Ascultă Online Radio Cernăuți

4 mar. 2020

MUZA POEZIEI A BLAGOSLOVIT O DUMINICĂ A HORBOVENILOR 2020






Cenaclul transfrontalier „mașina cu poeți” – Cernăuți-Suceava a poposit duminică, 23 februarie 2020,  la horbova, localitate din ținutul herței, unde tradiția, cultura și spiritualitatea românească sunt la ele acasă. Lucrătorii culturii horboveni au creat o atmosferă caldă și senină ca o zi de primăvară pentru poezie. 
Poezia, ca și cântecul, dansul și teatrul, este iubită și apreciată la Horbova. La școala din sat a activat câțiva ani renumitul poet bucovinean și basarabean, Arcadie Suceveanu. Șefa bibliotecii, Elena Jechel, primindu-i pe oaspeții din Suceava și Cernăuți în localul plin cu rafturi de cărți, a accentuat că Arcadie Suceveanu i-a fost profesor de română la școală, iar din Horbova a pornit în lumea literaturii Nicolae Spătaru, cunoscut nu numai în Moldova, ci și în România. La bibliotecă este amenajată o expoziție specială de carte, consacrată activității literare a lui Nicolae Spătaru, precum sunt prezentate și cărțile semnate de alți autori, originari din raionul Herța și din alte raioane ale regiunii noastre. 


Dacă spectatorii horboveni au primit o delectare de la cuvântul artis tic, rostit de însuși poeții, biblioteca din sat și-a completat fondurile cu un set solid de carte românească. 
Ședința cenaclului a fost condusă de poetul cernăuțean Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române,   și de lectorul universitar din Suceava, Gina Puică, cofondatorii acestei reuniuni literare transfrontaliere. Membrii cenaclului, prezenți la ședință, au citit din creația lor, în recitalul de poezie înscriindu-se și cântecele românești  în interpretarea tinerilor artiști amatori din Horbova și Nataliei Proțiuc din Cernăuți.


 Emoționat de această întâlnire de suflet, distinsul poet cernăuțean, Mircea Lutic, a declarat că românii „se pot considera fericiți, fiindcă n-au fost uitați de Dumnezeu” și a citit o poezie, scrisă încă la începutul renașterii naționale și consacrată Ținutului Herța, baștinei lui Gheorghe Asachi. 
Reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, ministrul consilier Edmond Neagoe, a dat o apreciere înaltă activității profesorilor de română din regiune,  tuturor acelor care prin activitatea lor mențin „puritatea sufletului românesc”. Omul de litere din Suceava, Constantin Horbovan, care își are origini îndepărtate la Horbova, a visat să vadă acest sat și acum s-a convins că „oamenii de aici sunt deosebiți”. Vom mai adăuga – și cu inima deschisă spre frumos. La cenaclul transfrontalier a aderat și poetul de limba rusă din Cernăuți, Valerii Tîbulenko, care s-a evidențiat anul trecut prin traduceri din poezia română – clasică și contemporană, învrednicindu-se de Premiul „Tudor Arghezi” din România. În momentul defață Valerii Țîbulenko pregătește pentru tipar o ediție bilingvă cu traduceri în rusă din creația mai multor poeți români, câțiva dintre ei fiind chiar membri ai Cenaclului transfrontalier „Mașina cu poeți”. Rămânând încântată de desfășurarea ședinței „în deplasare” a Cenaclului, Gina Puică a accentuat că asemenea forme de activitate –  de comunicare directă a poeților cu cititorii – vor fi aplicate și în viitor. 


Vasile CARlAȘCIUC

RAPORTEAZĂ ACEASTĂ RECLAMĂ
RAPORTEAZĂ ACEASTĂ RECLAMĂ
https://www.instagram.com/p/CHiulaNjUip/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu