Ascultă Online Radio Cernăuți

22 iul. 2019

Savantul Ilie Popescu la 80 de ani


VEZI AICI 12 VIDEOCLIPURI:
https://www.youtube.com/watch?v=i4Z6wboqUeo&list=PLOQqVtnkhWmjMxOxmVyqv5X1KV__tkWyj&fbclid=IwAR3XsD0QginnlhhJhEFnj5f0-UtB5VNVoShtqHvM8IpkYjSKV0KCrLnA6LI




CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA CERNĂUȚI

Pe data de 15 iulie 2019 profesorul, doctorul docent în filologie, președintele Societății regionale „Golgota”, Cetățeanul de Onoare al satului Pătrăuții de Jos, domnul Ilie POPESCU, a fost omagiat la sediul Societății „Mihai Eminescu” din Cernăuţi pentru ca a implinit frumoasa vârstă de 80 de ani. 
La eveniment a participat si Consulul general al României la Cernăuţi domna Irina Loredana Stănculescu.
Domnul Ilie Popescu a avut parte de multe greutăți și necazuri din fragedă copilărie, cunoscând amarul deportărilor, a îndurat frig și foame.
A învățat si a dorit să studieze și a ajuns Doctor în științe, fiind primul cetățean al satului său de baștină Pătrăuții de Jos care a obținut acest titlu în perioada postbelică.
A predat timp de peste 4 decenii la Catedra de filologie română și clasică a Universității cernăuțene. Aici a instruit zeci de promoții de studenți, care la rândul lor, au devenit profesori predând și ei elevilor limba maternă.
A scris și a publicat sute de lucrări științifice, a publicat zeci de cărți cu cele mai diferite teme, a redactat, a prefațat, a comentat zeci de apariții editoriale, are articole în multe publicații românești din Bucovina, dar și din România, Moldova și alte țări.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////



La 15 iulie anul curent domnia sa și-a adăugat în buchetul vieții cel de-al 80-lea trandafir jubiliar.
Domnul Ilie Popescu a avut parte de multe greutăți și necazuri din fragedă copilărie, cunoscând amarul deportărilor, a îndurat frig și foame, a răbdat multe și de toate. Nu i-a fost calea presărată cu flori nici pe întreg drumul vieții, dar a avut multă răbdare, curaj, dorință, îndrăzneală…
A învățat carte, a dorit să studieze și a ajuns Doctor în științe, fiind primul cetățean al satului său de baștină Pătrăuții de Jos care a obținut acest titlu în perioada postbelică.
A muncit timp de peste 4 decenii la Catedra de filologie română și clasică (fosta catedră de limbă moldovenească de cândva) a Universității cernăuțene. Aici a instruit zeci de promoții de studenți care la rândul lor au devenit profesori școlari predând și ei elevilor limba maternă.
A scris și a publicat sute de lucrări științifice, a publicat zeci de cărți pe cele mai diferite teme, a redactat, a prefațat, a comentat zeci de apariții editoriale ale diferitor autori, are articole în multe publicații românești din Bucovina, dar și din România, Moldova și alte părți.
FOTO & MATERIALE VIDEO : Nicolae Hauca
SURSA TEXTULUI:
http://lyberti.com/savantul-ilie-popescu-la-80-de-ani-fotovideo/?fbclid=IwAR0Lx3ngjiRLSLkJDN_tV6IqXiifT9-lB4J2kJoa5nAXq3AIAfmoZmWGy_k  MAI

MULTE  FOTO  VEZI  AICI:
https://www.facebook.com/nicolae.hauca/media_set?set=a.10213279107643783&type=3










Ilie Popescu omagiat la 80 de ani
Zilele trecute profesorul universitar, docentul Ilie Popescu s-a înscris în rândurile octogenarilor. În cei peste 40 de ani de activitate științifică și pedagogică la Catedra de filologie română și clasică a Facultății de litere a Universității Naționale din Cernăuți, Ilie Popescu a instruit și educat sute de studenți care au devenit specialiști buni în filologie, profesori școlari, dar și în alte domenii de activitate.
A scris peste 400 de studii și publicaţii, 31 de cărţia fost distins cu zeci de premii şi menţiuni. Este membru fondator al Societății pentru cultură românească „M.Eminescu ”din regiunea Cernăuți, urmând apoi zeci de ani de activitate în cadrul Societăţii „Golgota” a românilor din regiunea Cernăuţi, preşedinte al căruia este de aproape două decenii.
Sâmbăta trecută omul de știință Ilie POPESCU a fost omagiat la sediul Societăţii pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din Cernăuţi. Domnia sa a primit felicitări din partea E.S. Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi, prezentă la eveniment.
Cu ocazia jubileului de 80 de ani l-au felicitat profesorii-colegi de Catedră, doamnele Lora Bostan, profesor universitar, Felicia Vrânceanu şi Cristina Paladean.
Cuvinte de mulțumire i-a adresat profesorului Ilie Popescu și fostul său student Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, fiind prezent împreună cu soţia Ancuţa, tot fostă studentă, acum profesoară de română și director-adjunct la Gimnaziul nr.6 „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi.
La ziua profesorului Ilie Popescu au fost perezenți cu felicitări jurnalişti și scriitori precum Vasile Carlaşciuc, Carolina Jitaru, Doina Bojescu, Vitalie Zâgrea, reprezentantul societăţii poloneze Roman Buţowski, Mircea Pilat, preşedintele Societăţii „Aron Pumnul”, rude și prieteni.
La mulți ani, domn profesor Ilie Popescu!



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu