Ascultă Online Radio Cernăuți

14 oct. 2019

Slujbă de pomenire a martirilor care au avut de suferit de pe urma regimului totalitar




VEZI 9 VIDEO  AICI:
https://www.youtube.com/watch?v=CkgpoxmlOi8&list=PLOQqVtnkhWmjRGg0_PBakCLZyFKROyZtG&fbclid=IwAR3yjlQlRMPTlQJZbN0DgsQaqBfZ7QH5k4XkRaT5skfUl2HGTpqAjMg5IfA







CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA CERNĂUȚI
Duminică, 13 Octombrie 2019, Societatea „Golgota” a Românilor din Ucraina, a organizat la Biserica cu Hramul ”Sfinții Mihail și Gavril” din suburbia cernăuțeană Roșa, o slujbă de pomenire a martirilor care au avut de suferit de pe urma regimului totalitar sovietic în lagărele de concentrare, pădurile Siberiei, stepele Kazahstanului și pe malurile lacului Onega din Carelia Finlandeză. În august 1944 peste 4000 de români au fost deportați din nordul Bucovinei de regimul stalinist ,,eliberator” , 110 dintre aceștia au fost din suburbia Roșa a orașului Cernăuți.
​Au luat parte la eveniment domnul Vasile Răuț, Președintele Societății ”Golgota”, doamna Maria Toacă, Prim-vicepreședinta societății, doamna Maria Timcu, șefa filialei locale a Societății ,,Golgota’’, domnul prof. Alexandru Rusnac, directorul Gimnaziului nr. 10 Cernăuți, jurnaliști, cadre didactice, corul bisericii precum și locuitori ai acestei frumoase așezări.
​Slujba canonică a fost oficiată de către Preotul paroh Ioan Blaga. ​
Deportarea tinerilor din satul Roșa și trimiterea lor, în ziua de 7 august 1944, la muncă forțată în Karelia și pe malul Lacului Onega din Finlanda, a fost evocată în alocuțiunile domnului Vasile Răuț, Președintele Societății „Golgota”, ale domnului profesor Octavian Voronca, membru în prezidiul Societății pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți, precum și de către doamna Maria Timcu, din Roșa, rudă a unuia dintre deportați.
Evenimentul a avut o puternică reflectare în mass media locală, fiind preluat de către Ziarul „Zorile Bucovinei” din partea căruia au fost prezenți domnul Nicolae Toma, redactor șef, jurnalistele Felicia Toma și Maria Toacă Andrieș, Media Buc Press și Radio Cernăuți prin domnul Marin Gherman și bloggerul Nicolae Hauca.
Consulatul General al României la Cernăuți a fost reprezentat de către domnul Edmond Neagoe, ministru consilier, care a depus un buchet de flori tricolore și a rostit un mesaj de mulțumire organizatorilor și participanților, pentru această acțiune de comemorare.
FOTO SI  VIDEO DE  NICOLAE   HAUCA 
Василе Рауц 
Românii din suburbia Roșa au comemorat martirii Neamului Românesc în data 13 octombrie a.c. la Biserica ,, Sf. Arhanghel Mihail și Gavriil ,, Sufletele lor nevinovate au rămas pe vecie pe malurile lacului Onega din carelia Finlandeză , iar datoria noastră este să-i pomenim și să ne rugăm pentru mântuirea lor ! Societatea ,,Golgota,, mulțumește tuturor pentru organizare și participare, în deosebi Preacucernicului Părinte Ioan Blaga, enoriașilor , Consulatului General al României la Cernăuți, prezent prin persoana domnului Edmond Neagoe - ministru-consilier, mass-media din regiune, ziarului ,,Zorile Bucovinei,,, radio Cernăuți, BucPress, Euromedia ...Golgota Neamului ...













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu