Ascultă Online Radio Cernăuți

7 feb. 2014

Cei care l-au decapitat pe Mihai Eminescu au fost pedepsiţi


  ========== Reportaj din sala de  judecată ===========


Huliganii care au profanat bustul lui Mihai Eminescu au fost pedepsiţi



      Zilele trecute la Judecătoria raională s-a desfăşurat procesul privind tragerea la răspundere penală a patru hliboceni, care în noaptea de 13 spre 14 iunie 2013  au vandalizat bustul clasicului literaturii române şi universale Mihai Eminescu înălţat la Hliboca,reg. Cernăuţi, Ucraina.

       Pe banca acuzaţilor s-au aflat Dmitri Grijincu, Alexandr Curuleac, Vasili Râbarciuc şi Vitali Tonenciuc. Infracţiunea lor a fost calificată conform al. 2 al art. 296 al Codului Penal al Ucrainei (huliganism săvârşit de un grup de persoane din motive de nerespect evident faţă de societate, însoţit de impertinenţă sporită sau cinism excesiv).
        În cadrul anchetei s-a constatat că la 14 iunie 2013, în jurul orei 1.00 noaptea, inculpaţii, fiind în stare de ebrietate, s-au arătat nemulţumiţi de înălţarea monumentului. În particular, în materialele dosarului se menţionează că cei mai sus amintiţi au demontat capul bustului poetului şi l-au dus cu un taxi (cei patru lucrează ca taximetrişti)  la Dimca şi l-au aruncat în iaz. Faptul este confirmat de procesele-verbale întocmite la locul faptelor, precum şi de reconstituirea faptelor de către inculpaţi.
        La proces ei şi-au recunoscut vina şi au căzut de acord să repare prejudiciile materiale în sumă de 17246 grivne (2000 USD) cauzate Societăţii pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, care a înălţat soclul şi bustul, potrivit hotărârii Consiliului raional Hliboca de a crea o alee a personalităților de vază, de diferite naționalități.
        Inculpaţii n-au recunoscut repararea daunelor morale. Aceeaşi poziţie a susținut-o şi procurorul.
Inculpaţii au declarat că regretă fapta lor, şi-au cerut scuze şi au spus că nu vor mai face aşa ceva.
Am avut impresia că în faţa judecătorului stau nu nişte infractori, ci nişte şcolari care au spart un geam sau au chiulit de la lecţii, iar acum încearcă să scape de pedeapsă. Probabil că atunci când au vandalizat bustul au fost mai îndrăzneţi.
        De remarcat că prin acţiunile lor cei patru au cauzat pagube importante. Unde mai punem şi aceea că infracţiunea a fost săvârşită cu o zi înainte de dezvelirea oficială a bustului. Organizatorii au fost nevoiţi să găsească urgent pe cineva care să restaureze în câteva ore capul bustului.
       Acest incident a stârnit reacţii şi în România, şi în Republica Moldova. Ceea ce s-a întâmplat nu face cinste ţinutului nostru, în care dintotdeauna au trăit şi trăiesc în pace şi bună înţelegere reprezentanţi ai diferitelor naţionalităţi.
        Dat fiind că inculpaţii şi-au recunoscut sincer vina, au contribuit activ la elucidarea infracţiunii, nu au antecedente penale, sunt caracterizaţi pozitiv la locul de trai, iar unul dintre ei are copii minori, instanţa de judecată le-a stabilit ca pedeapsă doi ani de limitare a libertăţii cu termen de încercare de un an, cu condiţia ca în acest termen ei să nu săvârşească alte infracţiuni şi să îndeplinească obligaţiile impuse lor. De asemenea, inculpaţii au fost obligaţi să repare prejudiciile materiale în sumă de 17246 grivne. Instanţa n-a satisfăcut cererea de reparare a pagubelor morale.
        Gheorghe SEMENIUC

 P.S. Juristul Gheorghe Bodnariuc, în calitate de reprezentant al părţii vătămate, a declarat:
— În prealabil organele de anchetă au calificat această infracţiune potrivit p. 1 a art. 194 al Codului Penal al Ucrainei (distrugerea sau deteriorarea intenţionată a unor bunuri). Însă, dat fiind că paguba cauzată n-a fost mare, acţiunile infractorilor au fost recalificate ca huliganism mărunt, potrivit art. 173 al Codului Administrativ al Ucrainei, iar dosarul penal a fost închis. Această hotărâre a anchetatorului am contestat-o în instanţa de judecată locală. Judecătoria a stabilit că aceste acţiuni urmează a fi calificate potrivit părţii 2 a art. 296, ceea ce a şi stat la baza actului de acuzare la examinarea dosarului în ziua de 29 ianuarie. Anume aceste momente procesuale, precum şi lipsa practicii de calificare a unor asemenea acţiuni au cauzat tărăgănarea procesului tragerii la răspundere a infractorilor. Dar, să menţionăm că sunt şi dosare penale care se examinează şi mai mult timp.  
 Foto de  Nicolae Huaca.

3 comentarii:

  1. Va multumesc frumos pentru mesajele si corespondenta Domniilor Voastre.
    Asta inseamna si constituie un act de mare importanta pentru anumiti romani din tara si din intreaga lume, este un lucru foarte bun si benefic si pentru cei din Ucraina.
    Cu toata consideratia si cu speranta ca vom ajunge sa purtam o corespondenta mai in detaliu lucrurilor, fara a afecta sub nicio forma pe absolut nimeni.
    M-ar interesa, in primul rand, o lucrare sau niste aprecieri ordonate si la obiect privind traditiile din zona Domniilor voastre, care se practica de-a lungul intregului an.
    Banuiesc ca este o lume de basm, un adevarat balsam pentru sufletul romanului. Vreau sa ma incredintez ca o astfel de lume si de gandire inca mai exista in mentalul comun al romanilor din Ucraina.


    Cu cele mai cordiale salutari,
    dr. Stefan NICOLAE

    RăspundețiȘtergere
  2. Sper ca instanta sa le aplice pedepselecuvenite.In Romania asemenea fapte de hiliganism sunt practicate de anumiti etnici maghiari. Ei sunt HUNI ,iar autoritatile locale nu iau masuri sa supere UDEMERE-ul ,care inclina balanta puterii de cate ori vor ei.
    Cu cordialitate: Comandor (r) G.Mocanu

    RăspundețiȘtergere