Joi, 17 Noiembrie 2011 Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti şi Consulatul General al României la Cernăuţi organizează o masă rotundă la Cernăuţi, având ca teme probleme actuale ale limbii române. Manifestarea va avea loc vineri şi sâmbătă, 25-26 noiembrie 2011, în incinta Gimnaziului nr. 6 din Cernăuţi, str. Şeptiţki, nr. 19, între orele 10.00 – 16.00. Sunt invitaţi ziarişti şi profesori de limba română, transmite Romanian Global News citând organizatorii.
Moderator va fi d-na prof.univ.dr. Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române. Se vor aborda următoarele teme:
1. Probleme actuale de morfologie şi ortografie română. Limbajul presei contemporane (lector univ. dr. Helga Bogdan Oprea, Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti).
2. Dicţionarul ortoepic, ortografic şi morfologic al limbii române: Dezbateri. (Asist. univ. drd. Helga Bogdan Oprea, Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti).
3. Literatura română din Cernăuţi astăzi în viziunea poetului Ilie T. Zegrea, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor Români din Cernăuţi şi a poetului şi traducătorului Mircea Lutic.
4. Lansări de carte: Helga Bogdan Oprea: Relatinizarea limbii romane, Bucuresti, Ed. Universitatii din Bucuresti, 2011;
5. Propunerea de Lansare a Portalului/Forum-ului de consultanta: intreaba si noi raspundem, pe aspecte de cultura si civilizatie romaneasca, lingvistica, literatura contemporana, istorie, bibliografii pentru lucrari de licenta, de masterat, de doctorat, aparitii editoriale, etc. Forumul se adreseaza jurnalistilor, profesorilor din preuniversitar, cadrelor didactice si oricaror doritori de informatii din aceste domenii.
„Masă-rotundă în problemele ortografiei române la Cernăuţi
În zilele de 25 şi 26 noiembrie, în incinta Editurii „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi se desfăşoară „masa rotundă” pe tema „Probleme actuale de ortografie română. Literatura română contemporană: orientări, direcţii strategii”. În acelaşi timp, se vorbeşte despre morfologie şi ortoepie. Acţiunea este organizată de către Editura „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi, Facultatea de litere a Universităţii din Bucureşti, România şi Consulatul General al României la Cernăuţi.
Discuţiile din cadrul acestei acţiuni sunt destinate ziariştilor, care fac presa tipărită şi audiovizualul de limbă română în regiunea Cernăuţi, precum şi profesorilor şcolari. Doamna Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, directorul Editurii „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi, ne-a prezentat unele detalii referitoare la respectiva „masa rotundă”.
- În acest scop am invitat de la facultatea de litere a Universităţii din Bucureşti pe doamna profesor doctor Helga Bogdan Oprea, care este specialistă în domeniul respectiv. Am hotărât să facem aceste discuţii sub formă de „masă rotundă”, la care să invităm ziariştii în speranţa că aceştia vor populariza mai departe gândurile şi noutăţile ortografiei române. În dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al Academiei Române au fost introduse foarte multe lucruri noi, care diferă de ceea ce am avut până acum. Cred că nu numai ziariştii, dar şi profesorii şcolari trebuie să fie familiarizaţi cu toate aceste probleme. Editura „Alexandru cel Bun” a decis să efectueze şi înscrierea acestor discuţii pe un CD, care apoi poate fi procurat la editură de orice profesor şcolar pentru a-l aduce la cunoştinţa elevilor.
Cea de-a doua zi din cadrul dezbaterilor este consacrată literaturii române, orientări, direcţii, strategii. Titlul acelei întâlniri este „Literatura română din regiunea Cernăuţi. Doamna doctor academician, Alexandrina Cernov, a precizat:
- Cu această ocazie am invitat-o pe o altă profesoară, Minodora Bucur, de asemenea de la facultatea de litere a Universităţii din Bucureşti. Şi tot cu această ocazie vom face o întâlnire cu scriitorii noştri. Am pus titlul acestei întâlniri „Literatura română în Bucovina astăzi în viziunea poetului Ilie Tudor Zegrea şi a poetului şi traducătorului, Mircea Lutic”. De asemenea, vor fi lansate ultimele cărţi ale scriitorilor români. Va avea loc şi lansarea cărţii „Relatinizarea limbii române”, titlul căreia m-a intrigat. Cartea a fost scrisă de profesoara Helga Bogdan Oprea şi a apărut chiar anul acesta la editura Universităţii din Bucureşti.
Profesoara Adina Berciu-Drăghicescu, tot de la facultatea de litere a Universităţii din Bucureşti, a venit cu o propunere, care mi s-a părut deosebit de folositoare pentru noi. La facultatea de filologie va fi lansat pe internet aşa-numitul Portal de consultanţă, care se va numi „Întreabă, noi răspundem”. Pe acest Portal vom putea pune toate întrebările din domeniul respectiv.
În cadrul lucrărilor la „,masa-rotundă” a fost lansat Dicţionarul ortoepic, ortografic şi morfologic al limbii române al Academiei Române.
Dumitru VERBIŢCH
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu