Ascultă Online Radio Cernăuți

22 mar. 2013

Ziua internaţională a poeziei în Bucovina

Începând cu anul 1999, din iniţiativa organizaţiei UNESCO, la finele lunii martie în lume este marcată Ziua internațională a poeziei. Această sărbătoare este ca o recunoaştere a faptului că oamenii de litere şi de cultură, poeții şi scriitorii din întreaga lume şi-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

 Ideea reprezentanţilor UNESCO de a marca Ziua internațională a poeziei urmărește să susțină creația poetică, să stabilească un dialog între poezie și alte genuri ale creație, să promoveze poezia ca artă deschisă oamenilor. În această zi, poeţii se întâlnesc cu cititorii, discută cu ei, află opinia lor, le explică ce înseamnă a utiliza libertatea în creaţie.

 Marcarea Zilei internaţionale a poeziei a devenit o tradiţie şi pentru scriitorii bucovineni. 

Astfel, la Cernăuţi a avut loc o acţiune cultural-literară, cu participarea membrilor Uniunii Scriitorilor Români din Cernăuţi, a tinerilor poeţi şi scriitori, a elevilor, studenţilor, cât şi a tuturor admiratorilor artei cuvântului. Participaţii la acţiune au recunoscut că nu există o definiţie unică a poeziei, ceea ce, de fapt, face arta poetică mai atractivă.



Unul din participaţii la acţiune a fost remarcabilul poet şi traducător bucovinean Mircea Lutic, care a relatat că nu întâmplător ziua poeziei cade într-un context religios de mare emoţie şi de mare răspundere creştină – Postul cel Mare.
 „Poezia este o mare sărbătoare a sufletului. Eu am calculat din cartoteca mea personală peste 500 de definiţii ale poeziei”, a spus Mircea Lutic.


 Subiectul sacrificiul poetic a fost abordat de poetul român, Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române.

El a subliniat că în cadrul acţiunilor literare ar trebui să se vorbească despre cei ce se consacră, „ard, pe rugul viu al poeziei, despre poeţii adevăraţi”.

 Ilie Tudor Zegrea, preşedintele Uniunii Scriitorilor Români din Cernăuţi, care a fost moderatorul acţiunii culturale dedicate Zilei internaţionale a poeziei a menţionat la finalul întâlnirii scriitorilor cu admiratorii artei poetice, că poezia va continua să rămână o taină în artă şi în cultură, dedicând o poezie acestui fenomen.



 În cadrul acţiunii culturale din Cernăuţi au citit versuri poeţi bucovineni, membri ai uniunilor de creaţie din Ucraina, România şi Republica Moldova, ca Simeon Gociu, Vasile Tărâţeanu, Mircea Lutic şi poeţi mai tineri, ai căror talent este recunoscut, iar gloria poetică – în devenire – Constantin Ungureanu şi Constantin Dascaliuc.


 Este semnificativ faptul că Ziua internaţională a poeziei este marcată în perioada echinopţiului de primăvară. Începând de la această zi, durata zilei, față de cea a nopții, va fi în continuă creștere.

Sperăm că poezia se va menţine în sufletele bucovinenilor ca o primăvară cu zile luminoase şi pline de momente poetice.






Marin Gherman, radio

Un comentariu:

  1. Interesant, mai poftim pe la dumneavoastră; şi-n România se mai întâmplă câte ceva, destul de nesemnificativ însă...

    RăspundețiȘtergere