Ascultă Online Radio Cernăuți

15 iun. 2016

Caravana prieteniei

          










            În perioada 11-12 iunie 2016, la Școala Gimnazială „George Voevidca” din Câmpulung Moldovenesc s-a desfășurat prima activitate în cadrul Proiectului educaţional internaţional Caravana prieteniei”, derulat în parteneriat cu Gimnaziul Nr. 6 din Cernăuţi, instituție școlară cu predare în limba română.
Acordul de parteneriat dintre cele două instituții școlare a fost semnat pe data de 17 mai, anul curent, de către directorii  instituțiilor școlare, prof. Lăcrămioara Băcanu şi prof. Ion Ignat, în prezența delegației din Cernăuți, a cadrelor didactice și elevilor din școala câmpulungeană și a invitaților de seamă care au participat la eveniment.
            În calitate de gazde, am fost deosebit de încântați să primim vizita a 25 de elevi din Cernăuți, însoțiți de 23 de profesori și părinți, coordonați de către doamna învățătoare Eleonora Timofti.
            Prima zi a vizitei a constat în activități de cunoaștere și relaționare, în contextul realizării schimbului de experienţă interculturală  între instituţiile de învăţământ din cele două ţări vecine, în vederea stimulării atitudinilor de respect, empatie şi admiraţie faţă de valorile, tradiţiile şi obiceiurile specifice zonelor. În urma dialogului avut cu colegii noștri din Cernăuți și cu părinții elevilor, s-au creat punți de legătură trainice între cele două școli vorbitoare de limbă română, bazate pe încredere reciprocă și dorința de a învăța unii de la ceilalți, prin valorificarea potențialului de care dispunem fiecare dintre noi, atât ca indivizi, cât și ca entități culturale.
            Pe parcursul celei de a doua zile, s-au derulat activități educative și recreative cu elevii din cele două școli partenere. Sub îndrumarea doamnelor învățătoare Sfarghiu Anca, Uriciuc Camelia, Cenușă Ancuța, Călinescu Anca și Grămadă Mihaela și a domnului profesor Gânscă Cătălin, atât elevii Școlii Gimnaziale „George Voevidca” , cât și elevii de la Gimnaziul Nr. 6 din Cernăuţi au participat la acțiuni comune, derulate sub egida prieteniei și a colaborării dintre națiuni. Elevii participanți au fost deosebit de încântați de atmosfera din școala noastră și s-au legat prietenii care, cu siguranță, se vor consolida și vor dăinui peste ani.
            Duminică, cadrele didactice și părinții participanți la activitate, din ambele țări, au fost în vizită la muzeul Arta lemnului din municipiul Câmpulung Moldovenesc, adevărat centru al civilizaţiei lemnului, spațiu ce relevă varietatea ocupaţiilor localnicilor de pe plaiurile Bucovinei. Oaspeții au fost deosebit de încântați de modul în care au fost păstrate și conservate exponatele care vorbesc despre spiritul și tradiția câmpulungeană.
            Alături de noi s-au aflat și invitați de seamă ai comunității locale: domnul Vasile Vargan, președintele Corpului Profesional al Mediatorilor din județul Suceava – inițiator al proiectului de colaborare, domnul Cristian Mândrilă, directorul muzeului Arta lemnului, domnul Gavril Ianovici, redactor și fotoreporter la revista Dulcea Bucovină, domnii Virgil Macovei și Cornel Berențan, consilieri ai Consiliului Local al municipiului Câmpulung Moldovenesc. Prezența domniilor lor ne-a făcut o deosebită cinste și au dat activității de parteneriat o notă distinctă, dovedind încă o dată faptul că parteneriatul școală-famile-comunitate reprezintă  cu adevărat premisa dezvoltării unei societăți.
                Gâanduri bune au  fost transmise de catre domnul consul Edmond Neagoe de la Consulatul General al României la Cernăuţi.
            Impresiile de după vizită au fost extrem de pozitive și de motivante, iar oaspeții ne-au mărturisit că au dus acasă, în Cernăuți, crâmpeie din frumusețea locurilor, a oamenilor și a momentelor unice trăite în Câmpulung Moldovenesc, alături de persoanele minunate pe care le-au întâlnit aici. Le mulțumim pentru gândurile frumoase transmise și așteptăm cu nerăbdare  să ne reîntălnim, în luna septembrie, când noi vom fi oaspeții lor la Cernăuți.


            Echipa de proiect: Prof. Băcanu Lăcrămioara, prof. Norocel Marcela, prof. Nistor Oltea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu