Ascultă Online Radio Cernăuți

5 aug. 2020

Cu excepția Comunității teritoriale Unite Mamaliga, suntem toți grămăjoară /// Буковино ти зелена, на три часті розділена...


https://www.youtube.com/watch?v=p4SGARBoW-0&fbclid=IwAR2RxbVP8Dd03tGeqdwKGBjqxsdOuwYg2ug2rusTJIfEtRNAHWb5saQ0W50
Stefan Hostiuc Bravo, domnule deputat Nicolae Șapcă, ați arătat clar cum stau lucrurile cu această reformă teritorial administrativă a regiunii Cernăuți, atât de aprins discutată. Dar am o întrebare. Recent, în presa centrală din România a apărut un articol în care CNRU este aspru criticat tocmai pentru că a tras semnalul de alarmă privind proiectul (trimis spre aprobare la Kiev) de împărțire a celor patru raioane cu populație română compactă din regiunea Cernăuți (Herța, Noua Suliță, Hliboca și Storojineț) în trei megaraioane, proiect prin care comunitatea românească era pur și simplu ferfenițită în trei bucăți, în pofida intereselor economice ale comunelor ce fac parte din această comunitate, cum foarte bine ați observat. Cum credeți dumneavoastă, fără demersurile insistente ale CNRU, configurarea administrativ-teritorială propusă inițial de autorități s-ar fi reconfigurat în varianta actuală, care, deși ține comunitatea românească în vădită minoritate,îi păstrează totuși integritatea, sau ar fi rămas în versiunea inițială propusă de autorități, diseminând raioanele existente, cu populație română compactă, în trei megaraioane, parcă special croite în acest scop?


Микола Шапка Din surse demne de încredere știu că la Kiev s-a discutat constituirea unui macroraion alcătuit din actualele raioane Storojineț, Hliboca, Herța și Noua Suliță imediat după Adresarea CNRU, însă cu părere de rău nu și-a găsit sprijin. Niciodată n-o să cred că despre aceasta nu s-a vorbit în cercuri foarte restrânse în birourile cernăuțene. Atât eu cât și alți colegi ziariști, de mai multe ori am reiterat acest lucru atât mediilor de limbă română cât și celor ucrainene, dar și în cadrul ședințelor Consiliului raional Hliboca unde am împuternicirile prevăzute de legislație. Inițial raioanele populate compact de români într-adevăr erau împrăștiate prin alte megaraioane. Însă mai este un fapt despre care nu se prea vorbește: după maghiarii din Transcarpatia și bulgarii din reg. Odesa, trebuia oarecum de făcut niscaiva fapt pentru români. Și atunci — EVRIKA! Huțanii din Vijnița și Putila cer raion cu specific montan, dar pe undeva se primește și pe principii etnice – huțanii! Aunci „mergând în întâmpinare locuitorilor de la munte”, sub acest motiv, autoritățile „strică” proiectul raionului Storojineț, vechi centru județean istoric și atașează ce rămâne de la „munteni” la orașul Cernăuți, acestea fiind raioanele Storojineț și Hliboca. Astlel , aceste două raioane populate compact de etnici români șe pomenesc automat împreună cu Herța și Noua Suliță, deja alipite Cernăuțiului. Și poftim, să zică cineva că ne-au împrăștiat! Cu excepția Comunității teritoriale Unite Mamaliga, suntem toți grămăjoară. Eu cred că s-a ținut cont într-o măsură oarecare și de Adresarea CNRU și dacă autoritățile ar fi întrebate de acest lucru, au răspunde foarte frumos că suntem cu toții într-un raion. Părerea mea rămâne aceeași: pentru buna dezvoltare a raioanelor de frontieră era oportună crearea unui megaraion pe baza acestora cu scopul dezvoltării colaborării transfrontaliere în domeniul economiei, infrastructurii, culturii etc.,etc., fără a politiza acest caz.
Pot exista alte zeci de opinii, a mea este aceasta expusă!
4



Un comentariu: