Ascultă Online Radio Cernăuți

30 apr. 2019

Arcașii lui Ștefan cel Mare, cinstiți de Sf. Paști în Codrii Cosminului (FOTO & VIDEO)



VEZI  AICI 17 VIDEOCLIPURI:
https://www.youtube.com/watch?v=ypoDWSf9zIU&list=PLOQqVtnkhWmi-n9CyuXXtjeCtxiWaUpZ_

La 29 aprilie 2019, a doua zi a Sfintelor Paști, zeci de reprezentanți ai comunității românești din regiunea Cernăuți au venit la Stejarul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Codrii Cosminului (pădure situată între localitățile Valea Cosminului și Voloca), pentru a-i comemora pe oștenii marelui Voievod căzuți pe aceste meleaguri moldave, în urma bătăliei din anul 1497.
Conform tradiției creștinești, aici a avut loc o Slujbă de pomenire, oficiată de Protopopul raionului Hliboca, părintele Ioan Gorda și Preacuviosului Părinte Pavel de la Horecea. Serviciul divin a fost însoțit de corul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Voloca, condus de iscusitul dirijor Ion Botnari.
La manifestarea au participat Edmond Neagoe, consul la Consulatul General al României la Cernăuți, Dr. Ion Popescu, președintele Uniunii Interregionale „Comunitatea Romanescă din Ucraina”, Ion Paulencu, artist emerit al poporului din Republica Moldova, poetul Vasile Tãrâteanu, lideri ai organizațiilor românești din regiune, primari, consilieri locali, oameni de cultură și cetățeni de rând din raioanele Herta, Hliboca, Noua Suliță, Storojinet și orașul Cernăuți.
Evenimentul s-a încheiat cu o suită de cântece patriotice în interpretarea corului „Dragoș Vodă”, dirijor – maestrul Dumitru Caulea, și a grupului folcloric „Mahala”, conducător artistic – Elena Nandriș.
FOTO&VIDEO: Nicolae Hauca






Un mare act de simţire naţională se petrece în fiecare an, în a doua zi de Paște, în Valea Cosminului, în Bucovina de Nord, în jurul stejarului lui Ştefan Cel Mare, din Codrii Cosminului.
Nişte oameni, cu rădăcini profund româneşti, cu tăria afirmării a ceea ce simt, aduc cinstire „arcaşilor lui Ştefan cel Mare”: aşa simt ei, aşa spun ei, aşa este!
Sentimentele de trăire românească se simt poate şi în occidentul în care au plecat fraţii şi părinţii şi copii noştri. Ele există însă în Bucovina de Nord, în Basarabia! Cine nu le-a perceput, nu va simţi, nu va înţelege, ce însemnă a fi român!
Având şi onoarea, şi privilegiul de a participa la această reuniune, din multele minute înregistrate, consider înălţătoare exprimarea curată a unor copii, români, trăind în „ţară străină”, pe care o voi posta-o.
















MAI  MULTE  FOTOGRAFII  VEZI  AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu