Ascultă Online Radio Cernăuți

6 feb. 2013

„175 de minute la Mizil” cu parfum de „Zi solemnă”




Declaraţia de dragoste pe care Geo Bogza o făcea în scris oraşului Mizil, în 1940:
Nu am câtuşi de puţin intenţia să glumesc atunci când voi afirma că una dintre marile dorinţe ale vieţii mele a fost să vizitez Mizilul.  […]. E poate timpul să se afle în întreaga ţară ce-i Mizilul – Mi-zi-lul – cum trăiesc, cum gândesc, la ce visează, cum iubesc şi cum mor, acolo, în urbea lor, oamenii aceia peste care de atâţia ani planează, batjocoritor, zâmbetul marelui umorist.” 
Şi, într-adevăr au venit la Mizil: doamna ministru Ecaterina Andronescu, acad. Nicolae Dabija, acad. Solomon Marcus, acad. Vasile Tărâţeanu, insp.şc. gen. Horia Toma, Nicolae Angelescu, Gheorghe Matei, Gheorghe Borovină, prof. univ. Al. Popescu Zorica, Corneliu Leu, Sorin Roşca Stănescu, prof.univ.dr. Nicolae Rotaru, prof.univ.dr. Alexandru Şonea, prof.univ.dr.ing.Corneliu Berbente, prof.univ.dr. Andrei Vernescu, conf.univ.dr. George Stanca, prof.univ.dr. Radu Gologan, Efim Tarlapan, prof.dr. Costin Diaconescu, George Corbu, Dan Mircea Cipariu, prof. Nicolae Boaru.
Au fost şi epigramişti din ţară: Florina Dinescu, Elis Râpeanu, Constantin Moldovan, primar în Mănăstirea Humorului, Laurenţiu Ghiţă, dr. Corneliu Zeană,Vasile Larco, Ioan Toderaşcu, Gheorghe Dolinski.

Fundaţia Culturală „Romeo şi Julieta la Mizila fost principalul partener al festivalului iar  partener mass media: Radio România Actualităţi
La festival s-au înscris 584 de participanţi la ambele secţiuni. La Poezie, 439 iar la Epigramă 145. Concurenţii au fost români din Elveţia, Ucraina, Spania, Italia, Germania, America, Anglia, Scoţia, Franţa, Basarabia, Bulgaria, Canada, Irlanda şi România.
Juriul a fost alcătuit din: Corneliu Berbente, Corneliu Leu, Cristina Ionescu, Daniel Cristea Enache, Emil Proşcan, Victoria Milescu, George Corbu, George Stanca, Mihai Morar, Nicuşor Constantinescu.

Premiile au fost acordate astfel:

La Secţiunea Epigramă:
Marele Premiu „George Ranetti”: Ion Diviza, Chişinău


Premiul „Grigore Tocilescu”: Grigore Chitul, Bistriţa Năsăud
Premiul „Agatha Bacovia”: Florian Abel, com. Grindu, Ialomiţa

La Secţiunea Poezie:
Marele Premiu „George Ranetti”: Marius Grama, Galaţi
Premiul „Agatha Bacovia”: Raluca Dumitran, Câmpina
Premiul „Grigore Tocilescu”: Cezar Ciobîcă, Botoşani

Dl. acad. Nicolae Dabija, din Chişinău a început prelegerea intitulată „Poezia care cuminecă” menţionând că la Mizil nu se simte ca acasă, ci ACASĂ! Impresionat de frumuseţea spirituală a oraşului, a scris în Cartea de onoare a şcolii:
Dumnezeu când fusese copil
Şi i se făcuse dor de o minune-
A făcut cerurile de la Mizil
Cele mai albastre din lume.

Dl. acad. Solomon Marcus a fost prezentat de dl. prof.univ.dr. Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România: „dl. Prof. Solomon Marcus este un templu al matematicii şi, dacă Societatea noastră este sufletul matematicii româneşti, domnul Marcus este inima matematicii româneşti.
În prelegerea despre umorul involuntar la români, dl. academician a analizat, criticat şi a adus exemple despre umorul involuntar la români, stârnind adeseori aplauze prelungite în sală.
Intervenţia d-lui prof.univ. Al. Popescu Zorica, intens aplaudată, a adus un omagiu d-lui Solomon Marcus pentru minunatul gest al celui din urmă întru apărarea lui Traian Lalescu.
 
Dl. acad. Vasile Tărâţeanu a vorbit despre situaţia comunităţii românilor din Ucraina şi din Cernăuţi. În final a glumit, în spiritul festivalului, dedicând lui Laurenţiu Bădicioiu un catren:
Că m-ai chemat la festival târziu,
Eu n-o să-ţi port vreo supărare
De-mi voi găsi aici o Julietă
Mai lungă decât mine în picioare.


Corneliu Leu a spus: I-am felicitat întotdeauna pe organizatorii acestei superbe întâlniri intelectuale, pentru demnitatea intelectuală a existenţei noastre. Asta înseamnă mult. Anul acesta, în mod deosebit, vreau să-i felicit pe sponsori. Să le dea Dumnezeu sănătate sponsorilor voştri de aici.” A mai adăugat: „Acum 8 ani am venit şi am declarat aici că eu, Corneliu Leu, născut în Medgidia cea cu vinuri dulci, vin la Mizil şi cer azil politic ca să pot bea vin sec de la Tohani. mulţumesc din inimă că mi-aţi acordat şi încredere şi azil politic. Iată că am ajuns la 90 de ani cu rima respectivă la vinul de Tohani.”

Dl. senator Sorin Roşca Stănescu a fost premiat de organizatori cu trofeul „Romeo la Mizil” pentru atitudinea vestimentară de anul trecut, când, îmbrăcat într-un roşu intens, alături de soţia sa, părea un Romeo modern şi fericit, inventând astfel, la Mizil, un alt epilog pentru piesa shakespeariană.

Dl. prof. dr. Costin Diaconescu a transmis festivalului salutul celor aproape 7000 de membri ai Societăţii Române de Geografie.

Doamna deputat Ecaterina Andronescu a explicat că a avut ezitări dacă să vină sau nu la Mizil din cauza vremii dar că oricât de rea ar fi vremea la întoarcere spre Bucureşti nu va regreta niciodată că a venit pentru că „aici este o întâmplare pe care n-ai cum s-o uiţi vreodată. Este prima dată când vin şi, dacă o să mă mai invitaţi şi, chiar dacă nu o să mă mai invitaţi, eu vă promit că o să recidivez pentru că realmente ceea ce se întâmplă aici, la Mizil, este aproape un miracol. Asta pentru că se întâmplă în Liceul „Grigore Tocilescu” unde cei care s-au străduit au adunat aici personalităţi uriaşe în faţa cărora n-ar trebui să vorbeşti, ci să taci şi să le asculţi. Eu cred că, cu asemenea evenimente, ca acesta din acest liceu noi reuşim să ne arătăm identitatea şi cred că lucrul acesta avem datoria să-l facem şi să-l multiplicăm în toate şcolile din ţară. Sper să se mediatizeze evenimentul Dvs. deoarece el face parte din lucrurile normale care ar trebui să se întâmple în şcoală.”
Liceului Teoretic „Grigore Tocilescu” i s-au conferit din partea d-nei deputat Ecaterina Andronescu, preşedinta Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport două Diplome de Merit.
În final, doamna Lucia Olaru Nenati a venit cu o frumoasă poveste de la Ipoteşti, poveste născută de minunata lună ianuarie, lună a naşterii lui Mihai Eminescu, poveste din care face parte şi Matei Eminescu, locuitor o bună vreme al Mizilului.

Alexandrina şi Florian Chelu, de la Filarmonica Rock Oradea, au rostit ultimele acorduri pe portativul acestei întâmplări, din 26 ianuarie 2013.



 

A consemnat, prof. Laurenţiu Bădicioiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu