Ascultă Online Radio Cernăuți

14 iun. 2013

La Hliboca a fost decapitat … Eminescu


                    14.06.2013. Azi noapte în orăşelul Hliboca din regiunea Cernăuţi, Ucraina, a fost vandalizat bustul Poetului, care urma să fie  dezvelit din iniţiativa şi cu sprijinul Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, Consiliului Raional Hliboca, românilor de bună credinţă, în ziua de sâmbătă, 15.06.2013, la ora 12:00.

                     ÎN IMAGINI:

 

Momentul când sculptorii au instalat bustul în  ziua de  joi, 13,06,2013.

               Astăzi, 14.06.2013, bustul arată astfel.

               Fotografii primite de la Nicole Şapcă, vice președintele Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi.

  Vezi detalii  aici: http://www.tocpress.info/cernauti-mihai-eminescu-decapitat-la-hliboca/

 Cernăuți: Mihai Eminescu, decapitat la Hliboca


Românii din Hliboca (Adâncata), regiunea Cernăuți, au primit o veste cutremurătoare, care afectează întreaga comunitate românească din Nordul Bucovinei – bustul lui Mihai Eminescu, poetul național al românilor, care urma să fie dezvelit, sâmbătă, a fost decapitat de persoane necunoscute, în noaptea de joi spre vineri (13-14 iunie).

Nicolae Șapcă, vicepreședintele Societății pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, a declarat pentru TOCpress că a aflat despre incident în dimineața zile de vineri, de la Angela Jijian, directoarea Muzeului Etnografic din orășelul Hliboca, în fața căruia a fost instalat bustul lui Eminescu.

“Doamna directoare ne-a dat această veste vineri dimineața, la ora 8:00, iar noi am anunțat imediat poliția, care a început operațiunile de căutare a indivizilor care l-au decapitat pe Eminescu. Aceștia au vandalizat bustul și au fugit cu tot cu capul poetului. Bustul a fost instalat joi, în fața  Muzeului Etnografic din Hliboca, urmând ca sculptorii să aplice astăzi (vineri, nota red.) un ultim strat de vopsea, iar sâmbătă, când se împlinesc 124 de ani de la moartea lui Eminescu, să aibă loc ceremonia de dezvelire a monumentului” - a precizat Nicolae Șapcă.

Bustul a fost realizat cu sprijinul financiar al românilor din regiunea Cernăuți, la inițiativa Societății pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu”. Șapcă a subliniat că proiectul s-a bucurat și de sprijinul autorităților, care au făcut demersurile necesare pentru ca monumentul să poată fi instalat în fața Muzeului Etnografic, adoptând în acest sens o serie de hotărâri, conform legislației în vigoare.

Nicolae Șapcă a ținut să sublinieze că ceremonia dedicată comemorării a 124 de ani de la trecerea în eternitate a poetului național va avea loc, indiferent de circumstanțe.

“Sunt convins că, până mâine, capul lui Eminescu va fi găsit. În caz contrar, vom face tot posibilul să rezolvăm cumva această situație. Ceremonia, însă, va avea loc, sâmbătă, la ora 12:00, în fața monumentului poetului, așa cum am programat inițial, în prezența românilor, a autorităților și a oficialilor de la Consulatul României la Cernăuți” – a subliniat Nicolae Șapcă, vicepreședintele Societății pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu”.

Sergiu Dan
************************************************************************

SURSA II: 

http://www.tocpress.info/reactia-guvernatorului-de-cernauti-in-urma-vandalizarii-bustului-lui-eminescu/


Reacția guvernatorului de Cernăuți în urma vandalizării bustului lui Eminescu

Șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți, Mihailo Papiev, condamnă incidentul petrecut în noaptea de 13 spre 14 iunie la Hliboca, unde bustul poetului Mihai Eminescu a fost vandalizat cu doar o zi înainte de a fi dezvelit în mod oficial de către Societatea pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți.
Papiev califică acest incident ca fiind unul extrem de rușinos și subliniază că anumite forțe politice doresc să perturbe situația social-politică din Nordul Bucovinei și, în cele din urmă, să împiedice integrarea europeană a Ucrainei.
“Știu foarte bine cine și de ce a făcut acest lucru. Înțeleg, de asemenea, de ce s-a întâmplat așa ceva tocmai acum, după discuțiile destul de constructive cu partenerii noștri români, francezi și germani, din cadrul Dialogului Bucovinean, desfășurat la Suceava și în Germania. Aceste acțiuni au loc în contextul întâlnirilor de succes ale președintelui Viktor Ianukovici de la summitul din Bratislava, unde au existat semnale clare că europenii ne așteaptă în UE. Iar noi vom fi, totuși, în UE. Acest lucru nu convine liderilor anumitor forțe politice ale țării și din vecinătatea apropiată, ei doar vorbesc despre integrarea europeană, însă încearcă să perturbe acest proces complex. Și fac acest lucru tocmai acum, în ajunul vizitei la Cernăuți a unui secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe al României” – a menționat guvernatorul de Cernăuți.
“Condamn ferm actul de vandalism politic și fac apel la organele de aplicare a legii să investigheze incidentul, cât mai curând posibil și să pedepsească pe cei responsabili. Solicit, de asemenea, să se efectueze toate lucrările de remediere, astfel încât bustul marelui poet și cernăuțean Eminescu să fie dezvelit mâine, 15 iunie, așa cum a fost planificat inițiat” – a adăugat Mihailo Papiev, șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți.

Sergiu Dan
Fotografie trimisă de Nicolae Șapcă, preluată de pe Euromedia
***************************************************************************
SURSA : http://www.tocpress.info/senatorul-viorel-badea-indignat-de-vandalizarea-bustului-lui-eminescu-din-hliboca/

Senatorul Viorel Badea, vicepreședintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, își exprimă îngrijorarea și indignarea cu privire la incidentul petrecut în noaptea de joi spre vineri la Hliboca (Adâncata), în regiunea Cernăuți, unde persoane necunoscute au vandalizat bustul poetului Mihai Eminescu.
“Îmi exprim îngrijorarea față de incidentul de la Hliboca și solicit public autorităților competente din Hliboca să ia măsurile necesare în acest caz, astfel încât cei care au comis această infracțiune să fie trași la răspundere. Aceste acțiuni nu fac altceva decât să demonstreze ura față de națiunea română a unor indivizi care nu conștientizează importanța menținerii identității naționale în primul rând prin cultură.
Totodată, fac un apel la organizațiile românești din regiunea Cernăuți, la românii din întreaga Ucraină, să se solidarizeze în jurul acestui caz și să solicite imperativ autorităților să întreprindă toate măsurile necesare pentru identificarea persoanelor care au comis această ilegalitate” – se arată în nota de protest a senatorului Viorel Badea.
**************************************************************************************************************************

http://www.tocpress.info/bustul-vandalizat-al-lui-eminescu-de-la-hliboca-a-fost-refacut-temporar-2/

Bustul vandalizat al lui Eminescu de la Hliboca a fost refăcut temporar


Bustul poetului Mihai Eminescu de la Hliboca (Adâncata), vandalizat noaptea trecută, a fost refăcut temporar și va fi dezvelit sâmbătă, cu ocazia comemorării a 124 de ani de la moartea poetului – transmite jurnalistul Iurie Levcic de la Cernăuți.
În după amiaza zilei de 14 iunie, bustul a fost refăcut temporar și a fost amenajat spațiul unde se va  desfășura evenimentul de sâmbătă. Totodată, au fost luate  măsuri  necesare  pentru paza  monumentului.
În noaptea de 13 spre 14 iunie, la Hliboca, persoane necunoscute au vandalizat bustul lui Mihai Eminescu,  instalat acolo de Societatea pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți,  cu doar o zi înainte de a fi dezvelit în mod oficial cu ocazia comemorării a 124 de ani de la trecerea în neființă a poetului.
Acest act de vandalism a fost  condamnat și de guvernatorul regiunii Cernăuți, Mihailo Papiev, care a făcut  apel la organele de aplicare a legii să investigheze incidentul rușinos cât mai curând posibil și să pedepsească pe cei responsabili. De asemenea, guvernatorul a solicitat autorilor să se efectueze lucrările de refacere a bustului, astfel încât acesta să fie dezvelit mâine, 15 iunie, așa cum a fost planificat inițial.
Jurnaliștii  redacției emisiuni TV în limba română  de la postul de Televiziune Cernăuți ne oferă câteva imagini cu lucrările de refacere a bustului.

http://www.youtube.com/watch?v=3QTVjfIHIp4&feature=youtu.be 
************************************************************************************
http://www.timpul.md/articol/eminescu-decapitat-44750.html

Eminescu DECAPITAT


Marime Font

Românii din Hliboca (Adâncata), regiunea Cernăuți, au primit o veste cutremurătoare, care afectează întreaga comunitate românească din Nordul Bucovinei – bustul lui Mihai Eminescu, poetul național al românilor, care urma să fie dezvelit, sâmbătă, a fost decapitat de persoane necunoscute, în noaptea de joi spre vineri (13-14 iunie).
Nicolae Șapcă, vicepreședintele Societății pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, a declarat pentru TOCpress că a aflat despre incident în dimineața zile de vineri, de la Angela Jijian, directoarea Muzeului Etnografic din orășelul Hliboca, în fața căruia a fost instalat bustul lui Eminescu.
“Doamna directoare ne-a dat această veste vineri dimineața, la ora 8:00, iar noi am anunțat imediat poliția, care a început operațiunile de căutare a indivizilor care l-au decapitat pe Eminescu. Aceștia au vandalizat bustul și au fugit cu tot cu capul poetului. Bustul a fost instalat joi, în fața Muzeului Etnografic din Hliboca, urmând ca sculptorii să aplice astăzi (vineri, n.red) un ultim strat de vopsea, iar sâmbătă, când se împlinesc 124 de ani de la moartea lui Eminescu, să aibă loc ceremonia de dezvelire a monumentului” - a precizat Nicolae Șapcă.
Bustul a fost realizat cu sprijinul financiar al românilor din regiunea Cernăuți, la inițiațiva Societății pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu”. Șapcă a subliniat că proiectul s-a bucurat și de sprijinul autorităților, care au făcut demersurile necesare pentru ca monumentul să poată fi instalat în fața Muzelui Etnografic, adoptând în acest sens o serie de hotărâri, conform legislației în vigoare.
Nicolae Șapcă a ținut să sublinieze că ceremonia dedicată comemorarii a 124 de ani de la trecerea în eternitate a poetului național va avea loc, indiferent de circumstanțe.

“Sunt convins că, până mâine, capul lui Eminescu va fi găsit. În caz contrar, vom face tot posibilul să rezolvăm cumva această situație. Ceremonia, însă, va avea loc, sâmbătă, la ora 12:00, în fața monumentului poetului, așa cum am programat inițial, în prezența românilor, a autorităților și a oficialilor de la Consulatul României la Cernăuți” – a subliniat Nicolae Șapcă, vicepreședintele Societății pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu”.
via tocpress.info 

5 comentarii:

  1. Oribil, ce s-a intamplat! Rusine! Dupa reinstalare, bustul va trebui pazit!
    Cu camere de luat vederi! Alogenii acestor meleaguri, veniti cu tancurile peste romani - nu renunta! Simt suflarea romanilor patrioti in ceafa! Ei stiu ca sunt pe pamant strain! Niste nenorociti!
    Ce vor sa demonstreze! Se razbuna pe bustul poetului nostru national, care a facut scoala la Cernauti! Ce oameni sunt astia? Salbateci?

    RăspundețiȘtergere
  2. Re: La Hliboca a fost decapitat … Eminescu (3 foto)
    От кого: eduard pascal
    Кому: NICOLAE HAUCA
    14,06,2013, 18:31
    Stimate domnule profesor Hauca,

    Am luat act de cele intamplate la Hilboca. Am transmis tuturor prietenilor de aici, din Marea Britanie, fotografiile.
    Este trist. Este trist ca niste provocatori (probabil cu vodka in cap) au facut un asemenea gest. Este si mai trist ca astfel de oameni nu pot intelege ca fiecare minoritate are dreptul sa se exprime libera, ca poate avea scoli in limba nationala, ca pot avea simboluri-asa cum sunt statuile. Eminescu nu a fost politician ci poet. Macar atat ar fi trebuit sa stie cei care au facut aceasta crima.
    Bine ar fi sa le transmiteti ca: cu asa oameni, cu asa gesturi antisociale, extremist-nationaliste, cu un asa comportament cripto-comunist Ucraina nu va intra niciodata in randul tarilor civilizate, cu atat mai putin in UE sau NATO.
    Pentru romani Eminescu este un simbol iar cine se atinge de simbolurile nationale ale romanilor nu ne este prieten. Poate ca totusi Politia sau (Militia) isi va face datoria si ii vor prinde pe faptasi. Daca ar fi dupa mine eu nu i-as baga in puscarie ci i-as invita in Romania ca sa se convinga cu ochii lor de ce drepturi beneficiaza nationalitatile conlocuitoare din tara noastra (inclusiv ucrainenii), sa vada ca au gradinite si scoli generale, ca le este permis a vorbi limba lor liber, fara ingradiri de niciun fel. Sa vada cum statul roman ajuta fiecare asociatie sau minoritate, ca sunt reprezentati in parlament prin deputati proprii, ca beneficiaza inclusiv financiar de la bugetul tarii. Poate se vor civiliza peste noapte si vor intelege ca au gresit. Eu oricum i-am iertat caci ieri a fost Inaltarea Domnului. Pacat ca in secolul XXI inca mai vedem astfel de provocari.
    Asa sa ne ajute Dumnezeu!
    Hristos s-a Inaltat!

    Cu deosebit respect,
    Eduard Pascal

    RăspundețiȘtergere
  3. Valeriu Matei de la ins. cul. român de la Chișinău la Radio Vocea Basarabiei.mp3
    Despre bustul lui Mihai Eminescu vabdalizat la Cernăuți (Hliboca)
    http://www24.zippyshare.com/v/55846224/file.html

    RăspundețiȘtergere
  4. " Eminescu e poetul national si expresia integrala a sufletului romanesc pentru ca ne-a dat de lucru pentru sute de ani, pana va secatui mitul sau viu, o data cu disparitia neamului romanesc", spune eminescologul Theodor Codreanu

    Sub a numelui tău umbră. Iată tot ce te aşteaptă.
    Ba să vezi. . . posteritatea este încă şi mai dreaptă.
    Neputând să te ajungă, crezi c-or vrea să te admire?

    Dacă nici la 124 ani de la moartea lui Eminescu alogenii, ucrainieni, nu-l uită înseamnă că nu a trăit degeaba !

    RăspundețiȘtergere
  5. Regret mult! Dar sunt convins, ca dreptatea va invinge! Si vorbele lui Mihailo Papiev nu sint doar vorbe,

    RăspundețiȘtergere