Ascultă Online Radio Cernăuți

8 iul. 2015

EVENIMENTE CU TOTUL DEOSEBITE LA SUCEAVA


 În ziua de 7 iulie 2015, în municipiul Suceava a avut loc un eveniment cu totul deosebit: Întâlnirea preşedinţilor celor două state româneşti Klaus Werner Iohannis (România ) şi Nicolai Timofti (Republica Moldova).
În primul rând pentru că această întălnire s-a desfăşurat în cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” din fosta capitală a Moldovei medievale, ea, reprezintând nu numai un moment deosebit pentru mediul academic sucevean – ceremonia de acordare a Titlului onorific de Doctoris Honoris Causa, preşedintelui Republicii Moldova, juristului Nicolae Timofti, – ci şi pentru extinderea şi aprofundarea relaţiilor dintre cele două state de limbă română.
La ceremonia care s-a desfăşurat cu acest prilej în incinta Universităţii “Ştefan cel Mare” au participat numeroşi oameni de ştiinţă şi cultură, politicieni, reprezentanţi ai intelectualităţii, studenţi, ziarişti din România şi Republica Moldova.
Din comisia de evaluare a activităţii domnului Nicolae Timofti au făcut parte prof.univ.dr.ing Vaşlentin Popa, academicienii Eugen Simion (Bucureştiu), Mihai Cimpoi şi Ion Bostan(Chişinău), profesorii universitari Flavius Baias (Bucureşti) şi Gheorghe Mihai din Timişoara, domnul Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale a României ş.a.
Laudatio privind conferirea titlului de “Doctor Honoris Causa” al Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava Excelenţei Sale, domnului Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, a fost rostit de către profesorul universitar doctor inginer Valentin Popa, rectorul Universităţii sucevene, care a menţionat printre altele că noul Doctor Honoris Causa al Universităţii sucevene  este o personalitate care ”întăreşte idea de demnitate publică, de guvernare ca slujire a celorlalţi şi nu ca privilegiu, o personalitate care instituie în spaţiul public expertiza de înaltă calitate, responsabilitatea faţă de  soarta naţiunii şi un sentiment al onoarei de a fi în serviciul ţării, la ca 2015re se adaugă simţul datoriei  şi al răspunderii istorice”.
Aceste calităţi ale Preşedintelui Republicii Moldova le-a evidenţiat în discursul său  şi Klaus Iohannis, preşedintele României, care a venit la Suceava pentru “a împărtăși împreună bucuria și emoția acestui eveniment cu totul special”, pentru că poartă față de domnul președintele Timofti, un om deosebit de dedicat țării lui, un respect profund. Domnul Nicolae Timofti, după cum a afirmat Excelenţa Sa Klaus Iohannis, este un câștig real pentru Republica Moldova și pentru cetățenii ei, pentru relațiile dintre  România şi Republica Moldova, dar și pentru Uniunea Europeană”.
Deoarece “priceperea și corectitudinea de care a dat mereu dovadă domnul Nicolae Timofti, puterea exemplului personal și simțul datoriei, determinarea și curajul său de a conduce țara pe calea integrării europene reprezintă cu certitudine un model pentru alte state din regiune. Domnia sa, a menţionat Klaus Iohaniss, s-a implicat cu toată forța pentru fructificarea din plin a statutului de membru al Parteneriatului Estic și pentru împlinirea destinului european al țării sale. Eforturile distinsului lider de a construi un stat liber, democratic și consolidat reprezintă cu siguranță o alegere pe care atât România, cât și Uniunea Europeană o susțin cu fermitate. Vă mulțumesc personal pentru dedicația și meritele personale în susținerea parcursului european al țării dumneavoastră, singurul care poate garanta tinerilor din Republica Moldova un viitor așa cum merită – un viitor al stabilității, prosperității, democrației și al valorilor europene.
 De remcat este şi menţiunea pe care a făscut-o în discursul său  însuşi domnul preşedinte Nicolae Timofti:
“Norocul Republicii Moldova este că are alături o Românie, un stat membru al Uniunii Europene, care tot mai mult se afirmă ca pilon important al stabilităţii şi securităţii în această regiune.
Calea Republicii Moldova spre Europa trece prin România. Nu mai puţin importante decât arterele rutiere ce vor lega Republica Moldova de România, trebuie să devină şi traseele pe care circulă, în limba română, informaţiile, ideile, conceptele și valorile.
Trebuie să demolăm barierele administrative şi economice care împiedică accesul în Republica Moldova al posturilor de televiziune, filmelor, programelor de calculator şi aplicaţiilor în limba română, al culturii pop de expresie românească, etc.
Sunt convins că, într-o zi, mai devreme sau mai târziu, ne vom reîntâlni cu toţii în Uniunea Europeană.
Hotarul de pe Prut va fi o pură formalitate. Ne vom deplasa de la Chişinău la Suceava pe o autostradă modernă, pentru a ne vizita nepoţii, studenţi şi profesori la Universitatea „Stefan cel Mare”.
            În cursul după-amiezii de ieri, Preşedintele României, Klaus Iohannis şi preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, au vizitat Cetatea de Scaun a Sucevei.
Alături de cei doi şefi de stat s­au aflat senatorul Gheorghe Flutur, primarul Ion Lungu, deputaţii Sanda-Maria Ardeleanu, Ioan Bălan şi Alexandru Băişanu, dar şi prefectul judeţului, Constantin Harasim.
Totodată, senatorul Gheorghe Flutur a explicat celor doi şefi de stat despre proiectul de reabilitare al Cetăţii de Scaun realizat cu fonduri ale Uniunii Europene, iar primarul Ion Lungu a adus completări legate de activităţile care se derulează în cetate.
Vasile TĂRÂŢEANU
Cernăuţi–Suceava–Cernăuţi

În Fotografii: Aspecte de la ceremonia de  conferire a  Titlului de Doctorios Honoris Causa al Universităţii Ştefan Cel Mare din Suceava  domnului Nicolee Timofti: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu