Ascultă Online Radio Cernăuți

20 sept. 2022

ALEXANDRU VICTOR MICULA ESTE NOUL AMBASADOR AL ROMÂNIEI ÎN UCRAINA




În după ameaza zilei de 19 septembrie, la Cernăuți a avut loc o întâlnire a noului Ambasador Extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina, Excelența Sa Alexandru Victor Micula cu lideri și reprezentanți ai mediului asociativ românesc din regiunea Cernăuți. Noul șef al misiunii diplomatice românești de la Kiev a fost însoțit de doamna Irina Loredana Stănculescu, Consul general al României la Cernăuți, care cunoaște deja problemele românilor din zonă cu lux de amănunte.
— Scopul întâlnirii domnului Ambasador este să ne cunoaștem mai îndeaproape, să vorbim despre problemele care persistă în sânul comunității românești, aceasta de la Cernăuți fiind cea mai numeroasă din Ucraina, — a spus în deschiderea întâlnirii colocviale șefa misiunii diplomatice române din capitala istorică a Bucovinei.
Alexandru Victor Micula a adus un mesaj de sprijin pentru Ucraina în războiul din țară, condamnând politica de agresiune a Kremlinului și a liderului acestuia Vladimir Putin.
Mai bine de două ore, cu mare răbdare, Ambasadorul a ascultat și a notat păsurile noastre, expuse de reprezentanții comunității românești. Ele au fost numeroase, însă după cum menționa diplomatul, nu „cred că acestea sunt toate problemele dumneavoastră. Cel mai important pentru mine e că am aflat multe lucruri noi și interesante” — a spus Micula.
Reprezentanții românilor din regiune i-au vorbit diplomatului despre problema școlilor, aceasta fiind cea mai importantă din punctul de vedere al tuturor celor prezenți: reducerea numărului de ore la limba română, oportunitatea trecerii limbii române în lista obiectelor obligatorii de studiu cu examen de stat la absolvirea școlii, abrogarea sau cel puțin modificarea articolului 7 din Legea educației în Ucraina, lipsa manualelor la limba și literatura română, și a celora în limba română la alte discipline școlare și fără îndoială calitatea acestora despre care se poate vorbi îndelungat.
Nu au rămas în afara atenției granturile și proiectele lansate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, numărul cărora în ultima vreme a crescut mult. Aici a fost vorba despre granturile în cadrul cărora au fost ajutați oameni nevoiași din rândurile comunității românești, s-au adus mulțumiri statului român pentru bursele elevilor care studiază în școlile cu limba română de predare, sperăm că la rând sunt studenții de la Catedra de română și profesorii din școlile românești.
A mai fost vorba despre recunoașterea în Ucraina a diplomelor absolvenților instituțiilor de învățământ din România, s-a pus în dezbatere traducerea și editarea manualelor în limba română care au girul Ministrerului învățământului și științei a Ucrainei.
La întâlnire au participat profesori școlari și universitari, ziariști și scriitori, lideri de asociații, directori și primari, care au adus mulțumiri reprezentanților statului Român pentru ajutorul consistent la vreme de război și pentru eforturile în sprijinirea activităților de păstrare a identității noastre lingvistice și naționale.
Nicolae ȘAPCĂ
Foto Nicolae HAUCA

Monitorul Bucovinean 


/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
ÎNTÂLNIRE CU NEAMUL DIN MORMINTE. LA PAS CU AMBASADORUL ROMÂNIEI LA KIEV, ALEXANDRU VICTOR MICULA, PRIN VECHIUL CIMITIR DIN CERNĂUȚI
A doua zi a vizitei la Cernăuți, domnul Ambasador Alexandru Victor Micula, însoțit de Consulul General, dna Irina Loredana Stănculescu, a început-o de la cimitire. După ce a adus un pios omagiu ostașilor căzuți în războiul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, înmormântați pe Aleea Eroilor din cimitirul central, printre care și tânărul român Denis Morăraș, și-a continuat drumul până în celălalt capăt al orașului, cu un popas în istoria făurită de înaintașii care-și dorm somnul veșnic în vechiul cimitir. Împreună cu Vasile Rauț, președintele Societății ”Golgota” a românilor din Ucraina, am avut onoarea să-i însoțim pe distinșii diplomați români prin panteonul românesc, îndreptându-ne pașii pe aleea principală ce duce spre Capela Mitropoliților cu hramul ”Trei Ierarhi” și alte alei cu cripte ale înaintașilor neamului nostru. N-a fost simplu să ne încadrăm în timpul prevăzut, căci pe unde am păși în acest cimitir, oriunde ne-am îndrepta privirile ne întâlnim cu neamul nostru românesc. Timpul, însă, fiind limitat, am ales să ne oprim la figurile emblematice de pe aleea personalităților românești: Isidor Bodea, medic pediatru, om de știință și de cultură, fondatorul spitalului de copii din Cernăuți, George Gallin, consul al României la Cernăuți în perioada austriacă, renumitul istoric Dimitrie Onciul, președinte al Academiei Române (1920-1923), de la moartea căruia se împlinesc 100 de ani, teologul Dionisie Bejan, artizanul Unirii, președinte al Congresului Național al Bucovinei, președinte al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, de la trecerea căruia se împlinesc 99 de ani... Cripta familiei Sbiera, unde odihnește academicianul Ion Sbiera, custodele Bibliotecii Bucovinei și primul șef al Catedrei de Limba și Literatura Română de la Universitatea Cernăuțeană, cea a familiei Hurmuzachi, mormântulul lui Aron Pumnul și al lui Epaminonda Bucevschi ne-au amintit de Eminescu, mai ales că pictorul Epaminonda Bucevschi i-a fost prieten din anii de studii la Viena și ai pregătirii Marii Serbări de la Putna (1871). De la mormântul lui Bucevschi nu e departe până la cripta familiei Dollizsturm, unde și-a găsit locul de veci sora mai mică a lui Mihai Eminescu, talentata pianistă Aglaia Drogli. Ne bucurăm că a fost descoperit și avem grijă de acest mormânt, ce ne amintește de Eminescu, de dragostea Poetului pentru Bucovina, de legăturile sale sufletești cu Cernăuțiul.
Mergând spre falnicul stejar cu ramurile amputate, veghetor al odihnei arboroseanului Zaharie Voronca, am amintit că pe aproape se află și mormântul profesorului George Tofan (1880-1920), militant pentru școala românească și învățământul în limba română, o problemă actuală și în zilele noastre. Nu e de prisos să amintim încă o dată că Zaharie Voronca a fost a doua persoană după Ciprian Porumbescu în conducerea Societății studențești ”Arboroasa”, desființată de autoritățile austriece și s-a aflat printre cei cinci arboroseni arestați, motiv servind telegrama de condoleanță expediată primăriei Iașilor la comemorarea voievodului martir Grigore Ghica. Asemenea secretarului de stat al României George Cârciu, Ambasadorul Alexandru Victor Micula a rămas profund emoționat de cele văzute, a promis că va susține proiectul de reabilitare a mormintelor personalităților de seamă ale culturii și științei românești. Un imbold de a grăbi acest proces ne dă și moartea academicianului Vasile Tărâțeanu, înmormântat pe o luminoasă alee, mai sus de Zaharie Voronca. În drum spre mormântul poetului, care a mărit numărul academicienilor din acest cimitit, redat pământului sub flamura tricoloră, Excelența sa A. V. Micula a observat și s-a oprit la cripte cu inscripții românești. Cu tristețe și profund regret pentru irecuperabila pierdere a comunității a pomenit faptele temerare ale adormitului întru Domnul Vasile Tărâțeanu.
Conducerea Societății ”Golgota” este recunoscătoare României pentru atenția îndreptată în ultimul timp asupra Cimitirul vechi din Cernăuți, care este cartea noastră de istorie, poate cea mai veridică și de necontestat. Și ca orice carte foarte veche, cimitirul cu osemintele mitropoliților Bucovinei, academicienilor, profesorilor, artiștilor români, dar și oamenilor simpli ai neamului, necesită atenție majoră, protecție și îngrijire. (Maria TOACĂ)
AL ROMÂNIEI ÎN UCRAI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu