Ascultă Online Radio Cernăuți

31 aug. 2013

Conferinţa „Limba Română - azi”





Sâmbătă, 31 august 2013, la Sediul Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” (Cernăuţi, Piaţa Centrală,9)
a  avut  loc Conferinţa „Limba Română - azi”, în cadrul căreia s-a  elaborat proiectul de rezoluţie pentru Sărbătoarea Naţională „Limba Noastră cea Română”.
Moderatorul  conferinței Vasile  Bâcu, preşedintele Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”  din  reg. Cernăuţi, a  acordat  cuvântul   doamnei vice-consul  Denisa  Gabor de la Consulatul General al Romaniei la Cernăuţi,  care a  dat  citire  mesajului de felicitare din partea doamnei Eleonora Moldovan, Consul general, mesaj adresat etnicilor romani cu ocazia Sarbatorii Zilei Limbii Române:
*********************************************************************************** ***********************************************************************************
«Dragi români!
Pentru prima dată în acest an, ziua de 31 august a fost declarată "Ziua Limbii Române".
La 31 august 1989, la Chișinău, a fost legiferată revenirea la scrierea cu grafie latină. Odată cu marcarea oficială a acestei date, ziua de 31 august devine ziua în care  românii de pretutindeni vor sărbători în mod solidar patrimoniul nostru lingvistic.
Importanţa limbilor naţionale în spaţiul european, în speţă a limbii române, nu trebuie marginalizată de tendinţele actuale către europenizare sau globalizare. Limba română reprezintă fundamentul identităţii noastre naţionale, un instrument deosebit de important pentru consolidarea unei societăţi puternice şi unite.
Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, limba română a devenit una din limbile oficiale ale acestei organizaţii, fiind vorbită în prezent de peste 28 milioane de persoane de pe întreg mapamondul.
Cu ocazia acestei sărbători de suflet, adresez felicitări tuturor românilor din regiunile arondate circumscripției noastre consulare, pentru contribuţia pe care o aduc la păstrarea şi afirmarea limbii romane, a valorilor, tradiţiilor și culturii româneşti.
Consul general Eleonora Moldovan».
 
De  asemenea  a  avut  loc manifestarea iniţiată şi coordonată de Doina Cernica
„RESPIRĂRI” PRELUDIU LA LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ” cu „Fascinaţia cuvântului rostit în limba maternă”, disertaţie susţinută de Monahia Elena Simionovici
şi ,,Sfinţii Părinţi şi Înţelepţii antici în pictura exterioară a Bisericii Sfintei Mănăstiri Voroneţ” - prelegere ţinută de Monahia Dr. Gabriela Platon, reprezentante ale obştii Mănăstirii Voroneţ, laureate ale Premiului Eminescu „Teiul de Aur”,
 ***
De  asemenea  au  fost  lansate:
Cartea ,,Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (1862-2012) la 150 de ani”    de  Mircea Irimescu,
Revista  ,,Mesager bucovinean", ambele  fiind prezentate de   istoricul literar Ştefan Hostiuc.
În  imaginile  video de  mai   jos urmează  un  videoreportaj realizat de  Nicolae Hauca.

*********************************************************** *********************************************************** *********************************************************** *********************************************************** *********************************************************** *********************************************************** *********************************************************** *********************************************************** *********************************************************** *********************************************************** *********************************************************** *********************************************************** *********************************************************** ***********************************************************

3 comentarii:

  1. Stimata Redactie,
    Va transmit un mesaj de felicitare din partea doamnei Eleonora Moldovan, Consul general, adresat etnicilor romani, cu ocazia Sarbatorii Zilei Limbii Romane (31 August) , cu rugamintea de a-l publica pe pagina de Internet a EUROMEDIA BUCOVINA..
    Cu deosebita stima,
    Ionel Ivan
    ministru consilier
    Consulatul General al Romaniei la Cernauti

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule ministru consilier, Ionel Ivan,
    ROMÂNII SUNT BĂŞTINAŞI, ROMANII SUNT LA EI ACASA ÎN BUCOVINA, BASARABIA, ŢINUTUL HERŢA.
    ROMÂNII NU SUNT ETNICI, ETNICI SUNT CEI VENITI PESTE NOI PRIN CRIMINALUL PACT DINTRE HITLER ŞI STALIN.

    RăspundețiȘtergere
  3. Re: VEŞTI DIN NORDUL BUCOVINEI ...
    От кого: "M.G. "
    Кому: EUROMEDIA BUCOVINA
    Va multumim pentu tot. Raminem in comuniune de suflet. M. Gabriela
    Trimis de pe iPhone-ul meu




    Conferinţa „Limba Română - azi”

    RăspundețiȘtergere