Ascultă Online Radio Cernăuți

31 aug. 2015

Delegaţia Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României a participat la manifestările dedicate Zilei Limbii Române la Cernăuţi

În perioada 28-31 august o delegaţie a Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României a întreprins o vizită de lucru în regiunea Cernăuţi. Delegaţia condusă de senatorul Marcel Bujor, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, a vizitat Ţinutul Herţa, raionul Storojineţ, a avut întâlniri cu conducerea regiunii şi a participat la manifestările dedicate Zilei Limbii Române la Cernăuţi.

În prima zi de vizită membrii Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României au făcut o donaţie de carte românească şi de calculatoare. Parlamentarii români au avut întâlniri cu guvernatorul regiunii Cernăuţi, Oleksandr  Fişciuk, preşedintele Consiliului Regional, Mihail Gainiceru, dar şi primarul oraşului Cernăuţi, Oleksii Kaspruk. Partea română a pus în discuţie necesitatea respectării drepturilor minorităţii româneşti din regiune. Delegaţia a vizitat punctul de trecere Deakivţi-Racovăţ, care va fi deschis în cel mai scurt timp, biblioteca raională Herţa, redacţia gazetei raionale româneşti „Gazeta de Herţa”, documentându-se despre viaţa comunităţii româneşti din zonă.
Delegaţiei Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României s-a aflat într-o vizită şi în raionul Storojineţ, unde a avut ocazia să afle îndeaproape care este situaţia social-economică şi culturală din satele locuite compact de etnicii români.
La 31 august, delegaţia românească a participat la Ziua Limbii Române din Cernăuţi, depunând flori la monumentul poetului național „Mihai Eminescu”, împreună cu liderii de asociaţii culturale româneşti din regiune.
În timpul întâlnirii din aceeaşi zi a senatorilor români cu viceguvernatorul regiunii Cernăuți, Volodymyr Kuliş, în incinta Consulatului General al României, liderii asociațiilor culturale româneşti din nordul Bucovinei au menționat problema crizei de manuale în limba română pentru elevii din regiune.
Senatorul Viorel Badea a comunicat că trebuie schimbată atitudinea față de relația cu autoritățile ucrainene. El a menționat importanța resetării relațiilor bilaterale, dar şi o conciliere a asociațiilor culturale din regiunea Cernăuți. Viorel Badea a adăugat că anume liderii locali ar trebui să elaboreze un plan unic şi o strategie față de căile de soluţionare a problemelor comunității româneşti din zonă.Doamna Alexandrina Cernov, membru de onoare a Academiei Române, a subliniat necesitatea deschiderii unei Facultăţi Pedagogice în limba română în cadrul Universității Naționale „Iuri Fedkovici” din Cernăuţi, fiind utilizat în acest sens modelul Universității Pedagogice din Mucacevo cu limba maghiară de predare.
De Ziua Limbii Române la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzaki” au avut loc discuţii pe marginea necesităţii păstrării şi promovării limbii şi valorilor culturale româneşti în regiunea Cernăuţi.
BucPress.eu http://www.bucpress.eu/politica/in-%C5%A2inutul-her%C5%A3a-autorita%C5%A3ile-ucrainene-1701

Video - 
https://www.youtube.com/watch?v=aN_7MTghhrg&list=PLOQqVtnkhWmjqP6k3DWfOHJBYrVw3uIQK
Foto și video  de Nicolae Hauca

Un comentariu: