******************************
************************************************************************
MINUNI DIN INESTIMABILA PUNGUŢĂ
Ar trebui să mulţumesc mai întâi de toate actorilor de la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” din Botoşani şi Patriei istorice, în persoana Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, care ne-au dăruit clipele fericite ale reîntoarcerii în copilărie.
Dar mulţumirea mi se îndreaptă spre sufleţelul ce m-a adus la spectacol, nepoţica de un an şi zece luni, care a privit cuminte până la capăt povestea jucată de actori, aplaudând în unison cu toţi copiii din sală şi strigând de bucurie când apărea în scenă cocoşelul. Şi aşa cum Cocoşul (actriţa Amalia Chelaru), ca protagonist al reprezentaţiei „Punguţa cu doi bani”, a fost mereu pus pe şotii şi prins în aventura acţiunii, zâmbetul i-a dispărut doar la căderea cortinei.
Celor mai mărişori, elevi din clasele primare de la şcolile cu predarea în limba română din Cernăuţi, le străluceau ochii nu numai de la curcubeul penelor agerului Cocoş, ci şi de la fiecare cucurigu, de la fiecare gest, ce-i denota isteţimea. Dar şi celelalte personaje – Găinuşa (Mihaela Stempel), Baba (Aurica Dobrescu), Moşul (Claudiu Gălăteanu), Boierul (Marius Rusu). Vizitiul (Florin Iftode) i-au plimbat prin împărăţia minunilor. La final, pe micii spectatori îi aştepta surpriza de a fi invitaţi pe scenă pentru a se fotografia cu actorii, ei având grozava ocazie să-l mângâie pe Cocoş pe creastă, să-i atingă ciocul pitoresc şi să primească de la el mici cadouri.
De rând cu cei mici, se veseleau şi însoţitorii lor, şi adjunctul Consulului General al României la Cernăuţi, Ionel Ivan, care a plecat odată cu tot publicul din sală. Pentru o oră ne-am preschimbat cu toţii în copii, mai ales cei care n-am crescut în faţa televizoarelor şi calculatoarelor, unica distracţie fiindu-ne călătoriile fantasmagorice în miraculosul univers al poveştilor lui Ion Creangă. Şi regizorul spectacolului, Valentin Dobrescu, mărturiseşte că a fost şi rămâne încântat de poveştile bunicului din Humuleşti, cea mai dragă fiindu-i „Punguţa cu doi bani”.
Găsesc de cuviinţă să le mulţumesc şi părinţilor acestor mici spectatori, că au stăruit în dorinţa de a-şi instrui copiii în limba maternă şi are pentru cine veni la Cernăuţi aceşti minunaţi actori din Botoşani. Îi aşteptăm şi pe alţii – din Iaşi, din Bucureşti…
Întâmpinat cu atâta căldură de micii românaşi din Cernăuţi, năstruşnicul Cocoş al moşneagului, în ciuda babei lăudăroase cu găina ei ouătoare, a pornit mai departe, să-şi etaleze şmecheriile şi să le dăruiască voia bună copiilor din raioanele Hliboca, Herţa, Noua Suliţă şi Storojineţ. Am avea şi noi, cei adulţi, ce învăţa de la faimosul pintenat al lui Creangă, mai ales meşteşugul de a ne război cu boierimea de astăzi, care ne fură până la ultimii bănuţi din pungă.
Maria ANDRIEŞ
Foto de N. Hauca SURSA: http://zorilebucovinei.com/news/show/291/
********************************************************************
***********************************************************
În perioada 17-21
septembrie, Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani va susține
un turneu în cinci localități din Ucraina – informează Monitorul de Botoșani.
Denumit „Caravana
Vasilache”, turneul este susținut de Societatea pentru Cultura Română „Mihai
Eminescu”, proiectul desfășurat pentru prima dată în acest an fiind finanțat de
Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relația cu
Românii de Pretutindeni.
„Este pentru prima
dată când o trupă de teatru românească merge în altă localitate decât Cernăuți
și prezintă spectacole gratuit românilor de acolo”, a declarat Florin
Aionițoaie, directorul Teatrului „Vasilache”.
Potrivit
reprezentanților Teatrului „Vasilache”, pentru acest turneu a fost aleasă o
piesă după „Punguța cu doi bani” de Ion Creangă,
obiectivul turneului fiind
tocmai păstrarea, afirmarea și promovarea identității etnice, culturale și
lingvistice a românilor din comunitățile românești din localitățile ucrainene
Hliboca, Herța, Noua Suliță, Storojineț și orașul Cernăuți.
Sursa: Monitorul de Botoșani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu