Nelipsite la Zilele oraşului Piatra Neamţ, delegaţiile de la Orhei şi de la Hliboca,reg. Cernăuţi, localităţi înfrăţite cu oraşul nostru, vor fi completate, de data aceasta, cu renumiţi poeţi, pictori, fotografi, interpreţi de muzică uşoară.
Amfitrioana oaspeţilor dragi este Fundaţia „Grup Şcolar Chimie”, realizatoarea unui proiect cultural, susţinut de Primăria şi Consiliul Local, Piatra Neamţ, cu titlul „Arta ne uneşte”. Concepută ca un festival-concurs de artă, activitatea îşi propune drept scop reunirea talentelor din cele trei oraşe înfrăţite sub deviza :”Să ne cunoaştem rădăcinile”.
La festivalul-concurs „Arta ne uneşte” sunt invitaţi toţi artiştii plastici locali, fotografi consacraţi, membri ai Uniunilor de creaţie, pentru a se expune în Galeria de Artă modernă, str.Republicii, 17, alături de confraţii lor din Ţinutul Orheiului şi al Cernăuţilor. Preselecţia lucrărilor, în jur de 10 tablouri şi fotografii artistice, vor fi trimise prin E-mail: vlasv6@gmail.com, pănâ pe data de 15 iunie, curent. Pentru contact, tel.0740416346.
Prima ediţie a Festivalului-concurs „Arta ne uneşte” se doreşte a fi un start reuşit de comunicare interculturală, de parteneriat vestic cu oamenii de creaţie din diaspora românească. Din aceste considerente, au fost invitaţi fruntaşii culturii autohtone, poetul orheian, Leo Butnaru, şi cel nordbucovinean, Vasile Tărâţeanu, care vor susţine un recital de poezie în cadrul Concertului de încheiere al Zilelor oraşului Piatra Neamţ. Tot acolo va cânta şi Alexandru Tărâţeanu, juniorul, denumit Cavaler al cântecului modern, laureat al Concursurilor internaţionale de muzică uşoară.
Vernisajul expoziţiilor de pictură şi fotografie (cu vânzare) de la Galeria de Artă (Palatul Căsătoriilor), care va avea loc între 22 şi 24 iunie 2012, va fi însoţit de un recital poetic. Istoricul Gh.Radu v-a lansa volumul „Basarabia pământ românesc” (23 iunie, orele 12) iar licitaţia unui tablou din colecţia Iuliei Hălăucescu va avea loc în aceeaşi zi, la orele 17. Duminică, 24 iunie, tot la Galeria de artă, urmează un concert cu ansamblul folcloric „Toporaşul” şi alte activităţi culturale, având drept fundal arta vizuală a celor mai buni pictori şi fotografi, care urmează să fie premiaţi.
Acţiunea în cauză va aduce un plus de imagine urbei noastre, care poate servi drept model de înfrăţire şi de promovare a culturii în comunităţile româneşti din Basarabia şi Nordul Bucovinei.
(Vlad VLAS)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu