Ascultă Online Radio Cernăuți

14 mar. 2021

CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA CERNĂUȚI

COMUNICAT DE PRESĂ
APDD a demarat proiectul de modernizare a sediului Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” în data de 25.02.2021
Asociația Programatică pentru Dezvoltare Durabilă - Divizia de inițiativă civică și cercetare a VEGO Holdings anunță demararea proiectului intitulat „Modernizare sediu - Societatea pentru Cultura și Literatura română în Bucovina «Mihai Eminescu»”, care are drept scop reabilitarea și amenajarea sediului Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” în scopul atragerii activităților culturale și funcționării sale în cele mai bune condiții. APDD își propune ca finalizarea proiectului să aibă loc în luna iunie a anului 2021.
Detalii despre proiect:
Societatea pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” își are sediul la parterul unei clădiri din Centrul orașului Cernăuți, în Piața Centrală nr. 9, clădirea reprezentând un imobil de patrimoniu. Aceasta datează încă de la începutul secolului al XIX-lea, când a fost construită spre a servi ca sediu al guvernatorului austriac din perioada respectivă. Ulterior, clădirea a avut destinații diferite, ea fiind vizitată pe parcursul anilor de personalități marcante din istoria românilor, precum Titu Maiorescu, ea găzduind și festivitățile de celebrare a 25 de ani de activitate a Societății „Junimea”, în anul 1904. Sediul (ce are o suprafață de aproximativ 168 de metri pătrați) este situat într-o zonă în care se află și alte edificii istorice.
În prezent, acest spațiu se află într-o avansată stare de degradare, ceea ce nu permite utilizarea acestuia la potențialul său maxim. Păstrarea condițiilor actuale poate pune în pericol starea imobilului, deja afectată, iar lipsa unei intervenții în sensul renovării sediului poate avea drept consecință pierderea unui important depozit de cărți ce se află într-una dintre sălile imobilului.
Prin urmare, se impune modernizarea acestui sediu, pentru asigurarea unor condiții optime de funcționare a societății beneficiare. De aceea, Asociatia Programatică pentru Dezvoltare Durabilă demarează proiectul de reabilitare și amenajare a sediului Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” în scopul atragerii activităților culturale și funcționării în cele mai bune condiții, beneficiarul acestui proiect fiind Societatea pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu”, succesoarea Societății pentru Cultură și
Literatură Română în Bucovina, fondată în anul 1862.
Fondurile sunt asigurate prin sprijinul domnului Profeanu Virgil, sponsor APDD.
Despre Asociatia Programatică pentru Dezvoltare Durabilă - Divizia de inițiativă civică și cercetare a VEGO Holdings
Misiunea noastră este consolidarea și promovarea unei ideologii unitare cu privire la valori precum timpul, munca, responsabilitatea și cu privire la principiile în domeniul managementului. Viziunea noastră este ca prin acțiunile pe care le întreprindem să asigurăm cadrul organizatoric și informațional pentru elaborarea, implementarea și dezvoltarea politicilor și strategiilor de cercetare, precum și asigurarea de asistență, consiliere și sprijin logistic în vederea întocmirii și derulării proiectelor.
Нет описания фото.
Nicolae Hauca Mykola Havka

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

LA SEDIUL SOCIETĂȚII CONTINUĂ LUCRĂRILE, CHIAR DACĂ UNORA, FĂRĂ SĂ TREACĂ PE AICI, LE STĂ DEJA PRAFUL ÎN GÂT

Ar fi fost culmea nedumerii ca să înceapă un lucru mare și cineva să piardă momentul de a scuipa în sufletul altora! Astfel, iată că în preajma începerii Postului Paștelui, a început, după mai multe râvne în timp de peste 25 de ani, reparația capitală a sediului Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din Piața Centrală a orașului Cernăuți. E un enorm prilej de bucurie, fapt pentru care aducem profunda recunoștință doamnei Irina-Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți.
Fără îndoială că în timp ce conducerea Societății „Mihai Eminescu” care este beneficiarul Proiectului și este responsabilă de derularea finanțării normale a lucrărilor, de respectarea legislației a două state în vederea realizării unor astfel de lucrări și care face de câteva săptămâni muncă voluntară la Sediu, altor români imediat le-a stat în gât faptul că în sfârșit se face un lucru deosebit de important! Ce-i adevărat îi „scutură diavolul”, neștiind cine este finanțatorul lucrărilor, cine execută lucrările, care e valoarea lor, dar imediat au început atacurile.
În pofida tuturor „invidioșilor vrăjmași”, lucrările continuă, iar toată informația necesară va fi publicată atunci când va veni timpul pentru aceasta.
Azi, când la sediu Societății totuși se face câte ceva pentru continuarea lucrărilor deja începute, conducerea Societății „Mihai Eminescu” a decis să le propună patrioților care au căzut în alertă din cauza începerii lucrărilor Rugăciunea care urmează.
Vasile Bâcu, Gheorghe Ungureanu, Nicolae Șapcă
RUGĂCIUNE PENTRU VRĂJMAȘI
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Cel Unul născut din Tatăl, mai înainte de veci, Care de bunăvoie ai primit moartea pe Cruce pentru mântuirea neamului omenesc și ca un mielușel fără de glas împotriva celui care-l înjunghie așa nu Ți-ai deschis gura; căci pe Cruce fiind răstignit între cei doi tâlhari și batjocoririle de la cei potrivnici primind, spre Cer Ți-ai ridicat ochii și cu bunătate Te-ai rugat: „Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac!”. Tu, Doamne, ne-ai învățat să nu stăm împotriva celui rău și ai zis: „De te va lovi cineva peste obrazul cel drept, întoarce-i și pe cel stâng”. Asemenea, Tu ne-ai poruncit zicând: „Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei care vă vatămă și vă prigonesc, ca să fiți fii ai Părintelui vostru cel din Ceruri, căci El răsare soarele Său peste cei buni și peste cei răi, și plouă peste cei drepți și peste cei nedrepți”.
Tu Însuți, întru tot bunule Împărate, caută la mine, nevrednicul robul Tău, și dă-mi tărie, ca să nu mă mânii împotriva vrăjmașului meu și să nu-i întorc lui loviturile cu răzbunare, căci „numai al Meu este a răzbuna”, grăiește Domnul. Iar nouă, făpturilor celor după chipul și asemănarea Ta, ne-ai poruncit Tu Însuți „ca să nu apună soarele peste mânia voastră” și daruri la sfintele Tale altare să nu ducem până nu ne vom fi împăcat mai întâi cu cei în neînțelegeri cu noi!
Tu, deci, Care în luminoasa și sfânta rugăciune „Tatăl nostru” ne înveți să ne rugăm zicând: „Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri”, ajută-mi mie, Doamne, ca potrivit cuvintelor Tale să răsplătesc cu bine celor care mă urăsc, celor care mă vatămă și celor care mă prigonesc. Dă-le, Doamne, pacea Ta, luminează-le mintea, ca să Te cunoască pe Tine și poruncile Tale, curățește-le inima și o îmlădie, ca să-și vadă greșelile și să se căiască de nedreptățile lor! Nu-i lăsa pe ei, Doamne, în rătăcire și în păcat! Trimite-le lor binecuvântarea Ta, ca să se întoarcă și să se mântuiască și să fie vii întru Împărăția Ta!
Iar mie, Stăpâne, dăruiește-mi duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, pentru ca în pace și cu bucurie pururea să grăiesc către Tine unele ca acestea: „Iartă-ne nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri!”. Amin.
Sursa: Doxologia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu