizate de Ziua Națională a României în Transcarpatia, a fost semnarea Acordului de Parteneriat între Inspectoratul Școlar Județean Maramures și Departamentul de Învățământ și Știință a Administrației Regionale de Stat din Transcarpatia.
Domnul prefect Anton Rohian împreună cu doamna Ana Sopkova, director al Departamentului de Învățământ și Știință a Administrației Regionale de Stat din Transcarpatia, au semnat actul de colaborare.
Ziua Naționala a României marcată în regiunea Transcarpatia, în Slatina (Solotvino) și Biserică Albă, organizată de Consulatul General al României la Cernăuți, în parteneriat cu Primăria Slatina și Primaria Biserica Albă.
Fotografii realizate de Nicolae Hauca Mykola Havka

Delegația Consiliului Județean Bistrița Năsăud, condusă de vicepreședintele Alexandru Pugna a venit cu daruri la românii din Transcarpatia, dar și cu un program artistic pregătit de Ansamblul "Dor românesc".
Mulțumim dl. Gavril Tarmure, director al Centrul de Cultură Bistrița Năsăud.











Delegația din loc. Mahala, regiunea Cernăuți, condusă de dna primar Elena Nandriş, a prezentat un scurt program artistic.
Mulțumim doamna primar pentru eforturile depuse.
SURSA; https://www.facebook.com/eleonora.moldovan.18




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu